Bouwkundige keuring graag vóór uitbrengen bod

22 juni 2018 Leestijd ± 2minuten
Bouwkundige keuring graag vóór uitbrengen bod

VBO Makelaars riep onlangs op tot het verplicht stellen van de bouwkundige keuring bij het afsluiten van een hypotheek. De makelaar stelt voor dat hypotheekaanbieders dit onderdeel maken van de documenten die de huizenkoper moet aanleveren als hij een hypotheek aanvraagt.

Volgens VBO is deze maatregel nodig om kopers te beschermen in deze oververhitte markt. Huizenzoekers die de bouwkundige keuring achterwege laten, kunnen nu sneller een bod op een huis uitbrengen dan kopers die dit wel doen. Dat is een ongelijke situatie en geeft een verkeerde prikkel. 

Met de grondgedachte kan ik het best eens zijn. Het lijkt me verstandig dat huizenkopers goed weten waarop ze nu echt een bod doen. Dit lijkt me common sense, want het gaat om dusdanig hoge bedragen dat de koper geen risico mag lopen op een kat in de zak. Bovendien heeft de koper een onderzoeksplicht.

Met twee dingen heb ik wat meer moeite. Ten eerste gaat het verplicht stellen van de bouwkundige keuring door hypotheekaanbieders tot extra administratieve rompslomp leiden. Het is weer een extra document en dit zal ervoor zorgen dat het hypotheekproces alleen maar langer gaat duren, terwijl we dit proces juist efficiënter willen maken.

Ten tweede vraag ik me af of hypotheekaanbieders de juiste partij zijn om deze verplichting in te stellen. Ligt hier niet ook een taak voor de (aankoop)makelaar weggelegd? Wellicht dat deze ervoor moet zorgen dat zijn klant een bouwkundige keuring laat uitvoeren, nog voordat hij een bod doet. Dan weet hij waarop hij biedt. Is het überhaupt niet zo dat een taxatie al veel over de kwaliteit van het pand blootlegt? Ik ben niet voor verplichtstellen, maar als je daarvoor kiest, ligt het in mijn ogen voor de hand om dit te doen aan het begin van het aankoopproces.

Bij dezen kaats ik de bal graag terug. Een bouwkundige keuring kan in veel gevallen verstandig zijn, maar dan wel graag voordat er een bod wordt uitgebracht. En als we het al verplicht willen stellen, waarom laten we het dan de verkoper niet standaard aanleveren?


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

108 stemmen (gemiddeld 4,0 van 5).

Anderen bekeken ook

Maak ondernemersinkomen voor iedere geldverstrekker gelijk

15 juni 2018 Zzp’ers en ondernemers met personeel kunnen steeds gemakkelijker een hypotheek ...

Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"

25 juni 2018 Een koophuis is op dit moment duurder dan ooit. Uit ...

Is het nou een adviseur of een verkoper?

08 juni 2018 Stel je wilt een auto kopen. Niet zomaar een auto, ...

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

02 juli 2018 Groot nieuws afgelopen week: de Europese Centrale Bank (ECB) draait ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.