De drie grootste struikelblokken bij scheiden

09 april 2021 Leestijd ± 3minuten
De drie grootste struikelblokken bij scheiden

Er zijn mensen die makkelijker afkomen van hun ex-partner dan van hun hypotheek. Ook al zijn mensen gescheiden van tafel en bed, financiële verplichtingen kunnen de exen veel langer dan gewenst aan elkaar verbinden. Wat zijn hierbij de grootste struikelblokken?

Een vrouw die al in 2010 gescheiden is van haar ex-partner, komt maar niet af van de hypotheek van het huis van haar ex. Ze is in de ongelukkige situatie beland waar ze geen mede-eigenaar is van de woning, maar wel hoofdelijk aansprakelijk voor de hypothecaire lening. Voeg daar nog een ex aan toe die weigert mee te werken en een bank die zich niet in de kwestie wil mengen en de rapen zijn gaar.

Prettig scheiden, wat heeft de hypotheekadviseur daarmee te maken?

We leggen de kwestie van de ‘eeuwige hypotheek’ voor aan Philip Vlokhoven, hij heeft jarenlange ervaring als financieel planner en bemiddelt namens Novum Mediation bij scheidingen. Van Vlokhoven besteedt veel aandacht aan de financiën om een scheiding zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen. Er is volgens Van Vlokhoven iets goed misgegaan bij de vrouw die al 10 jaar gedwongen de hypotheek van haar ex blijft betalen.

“Hypotheekadviseurs leveren over het algemeen gewoon goed advies, daar schort het niet aan,” vindt Van Vlokhoven. “Wel zijn er een aantal praktische struikelblokken waardoor dit soort ellendige situaties kunnen ontstaan.”

Dit zijn de drie grootste struikelblokken bij een scheiding volgens Van Vlokhoven

  1. Verblind door de liefde

    “Waarschijnlijk kent iedere hypotheekadviseur het wel: een verliefd stel dat ook nog eens verliefd is op een woning, die zetten gewoon het liefst blind een handtekening. Als ze hun huis maar krijgen. Niks mis met de liefde natuurlijk, maar het maakt mensen wel blind. Zelfs een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bespreken, is makkelijker dan een eventuele toekomstige scheiding. En toch is het goed om over scheiden en de gevolgen hiervan te praten, al is het maar ‘voor de zekerheid’.”

  2. Financiële situatie niet op orde

    “Veel mensen ervaren de oversluiting van een hypotheek vooral als een administratieve handeling waar ze zo snel mogelijk vanaf willen zijn. Nu hoef je mensen niet langer bezig te houden dan nodig is, maar oversluiten is wel een goed moment om met de partners te checken of de (financiële) situatie is veranderd. Zo’n oversluiting is vaak ook een goed moment om de andere partner toe te voegen als mede-eigenaar als dat nog niet het geval is.”

  3. Beperkte gemeenschap van goederen niet goed vastgelegd

    “Sinds 2018 trouwen mensen in eerste instantie in beperkte gemeenschap van goederen. Dat kan heel handig zijn, maar niet wanneer er niet duidelijk is ‘wat van wie is’ bij het begin van het huwelijk. Samen met de hypotheekadviseur kunnen mensen hier alsnog afspraken over maken. Dan is dat maar geregeld en het is verder een goede basis voor een eventuele scheiding die hopelijk nooit plaatsvindt.“

Inzicht en voorbereiding zijn het antwoord

De vrouw die 10 jaar na haar scheiding nog vastzit aan de hypotheek van haar ex, die kreeg ook bij KIFID nul op het rekest. Maar voor andere mensen is er zeker nog veel mogelijk om een scheiding zonder kleerscheuren te voorkomen, weet Van Vlokhoven. Pre-mediation is het toverwoord. “Deze constructie kennen we al iets langer vanuit het bedrijfsleven, maar zien we ook steeds vaker in privé-relaties. Met pre-mediation maken partners op voorhand al afspraken over de financiële zaken, maar bijvoorbeeld ook over wat er gebeurt met de kinderen bij een eventuele scheiding.”

Van Vlokhoven is blij met deze praktische ontwikkeling. “Mensen krijgen zo goed inzicht in hun financiële situatie en dat biedt ook zekerheid. De afspraken moeten tussentijds wel worden aangepast als de situatie verandert. Misschien komt die scheiding er wel nooit - die kans is bijna 66%. Toch is het heel prettig om te weten dat er afspraken klaarliggen voor een moment dat je niet meer zo makkelijk met elkaar door een deur kunt. Dat maakt een scheiding die verder al lastig genoeg is, toch een stukje prettiger.”


Lees ook
Als je ongeorganiseerd bent, heb je een groot probleem
De Kettingvraag

Als je ongeorganiseerd bent, heb je een groot probleem

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Peter van der Meer is financieel adviseur in Elburg. Henk Daalhuizen uit Terneuzen heeft hem de volgende vraag gesteld:

“Het was alle hens aan dek”

“Het was alle hens aan dek”

We leven inmiddels ruim een jaar met corona-beperkingen. Terwijl de Nederlandse Vereniging van Banken meldt dat het aantal hypotheekklanten dat een betaalpauze ontvangt blijft toenemen, ziet MUNT Hypotheken juist het tegenovergestelde. Met Giso van Dijk van de afdeling Bijzonder Beheer kijken we terug op een jaar corona. 

Anne van der Hoeven koopt in de crisis de mooiste wijnen
Als ik niet werk

Anne van der Hoeven koopt in de crisis de mooiste wijnen

Klanten die bij hem een hypotheek afsluiten, weten twee dingen zeker: ze hebben goed advies gekregen, én ze gaan naar huis met een geweldige fles wijn. Anne van der Hoeven is namelijk niet alleen financieel adviseur, hij is ook wijnkenner.

Is bieden zonder voorbehoud van financiering slim?
Vraag het Chris

Is bieden zonder voorbehoud van financiering slim?

Bijna een derde van de huizenkopers brengt tegenwoordig een bod uit zonder voorbehoud van financiering, constateert commercieel directeur van MUNT Hypotheken Chris Oosterling. Is dat een goede ontwikkeling?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.