De Nederlandse hypotheekmarkt onder de loep tijdens Mortgage Week 2016

17 oktober 2016 Leestijd ± 3minuten
De Nederlandse hypotheekmarkt onder de loep tijdens Mortgage Week 2016

“Waarom zit er in het vliegtuig een kotszak in de stoel voor je naast de folder waarin staat dat de tonijnsandwich in de aanbieding is?” Dat was de vraag van Transavia afgelopen woensdag aan het publiek van Mortgage Week. Een dag later gaat het er heel anders aan toe. De lage rente en maatwerk zijn onderwerp van discussie en dat alles onder de bezielende leiding van Frénk van der Linden.

Als eerste spreker betreedt Jan Lambregts (Global Head of Financial Markets Research bij Rabobank) het podium. Als hem naar zijn grootste zorg wordt gevraagd wat betreft de huidige hypotheekmarkt, snijdt hij een bekend vraagstuk aan: hoe krabbelen banken weer op uit het diepe dal van de lage rentestanden?

Wereldpopulatie
Richard Koss, Director of the Global Housing Watch, noemt het afnemen van de grootte van de wereldpopulatie als een van de oorzaken van de lage rentes. De wereld vergrijst en de productiviteit daalt, met een langdurig lage rentestand tot gevolg. De directeur maakt zich met name zorgen om jonge gezinnen. “We zien dat het aantal investeerders op de huizenmarkt de afgelopen paar jaar flink is gestegen, tegelijk met de huizenprijzen. Amsterdam spant wat dat laatste betreft de kroon. Het inkomen is globaal gezien daarentegen gedaald. Voor Nederland geldt dit trouwens niet. Deze ontwikkelingen maken het voor met name starters op de woningmarkt en jonge gezinnen lastig de markt te betreden. Kijk alleen al naar Amerika. Daar besteedt zo’n dertig procent van de bevolking de helft van het loon aan de hypotheek. In Nederland is dat aantal negen procent. Flinke bedragen, die niet iedereen kan ophoesten.”

Ook Jennifer Johnson, Head of Legal & Economic Affairs bij de European Mortgage Federation, ziet demografische ontwikkelingen als belangrijke pijler voor de huizenmarkt. “Tussen 2006 en 2015 is het percentage 20- tot 35-jarigen in Nederland met 0,5 gedaald. In Amsterdam is dat cijfer echter met twaalf procent gestegen. Die stad blijft aantrekkelijk voor zowel Nederlanders als mensen uit het buitenland.”

Interessante discussie
In een panelgesprek dat volgt op het verhaal van Johnson discussiëren zij, Arjen Gielen (CEO Dutch Homeownership Guarantee Fund), Koss en Lambregts met elkaar over de toekomst van de Nederlandse hypotheekmarkt. Gielen is optimistisch. “Ik denk dat er verschillende maatregelen zijn getroffen die de Nederlandse hypotheekmarkt veilig maken. Daarbij zie je dat investeerders steeds meer de focus op de behoeften en wensen van de klant leggen.” Toch is er nog ruimte voor verbetering volgens de CEO. “De uitdaging zit ‘m erin dat Nederland op dit moment nog te gestandaardiseerd is. We moeten ervoor waken dat we mensen die niet bij een one size fits all-hypotheek passen, ook kunnen blijven bedienen.” Johnson is het niet helemaal met hem eens. “Dit is een interessant punt van discussie. Ik vind juist dat niet iedereen een huis of hypotheek zou moeten kunnen krijgen. De balans tussen het pleasen van huiseigenaren en huurders blijft belangrijk. En dat wordt nog een hele uitdaging.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Trends in Europese hypotheekmarkt: pijn van crisis grotendeels geleden

19 september 2017 Europese hypotheekrentes hebben de bodem bereikt. Dat concludeert de European ...

De hypotheekmarkt in Nederland bezien door buitenlandse ogen

19 oktober 2017 De afgelopen weken hebben we in de serie Over de ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.