De Hypotheker: Aantal aanvragen daalt ‘extreem’

Bijna helft hypotheekaanvragen bestemd voor oversluiten of verbouwing
01 juli 2021 Leestijd ± 2minuten
De Hypotheker: Aantal aanvragen daalt ‘extreem’

In het tweede kwartaal is het aantal hypotheekaanvragen voor een woningaankoop „extreem gedaald”, zo stelt De Hypotheker. De trend - weinig te koop, en wat er is is te duur - wordt stevig voortgezet.

In het tweede kwartaal van 2021 is het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning bij adviseurs die zijn aangesloten bij De Hypotheker met maar liefst 22 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Hoewel de scherpe daling deels te verklaren is door de historische piek die het begin van de coronacrisis veroorzaakte, zijn er ten opzichte van tweede kwartaal van 2019 óók minder hypotheken voor woningaankoop aangevraagd (-7 procent). 

Het totaal aantal hypotheekaanvragen is bij De Hypotheker in het tweede kwartaal van 2021 nog wel 28 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019. Er is echter een grote verschuiving: in het tweede kwartaal van 2019 was 71 procent van het aantal hypotheekaanvragen bestemd voor de aankoop van een woning; in het afgelopen kwartaal is dit gedaald naar 51 procent. 

Aantal oversluiters stijgt explosief

Bijna de helft van de hypotheekaanvragen is op dit moment afkomstig van huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten (27 procent) of hun woning willen verbeteren, bijvoorbeeld door te verbouwen of verduurzamen (19 procent). Het aantal oversluiters is sinds 2019 zeer sterk toegenomen (+145 procent). 

Woningmarkt op slot

“De behoefte aan betaalbare koopwoningen is onverminderd groot”, ziet Michel van den Akker, algemeen directeur van De Hypotheker. “Toch zien we dat het aantal transacties tot een dieptepunt is gedaald. Dit is slechts voor een deel verklaarbaar door de enorme, maar tijdelijke piek tijdens de coronacrisis in 2020. De explosieve daling van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning, zelfs ten opzichte van 2019, duidt op een verzadigde markt.” Huizenbezitters kunnen niet doorstromen en gaan daarom verbouwen. “Alles wijst er dan ook op dat de huizenmarkt steeds meer op slot dreigt te gaan.”


Lees ook
Dit is waar hypotheekadviseurs per 1 juli 2021 extra op moeten letten bij NHG-aanvragen

Dit is waar hypotheekadviseurs per 1 juli 2021 extra op moeten letten bij NHG-aanvragen

Wat zijn de consequenties van de nieuwe voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? We leggen deze vraag voor aan NHG’s eigen voorwaarden-expert Marcel Sippekamp.

Familielening maakt meer mogelijk voor starter en doorstromer
Trends

Familielening maakt meer mogelijk voor starter en doorstromer

Met steeds verder stijgende woningprijzen wordt het niet alleen moeilijker voor starters op de woningmarkt, ook doorstromers kunnen vaak geen kant op. Geen wonder dat ouders en grootouders in de bres springen met een hypothecaire lening. Wat zijn de voordelen? En waar kun je als adviseur je klanten op wijzen?

'Ik ben behoorlijk tekeer gegaan!'

'Ik ben behoorlijk tekeer gegaan!'

Toen de kalender als 1 aprilgrap werd aangekondigd, stuurde Marco Anjema alvast wat grappige foto’s van zichzelf naar MUNT relatiemanager Koen Hoveling. “Toen hij zei dat het doorging, moest ik natuurlijk wel meedoen!”

Kalender vol verleidelijke adviseurs steunt Emma Kinderziekenhuis
Als ik niet werk

Kalender vol verleidelijke adviseurs steunt Emma Kinderziekenhuis

Wat begon als een 1 aprilgrap is nu werkelijkheid geworden. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een prachtige verjaardagskalender gevuld met verleidelijke hypotheekadviseurs. Deze kan gratis worden besteld.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.