De impact van private leasecontracten en het regeerakkoord

17 december 2021 Leestijd ± 3minuten
De impact van private leasecontracten en het regeerakkoord

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Wat speelt er en wat is de visie van hypotheekadviseurs? We spreken met Romany Staring van Hypotheek Visie Vianen en René van Gameren van het gelijknamige kantoor uit Culemborg. 

Vanaf april 2022 wordt de impact van een private leasecontract op de hoogte van de hypotheek nog groter. Weten consumenten dat dit een verschil van een ton kan betekenen bij de aanvraag van een hypotheek?

Romany: “Nee, dat zullen ze vaak voor het eerst van de hypotheekadviseur horen. Het probleem is dan wel dat het op dat moment te laat is. Ze zijn een contract aangegaan, maar kennen niet de gevolgen voor de hypotheek. Dan is de vraag of ze het contract kunnen beëindigen of dat er een afkoopsom betaald moet worden. Dat neemt alleen niet weg dat zo’n auto voor sommigen echt een noodzaak is.”

René: “Alles wat geregistreerd wordt in het BKR, dat vermelden de consumenten. Maar private lease is een beetje grijs gebied wat dat betreft. Hetzelfde geldt voor de studieschulden. In de praktijk vragen wij ernaar, maar als zij nee zeggen, dan is het klaar. Wij houden er dan geen rekening mee. Maar in de toekomst zullen we ook daar meer op moeten gaan wijzen.” 

Woensdag werd het regeerakkoord gepresenteerd. Hoe kijk jij naar de plannen van het nieuwe kabinet?

René: “Het is in mijn ogen een verkooppraatje, dat regeerakkoord. Ik had al verwacht dat ze zouden zeggen dat ze gaan bouwen, maar de praktijk zal anders uitwijzen. Het wordt in ieder geval minder dan begroot. We hebben de stikstofproblematiek, PFAS-regels. Er zijn te weinig mensen die kunnen en mogen bouwen. De situatie is te stroperig. Ik ben vrij sceptisch.”

Romany: “Wat mij opvalt is dat ze de jubelton toch gaan afschaffen. Ik denk dat het geen goed idee is. Het oude geld blijft dan vastzitten. Ik denk juist dat het vrij moet komen, dan gaat het rollen. Ouderen kunnen het beter doorzetten naar de volgende generatie, ook omdat starters anders niet aan bod komen op de huidige markt.”

Wat op het eerste oog niet lijkt te gaan veranderen is de hypotheekrenteaftrek. Wie heeft hier voordeel aan en zagen jullie dit aankomen?

Romany: “Vooral de groep met oude hypotheekvormen, zoals spaar- of bankspaarhypotheek, heeft het meeste profijt hiervan. Zij hebben een gunstige manier van het opbouwen van waarde die uiteindelijk afgelost wordt op de hypotheek, en ze hebben grote fiscale voordelen. Een starter met een lage rente merkt er niet heel veel van als de renteaftrek later alsnog minder wordt. Maar voor iedereen zullen alle beetjes helpen.”

René: “Ik had meer veranderingen verwacht, afschaffing of vermindering. Ik vind het heel vreemd. Iedereen roept er eerst van alles over en dan gebeurt er uiteindelijk niets. Als ze verstandig zijn, stoppen ze ermee. Wij roepen al een tijdje tegen klanten: ga er maar vanuit dat het afgeschaft gaat worden. Houd de bruto maandlast in de gaten, kijk niet naar de netto lasten.” 
 


Lees ook
Het huwelijk tussen inflatie en rentes staat op de tocht: "Minder hecht vervlochten"
Opinie

Het huwelijk tussen inflatie en rentes staat op de tocht: "Minder hecht vervlochten"

De inflatie in Nederland bedroeg in november 5,2%. Daarmee bereikte de inflatie het hoogste peil in veertig jaar, zo maakte het CBS vorige week bekend. Wat betekent dit voor de huizen- en hypotheekmarkt? “Inflatie vermindert de relatieve waarde van de meeste producten en diensten. Dus ook van hypotheken,” zegt Eelco Habets, country manager van spaarplatform Raisin.nl.

Hypotheekadvies in het Fries
Adviseur van de maand

Hypotheekadvies in het Fries

Na jaren bij de Rabobank te hebben geadviseerd, wisten Jitske Dijkstra en Jeltsje Posthuma het zeker: ze wilden zelfstandig ondernemen. Sinds 2015 staan ze aan het roer van hun eigen adviespraktijk in het zuidwesten van Friesland. Eerst als zzp'ers en later onder de franchisevlag van Finzie, maar sinds 1 oktober  hebben ze hun eigen merk: Hypotheekcoaches, met vestigingen in Sneek en Bolsward.

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Ouderen met tweede aflossingsvrije hypotheek en oversluiten

Ouderen met tweede aflossingsvrije hypotheek en oversluiten

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg en Kees Steijger van De Hypotheker Den Haag noemen een tweede aflossingsvrije hypotheek voor senioren ‘een gezonde ontwikkeling’. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.