De belangrijkste gevolgen van Prinsjesdag voor (toekomstige) huizenbezitters

03 oktober 2019 Leestijd ± 3minuten
De belangrijkste gevolgen van Prinsjesdag voor (toekomstige) huizenbezitters

De hoedjes van Prinsjesdag liggen weer in de kast. Tijd om de balans op te maken. Welke plannen heeft dit kabinet voor de huizen- en hypotheekmarkt in 2020? We zetten de belangrijkste veranderingen voor (toekomstige) huizenbezitters op een rij. 

Flinke investeringen in de woningmarkt

Kabinet-Rutte III maakt ondubbelzinnig duidelijk dat het de huidige krapte op de woningmarkt als een probleem ziet. Op Prinsjesdag kondigde de regering grote investeringen in de woningmarkt aan. In 2020 mag Minister Ollongren € 350 miljoen uitgeven om het tekort aan woningen terug te dringen. Daarnaast maakt het kabinet voor de komende jaren maar liefst € 2 miljard vrij om starters en middeninkomens sneller aan een woning te helpen.

Lastenverlichting voor starters

Het kabinet heeft serieuze plannen om starters op de woningmarkt sneller aan een woning te helpen. Er is niets definitief, want ze bestuderen nog welke plannen het gewenste effect kunnen bereiken.

De meest in het oog springende maatregel is het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor diegenen die voor het eerst een huis kopen. Tegelijkertijd willen ze die belasting voor beleggers op de woningmarkt verhogen. Zij pikken woningen immers vaak voor de neus van starters weg. Hoe hoog de overdrachtsbelasting voor beleggers moet worden is nog niet bekend. Vanuit de oppositie stelde de PvDA eerder al 10 procent voor.

De vraag is wel in hoeverre deze maatregel gaat helpen. Een onbedoeld effect kan immers zijn dat de huizenprijzen verder stijgen doordat de starter nu meer geld overhoudt en dus meer kan bieden.

Een andere mogelijke maatregel is dat voor starters een deel - bijvoorbeeld 20 procent - van de hypotheek aflossingsvrij wordt gemaakt. Hierdoor hebben ze de eerste jaren lagere lasten en kunnen ze mogelijk meer geld lenen. 

Hypotheekrenteaftrek hoge inkomens versneld afgebouwd

Niet zo lang geleden was het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek nog onbespreekbaar voor de regeringspartijen VVD en CDA. Tijden veranderen. Tijdens de crisis werd afgesproken om de maximale hypotheekrenteaftrek van 52 procent in de komende 30 jaar met 0,5 procent per jaar te verlagen. Afgelopen Prinsjesdag kondigde het kabinet - zonder al te veel bombarie - zelfs een versnelde afbouw aan. Door de komende drie jaar het maximumtarief steeds met 3 procent te verlagen, wordt het streeftarief van 37,05 procent al in 2023 bereikt. Voor 2020 staat het tarief op 46 procent.

Lagere belasting op energie

De overheid komt ook met een pakket aan maatregelen om duurzaamheid te stimuleren. Sommige van die maatregelen pakken gunstig uit voor huiseigenaren. Zo gaat de belasting op de energierekening omlaag. Dat komt doordat het kabinet de belasting op het niet-duurzame aardgas verhoogt. Tegelijkertijd gaat de belasting op elektriciteit omlaag. Een gemiddeld huishouden betaalt daardoor zo’n € 100 per jaar minder aan energiebelasting. 

Stikstof kan roet in het eten gooien

Vanuit de bouwsector wordt overwegend positief gereageerd op de voorgenomen miljardeninvesteringen. Branchevereniging Bouwend Nederland gaf aan blij te zijn dat dit kabinet de tekorten op de woningmarkt serieus lijkt te nemen. Al vrezen ze wel de gevolgen van de recente stikstof uitspraak van de Raad van State en het daaropvolgende advies van oud-minister Johan Remkes. Als daar geen oplossing voor wordt gevonden, kunnen veel van de bouwplannen van het kabinet direct weer de prullenbak in.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Verkorting alimentatieduur extra complicatie bij echtscheiding

06 juni 2019 De regels voor partneralimentatie veranderen. De maximale duur van partneralimentatie ...

M’n droomhuis heeft een asbestdak, wat nu?

26 november 2019 Het hing al jaren in de lucht en de Tweede ...

De groene hypotheek: Alleen rentevoordeel voor de ‘happy few’?

21 november 2019 Duurzaamheid is en blijft een maatschappelijk hot topic. Mede door ...

Weegfactor voor het tweede inkomen wordt 80 procent - Hoe verstandig is dat?

20 november 2019 Vanaf 2020 komt er weer extra financieringsruimte voor tweeverdieners. De ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.