De hypotheekmarkt volgens…Theo van der Helm (Max Financiële Diensten)

10 mei 2016 Leestijd ± 2minuten
De hypotheekmarkt volgens…Theo van der Helm (Max Financiële Diensten)

Na bij verschillende banken en verzekeraars te hebben gewerkt, gaat Theo van der Helm in 2004 als hypotheekadviseur bij MAX Financiële Diensten aan de slag. Dankzij een slim businessmodel krijgt het bedrijf wekelijks zoveel aanmeldingen binnen, dat het veel leads doorverkoopt. MUNT Hypotheken spreekt met Theo van der Helm over de obstakels en overwinningen die hij in zijn vakgebied tegenkomt.

Terwijl veel intermediairs om leads staan te springen, kunnen jullie de hoeveelheid aanvragen niet eens verwerken. Wat is jullie geheim?
“Onder het moederbedrijf MAX Producties BV hangen verschillende labels, waaronder MAX Financiële Diensten. MAX Producties is ook eigenaar van Hypotheekrente.nl, een hypotheekrentevergelijkingssite. Via die website komen dagelijks leads binnen die door ons worden bewerkt; de rest van onze productie is op basis van mond-tot-mondreclame. De leads die we zelf vanwege de capaciteit niet kunnen verwerken, verkopen we door via een van onze andere labels. We hebben het proces bijzonder efficiënt ingericht, waardoor we vrijwel altijd binnen twee dagen reageren op klantverzoeken. En omdat we ook nog eens onafhankelijk zijn en voor bijna alle geldverstrekkers kunnen bemiddelen, blijft de aanwas zich vernieuwen.”

U heeft zowel de hoogtijdagen als de crisisjaren meegemaakt. Hoe kijkt u daar op terug?
“In de pre-crisisjaren verliep het allemaal veel soepeler. We werkten nog met provisie, wat het voor ons financieel veel aantrekkelijker maakte. Alles ging meer vanzelf. De crisis bracht daar wel verandering in. Onder meer omdat de hypotheekeisen werden aangescherpt. Als gevolg daarvan konden we in plaats van acht nog maar vijf op de tien klant helpen. Daar bovenop is de administratieve last zwaarder geworden nu we het gehele adviestraject moeten vastleggen. Allemaal best logische wijzigingen, maar ze maken het niet makkelijker voor ons.”

Als u minister van Financiën was, wat zou u dan veranderen?
“Ik acht het noodzakelijk dat er uitzonderingsposities komen. Ik zie dat bepaalde doelgroepen de huidige hypotheek prima kunnen betalen, maar niet mogen oversluiten omdat met de nieuwe wetgeving de betreffende hypotheeksom niet meer haalbaar is. We zien dat onder meer bij gepensioneerden die op (pensioen)inkomsten achteruit zijn gegaan. En dan krijg je soms bizarre taferelen. Wij kunnen hen iets moois bieden, namelijk lagere maandlasten bij dezelfde hypotheeksom – soms scheelt het wel honderden euro’s – wanneer ze oversluiten. Maar de wetgeving laat dat dan niet toe. Ze zitten dus vast aan een te hoge hypotheekrente. Dat is toch krom? Die hele wet is juist bedacht om de positie van de consument te verbeteren. Voor deze mensen zou er een uitzonderingspositie moeten komen. Als je het mij vraagt, zijn ze hier echt te ver doorgeschoten.”


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

100 stemmen (gemiddeld 2,6 van 5).

Anderen bekeken ook

De hypotheekmarkt volgens…Laurens Meerhof (HelpenKiezen)

18 maart 2016 We schrijven 2011 als Laurens Meerhof start met HelpenKiezen. Hij ...

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien? [deel 2]

23 januari 2017 De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit ...

Nieuwe woonvormen voor een nieuwe generatie

29 maart 2017 Welke invloed hebben demografische wijzingen op het aantal benodigde woningen ...

“Voor mij werkte het perfect dat ik alles zelf kon regelen”

23 december 2016 Bij Hypotheek24.nl doen ze het net even anders, zo vertelt ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.