De psychologische invloed van de AFM op de hypotheekmarkt

27 februari 2020 Leestijd ± 3minuten
De psychologische invloed van de AFM op de hypotheekmarkt

De invloed van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) - op onder andere de hypotheekmarkt - reikt ver. De toezichthouder controleert niet alleen of financiële instellingen zich houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft); ze komen regelmatig in de media met visie statements over de hypotheekmarkt. Een overzicht van de meest recente uitingen van de AFM over de hypotheekmarkt in de media.

Tags

AFM

December 2019: Hypotheekadviseur moet rol van superheld oppakken

“Hypotheekadviseurs in de rol van superheld voor de klant. Toon empathie en denk écht mee met de klant, dan zal de behoefte aan advies alleen maar toenemen.” Het is een deel van het vlammend betoog over de rol van hypotheekadviseurs, dat Hanzo van Beusekom (waarnemend AFM-voorzitter) eind vorig jaar hield op het ING Hypotheken Event. Hij ziet ondanks de individualisering en digitalisering van het hypotheekadvies weinig bedreigingen voor de toekomst van de hypotheekadviseur. Door overzicht en inzicht te geven kan de hypotheekadviseur volgens hem veel waarde toevoegen en de rol van superheld op zich nemen.


Oktober 2019: Te veel huizen te koop in 2035

In oktober zocht de AFM de media op met een waarschuwing over aflossingsvrije hypotheken. Ruim 2,7 miljoen huishoudens hebben een (deels) aflossingsvrije hypotheek. De AFM voorziet een gevaarlijke samenloop van omstandigheden. Rond 2035 lopen veel van die hypotheken af, zijn veel kostwinners met pensioen en vervalt de hypotheekrenteaftrek. Dit kan ervoor zorgen dat veel huiseigenaren de hypotheek niet kunnen herfinancieren en hun huis moeten verkopen. Volgens waarnemend AFM-voorzitter van Beusekom is er nog wel voldoende tijd om hier iets aan te doen. De AFM wil vooral dat de betrokken partijen hun klanten goed informeren en wijst op de doorlopende zorgplicht.  

 

April 2019: Verduurzaming huis geen excuus voor hogere schulden

Tijdens de presentatie van het jaarverslag in april 2019 waarschuwt AFM-bestuurder Heuvelman dat energiebesparende maatregelen geen excuus mogen zijn om hogere schulden aan te gaan. De AFM is nog altijd voorstander van een veel lagere Loan to Value (LTV) van 90%, maar accepteert de huidige ruimere normen. De LTV-grens van 106% bij duurzame initiatieven moet volgens Heuvelman echter niet overschreden worden. “We hebben al de hoogste schuld van Europa, deze moet omlaag en niet omhoog.”
November 2018: Hypotheekaanbieders informeren slecht over risico-opslag
Eind 2018 ontdekte de AFM via eigen klantonderzoek dat hypotheekaanbieders lang niet altijd de risico-opslag van een hypotheek automatisch aanpassen als het risico verandert. In veel gevallen moest de klant zelf vragen om de risico-opslag aan te passen. Veel klanten die hier niet actief mee bezig waren, betaalden zo mogelijk een te hoge premie. De AFM laakte deze ongelijke behandeling waarop de aanbieders hebben toegezegd om dit beleid te wijzigen.


AFM: Veel meer dan alleen handhaven

Het mag duidelijk zijn dat de rol van de AFM verder gaat dan alleen het handhaven van de wet- en regelgeving. Ze controleren of financiële instellingen als banken, verzekeraars en beleggers hun klanten juist behandelen en correct en volledig informeren. Daarnaast zoeken ze regelmatig de media. Hiermee probeert de AFM het gedrag van de mensen binnen die financiële instellingen actief te beïnvloeden. Waarnemend voorzitter Van Beusekom zegt over rol van zijn AFM: ‘Spanning tussen de AFM en hypotheekadviseurs zal altijd blijven bestaan, maar we vinden elkaar in het hogere doel: duurzaam financieel welzijn voor onze klant.  

 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

“Deze NHG-wijzigingen gaan een groot verschil maken - adviseurs kunnen hun klanten nu écht helpen”

27 februari 2020 NHG heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd, waardoor er nu meer ...

Robot adviseert looptijd van 15 jaar

27 februari 2020 Consumenten kunnen nu al enige tijd gebruik maken van het ...

Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen

13 februari 2020 Elk jaar wagen economen zich eraan: een voorspelling van de ...

Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden

13 februari 2020 Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)  meldde recentelijk dat ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.