De meeste beleggers zijn een beetje saai – dat is goed voor de hypotheeksector

15 mei 2024 Leestijd ± 2minuten
De meeste beleggers zijn een beetje saai – dat is goed voor de hypotheeksector

Beleggen lijkt een heel dynamische wereld als je dagelijks RTLZ of the Wolf of Wallstreet bekijkt. De realiteit stelt echter teleur. De meeste grote beleggers van deze wereld zijn langetermijnbeleggers. Oftewel: ze zijn een beetje saai en gaan vooral rustig door met hun langetermijninvesteringsplan, ook als dat op de korte termijn niet altijd het meest optimaal is.  

Niets is moeilijker dan beleggen op het juiste moment. Meestal zit je fout, ook al geven beleggers dat niet graag toe. Beleggers vergeten graag wat zij fout doen en richten zich op die paar winsten die ze behalen. Daarbij geldt volgens de beleggingstheorie: rustig blijven, zonder specifieke kortetermijnvisie, is uiteindelijk de meest succesvolle strategie.  

Wat betekent dit voor beleggers in hypotheken? Er is veel veranderd in de laatst jaren in hypothekenland als gevolg van de sterke stijging van de rente. Toen dit gebeurde was een veel gehoorde zorg dat beleggers zich misschien gingen terugtrekken, omdat ze ineens wel rente kregen op een Duitse staatsobligatie. Dit is zeker niet het geval geweest.  

Hypotheken zijn mooie beleggingen voor pensioenfondsen en verzekeraars, omdat het een belegging is die heel anders is dan hun andere beleggingen. De meeste beleggingen zijn in overheden of in bedrijven. Leningen verstrekken aan privépersonen is daarmee echt anders. Dit helpt stabiliteit te brengen in hun beleggingsportefeuille en daarmee ook meer zekerheid te geven aan pensioengerechtigden dat zij maandelijks een stabiel pensioen krijgen. Dit blijft staan als een huis en betekent dus dat beleggers hun allocatie naar hypotheken graag op pijl houden.  

Toch speelt er wel wat in de beleggingswereld. Het nieuwe pensioenstelsel is echt een game changer. In deze column kan ik niet ingaan op alle details, maar ook nu zie je dat beleggingen die geschikt zijn om je pensioen op te bouwen, zeer geliefd blijven bij beleggers. Kortom, zelfs met zo’n grote verandering blijven beleggers rustig en richten ze hun blik op de toekomst.  

Natuurlijk zijn er aanvullende onderwerpen waar beleggers mee bezig zijn, waarbij duurzaamheid maar ook de verhuisregeling een veel bediscussieerd onderwerp zijn. Mocht je hier daar meer over willen weten, dan kun je hier meer lezen. 


Lees ook
Van ‘gemiste kans’ tot ‘rust in de markt’ – wat zijn de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor de hypotheekbranche?

Van ‘gemiste kans’ tot ‘rust in de markt’ – wat zijn de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor de hypotheekbranche?

PVV, VVD, NSC en BBB zeggen niet te tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Dat wordt niet door iedereen toegejuicht. En dat de warmtepomp niet langer verplicht wordt, valt ook niet overal in goede aarde. We vroegen Harrie-Jan van Nunen, Mieke Pannekoek, en Romany Staring hun mening over het hoofdlijnenakkoord. 

“Er zijn überhaupt te weinig woningen, laten we niet richten op één specifieke doelgroep”

“Er zijn überhaupt te weinig woningen, laten we niet richten op één specifieke doelgroep”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Mieke Pannekoek van Financieel Fit Boxmeer over het terugbetalen van huurinkomsten door verhuurders, de achtergebleven nieuwbouw van seniorenwoningen en de nieuwe groene hypotheekregels. 

Wat uw klant moet weten bij het kopen van een vooroorlogse woning
Column

Wat uw klant moet weten bij het kopen van een vooroorlogse woning

Kennissen drukten me nog eens op het hart dat ik mijn jaren 30 twee-onder-één kap woning echt nooit moet verkopen. Vooroorlogse woningen zijn populair. Er wordt fors overboden en dan vooral op die unieke woningen met prachtig glas-in-lood.

We zoeken iemand met een 9-tot-5-mentaliteit
Column

We zoeken iemand met een 9-tot-5-mentaliteit

Wij zoeken werknemers die graag binnen kantoortijden hun werkzaamheden doen. Want ik vertel het je alvast, van 9 tot 5 werken is straks weer hot! 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.