De hypotheekmarkt op Malta: paspoort cadeau bij een huis

22 september 2017 Leestijd ± 2minuten
De hypotheekmarkt op Malta: paspoort cadeau bij een huis

Wie op Malta een huis koopt van ten minste € 350.000 krijgt er een paspoort bij cadeau. De Maltese regering wil vermogende buitenlanders aantrekken en biedt daarom het staatsburgerschap bij aankoop van een luxe woning. Eind vorig jaar hadden al ruim 800 personen gebruik gemaakt van de regeling.

Het aanbod van het paspoort is een van de redenen waarom de huizenprijzen op Malta de afgelopen jaren, volgens het Maltese bureau voor de statistiek, met ruim vijf procent per jaar stegen. De aanschaf van een woning is overigens maar een klein onderdeel van de eisen die worden opgelegd aan buitenlandse superrijken die een Maltees paspoort willen kopen: ze moeten ten minste € 650.000 overmaken aan het Maltese staatsfonds voor ontwikkeling en voor € 150.000 aan staatsobligaties aanschaffen.

Opbloeiende huizenmarkt
Dat houdt de superrijken – voornamelijk uit Azië en het Midden-Oosten – niet tegen, en de huizenmarkt op Malta draait dan ook goed. Projectontwikkelaars profiteren daar graag van mee en zijn flink aan het bouwen geslagen. De Maltese regering heeft vorig jaar maar liefst 7.508 vergunningen verstrekt voor nieuwbouwprojecten, tegen 3.947 in 2015 en 2.937 in 2014.

Naast vermogende buitenlanders zijn er nog andere reden voor de opleving in de markt: de economie draait goed en de bewoners van de Maltese eilanden hebben de afgelopen jaren meer te besteden gekregen. Daarnaast is er een subsidie voor starters op de woningmarkt, die geen koopbelasting hoeven te betalen. De Maltese hypotheekmarkt profiteert uiteraard van de opleving van de huizenmarkt. In 2016 stond voor 4,2 miljard euro aan hypotheken uit, een stijging van 7,7 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Er zijn op Malta slechts twee verstrekkers van hypotheken die er echt toe doen: Bank of Valletta en HSBC Malta. Samen hebben zij ruim tachtig procent van de markt in handen. De markt voor (onafhankelijke) hypotheekadviseurs is dan ook klein: de meeste Maltezen stappen zelf naar de bank.

Maandlasten stijgen mee met inkomen
Wie een woning aanschaft, moet minimaal een kwart van de waarde in eigen vermogen meebrengen: de maximum LTV bedraagt 75 procent. Huizenkopers (81 procent van de Maltese bevolking) kunnen kiezen voor een looptijd van 40 jaar, maar Maltese banken willen dat een hypotheek is afbetaald wanneer de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Afgelopen jaar bedroeg de rente op een gemiddelde Maltese hypotheek 2,8 procent. Het is op Malta vrij gebruikelijk om de eerste jaren alleen hypotheekrente te betalen en pas na een aantal jaar te beginnen met het aflossen van de hypotheek. Het idee is dat de maandlasten dan meestijgen met het inkomen wanneer de carrièreladder wordt beklommen. 


Lees ook
Hypotheekmarkt in Polen: recorddrukte op huizenmarkt
Over de grens

Hypotheekmarkt in Polen: recorddrukte op huizenmarkt

Een recorddrukte kenmerkte de Poolse huizenmarkt vorig jaar. Er werden 163.000 nieuwbouwwoningen voltooid en het land verstrekte 81.000 vergunningen voor nieuwe woningen die nu in aanbouw zijn. De bouwsector, zo concludeert de European Mortgage Federation, staat er het beste voor in tien jaar tijd.

De hypotheekmarkt in Spanje: crisis zorgde voor enorme instorting
Over de grens

De hypotheekmarkt in Spanje: crisis zorgde voor enorme instorting

Wie een hypotheek wil afsluiten in Spanje, loopt gewoon binnen bij de bank waar hij al z’n hele leven bankiert. Hypotheekadviseurs bestaan nauwelijks, zegt Patrick Kruger van SpaanseHypotheek.nl. “Vergelijken doen de Spanjaarden niet.”

De hypotheekmarkt in Ierland
Over de grens

De hypotheekmarkt in Ierland

In een speciale zomerserie belichten we de hypotheeksituatie in verschillende landen. Na het Verenigd Koninkrijk ditmaal aandacht voor Ierland. De Keltische Tijger veert weer op, nadat hij hevig aangeslagen uit de crisis kwam.

De opvallendste verschillen tussen de internationale hypotheekmarkten
Over de grens

De opvallendste verschillen tussen de internationale hypotheekmarkten

De afgelopen maanden namen we de hypotheekmarkten in verschillende landen onder de loep. Wat waren de opmerkelijkste verschillen? In dit artikel zetten we de meest bijzondere zaken op een rijtje.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.