De hypotheekmarkt vanuit de beleggerskant

14 maart 2016 Leestijd ± 2minuten
De hypotheekmarkt vanuit de beleggerskant

Met de toenemende beleggingen van Nederlandse pensioenfondsen in hypotheken kent de hypotheekmarkt nu drie belangrijke groepen hypotheekverstrekkers: banken, pensioenfondsen en verzekeraars. Maar niet iedere hypotheekvorm past bij iedere investeerder. Hoe zit die markt in elkaar?

De match tussen investeerder en hypotheekvorm hangt af van de financieringsopzet van de investeerder en de solvabiliteitseisen. Daardoor is voor de ene investeerder een lagere loan-to-value (LTV) interessanter dan voor de andere investeerder. Dito voor de rentevastperiode (RVP).
Bij de huidige drie investeerdersgroepen is momenteel een duidelijke segmentering zichtbaar:

> Banken. Vanuit de financieringsopzet van banken is een relatief korte RVP gewenst en vanuit de solvabiliteitseisen zijn dit de lagere LTV-klassen. De meeste banken werken echter met een eigen model voor het bepalen van de solvabiliteit, waardoor minder kapitaal aangehouden hoeft te worden dan onder het standaardmodel. Althans, vooralsnog.

> Verzekeraars. Gedurende enkele jaren golden er aparte regels voor leningen met NHG, maar deze zijn niet opgenomen in Solvency II. De langetermijnverplichtingen van de ontvangen premies maakt dat hypotheken met een langere RVP goed passen. Waar banken doorgaans hun eigen interne model hebben ontwikkeld, leunen verzekeraars voor het merendeel op het standaardmodel dat Solvency II voorschrijft. Daardoor zijn hypotheken met een lagere LTV meer gewenst.
> Pensioenfondsen. Door de hogere rente-opslagen voor hypotheken met een hoge LTV zijn deze aantrekkelijk voor pensioenfondsen. Per 2018 is de wettelijke maximale LTV verlaagd naar 100%, waardoor de onderscheidende waarde dan iets minder groot wordt ten opzichte van banken en verzekeraars. Voor pensioenfondsen zijn, net zoals voor verzekeraars, hypotheken met een langere RVP interessant.
 

Meer weten over dit onderwerp? Lees de paper van DMFCO, ‘Toenemende concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt’.


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

53 stemmen (gemiddeld 3,0 van 5).

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.