Menno Luiten: “De Hypotheker is de Coca-Cola van de hypotheekbranche”

Voor goed financieel advies kijk je iemand in de ogen
08 december 2021 Leestijd ± 4minuten
Menno Luiten: “De Hypotheker is de Coca-Cola van de hypotheekbranche”

De hypotheekbranche is volop in beweging. In onze serie De Koplopers belichten we de kopstukken in deze enerverende sector. Wat beweegt hen en wat is hun achtergrond? Deze keer: Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker.

De Hypotheker is in ons land de grootste organisatie in het selecteren, adviseren en realiseren van hypotheken. De franchiseketen heeft ruim 175 vestigingen, verspreid door het hele land, met circa 900 medewerkers. Menno Luiten is sinds september 2019 aan De Hypotheker verbonden.

Je bent al heel lang actief op het gebied van hypotheken. Wat trekt je aan in deze sector?

“Een hypotheek is in de basis helemaal niet sexy. Het is geen iPad. Maar het samenspel van distributiekanalen met de aanbieders maakt dit product wél interessant. Het is een zeer heterogeen veld, met allemaal verschillende belangen.”

Hoe ben je in de hypotheekwereld terechtgekomen? 

“Na mijn studie werkte ik bij banken, verzekeraars, hypotheekaanbieders en distributie-organisaties. Ook heb ik een eigen franchise-consultancybedrijf geleid. Ik heb met alle aspecten te maken gehad en ken de markt goed. Ik ben een echte business-to-business man. Het enige wat ik in dit mooie wereldje nog nooit heb gedaan, is direct consumenten adviseren. In 2014 heb ik samen met een drietal anderen aan de wieg gestaan van MUNT Hypotheken. We hebben met een fles wijn op tafel het logo getekend en de naam bedacht.”

MUNT Hypotheken is daarop een succesverhaal geworden. Heb je dat in 2014 voorzien?

“Zeker wel. Anders was ik er ook niet aan begonnen. We zijn antikraak in een pand van Economische Zaken gestart, zonder salaris. Dat doe je alleen maar als je erin gelooft. Twee keer dachten we: dit gaat ‘m niet worden. Tot het moment dat twee grote pensioenfondsen besloten tot funding van onze hypotheken. We konden toen op 19 september 2014 echt van start gaan. In juli 2018 ben ik daar vertrokken. Er waren toen 35 mensen in dienst. Een mooi moment voor mij om een deur verder te gaan kijken.”

Je bent vervolgens commercieel directeur ad interim bij Jungo geworden.

“Klopt. Dat was een geldverstrekker die deels via crowdfunding hypotheken financierde. Heel vooruitstrevend. Maar voor adviseurs helaas een tandje te afwijkend. Het was sowieso voor mij een klus van een jaar. Ik ben toen via Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker, als commercieel directeur bij De Hypotheker binnengekomen.”

De Hypotheker bestaat al sinds 1985. Wat is het geheim van het succes? 

“Wij zijn de Coca-Cola van de branche. De Hypotheker is al 36 jaar marktleider en een begrip in de sector. Als je in de Koopgoot in Rotterdam heel hard brult: ‘jazeker’, dan zullen veel mensen zich omdraaien en roepen ‘De Hypotheker’. Het is volgens mij het mooiste merk in de financiële wereld. Je kunt het vergelijken met merken als Albert Heijn of Ikea. Franchisenemers opereren ook graag binnen een bekend en goed merk.”

Welke kwaliteiten heeft volgens jou een goede hypotheekadviseur? 

“Een slechte hypotheekadviseur overlaadt een klant met allemaal informatie. Die stapt dan overweldigd door alle informatie de deur uit. Een goede adviseur daarentegen luistert goed, stelt de juiste vragen en observeert. Dat is zijn toegevoegde waarde.”

Even een actuele vraag. Sinds kort kunnen voormalige studenten hun studieschuld niet meer verzwijgen bij De Hypotheker. Hoe werkt dat?

“Het is wettelijk verplicht dat je je DUO-studieschuld meeneemt in je hypotheekberekening. Maar er is geen systeem waar dit uit te halen is. Het is niet geregistreerd bij het BKR. Als iemand aan tafel bij een hypotheekadviseur zijn studieschuld verzwijgt, dan gaat er nergens een alarmbel af. Wij staan voor betrouwbaar en verantwoord hypotheekadvies en kunnen de studieschuld nu via bronontsluiting standaard meenemen in ons hypotheekadvies. We hebben namelijk het DUO-overheidsportaal geïntegreerd binnen onze Ockto-app. Met deze app worden alle benodigde documenten digitaal verzameld.”

Wat denk je dat de komende tijd belangrijke trends op de hypotheekmarkt worden?

“Aanbieders zullen met meer producten komen die afgestemd zijn op de vergrijzende bevolking, zoals producten waarbij je je overwaarde kan verzilveren. Op het gebied van verduurzaming staan we nog aan het begin: mensen willen graag zonnepanelen op hun dak of de vloeren en spouwmuren isoleren, daarvoor verhogen ze hun hypotheek. Het is mijn vurige wens dat het hypotheekproces nog meer digitaal zal gaan verlopen. Ik geloof ook dat advies aan tafel de komende jaren leidend blijft. Er waren wilde voorspellingen van consultancybureaus dat dit enorm zou afnemen, maar we zien dit niet gebeuren. Voor goed financieel advies kijk je iemand toch graag in de ogen.”


Lees ook
Verzwijgen van studieschuld? "Gevangenisstraf kan in theorie"
Dilemma

Verzwijgen van studieschuld? "Gevangenisstraf kan in theorie"

Studieschulden worden nog steeds verzwegen in het hypotheekproces. Verstrekkers kunnen tegenwoordig gegevens rechtstreeks opvragen bij DUO, maar hebben hier wel toestemming voor nodig van de consument. Hierdoor staan adviseurs en banken voor een lastige keuze. Geloof je de consument op zijn blauwe ogen of gaat er een streep door het krediet?

Door overwaarde is aflossingsvrije hypotheek niet zo spannend
De Kettingvraag

Door overwaarde is aflossingsvrije hypotheek niet zo spannend

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Jan van de Wijdeven uit Hapert stelt de volgende vraag aan vakgenoot Roel van Meeuwen uit Diessen:

Hypotheken naar box 3, stijgende rente en consoliderende adviseurs
Opinie

Hypotheken naar box 3, stijgende rente en consoliderende adviseurs

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Wat speelt er en wat is de visie van hypotheekadviseurs? We spreken met Jeroen van Grinsven van NBG Eindhoven en Guido Schotten van Vlieg Hypotheken Amstelveen.

Snellere offertes, oversluiten en eisen uit de EU
Opinie

Snellere offertes, oversluiten en eisen uit de EU

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Wat speelt er en wat is de visie van hypotheekadviseurs? We spreken met Quintus Winkler van De Hypotheker Maarssen en Maurice Cuvelier van Finzie Hoofddorp.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.