Blij met aflossingsvrij?

20 april 2018 Leestijd ± 2minuten
Blij met aflossingsvrij?

Aflossingsvrij is hard op weg om het woord van het jaar 2018 te worden. Je kunt geen (financiële) nieuwssite aanklikken, of je vindt er een artikel over de aflossingsvrije hypotheek. De hypotheekvorm die tot voor kort super-populair was onder huizenkopers, ligt onder vuur.

Een groot deel van de huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek denkt deze niet te kunnen aflossen aan het einde van de looptijd, zo bleek deze week uit een enquete van Vereniging Eigen Huis (VEH). Meer dan een derde van de 1.200 ondervraagde leden van VEH denkt de hypotheekschuld niet te kunnen betalen straks.  Dat betekent dat ze opnieuw een hypotheek moeten afsluiten, terwijl de rente niet meer aftrekbaar is. Hoe dan ook levert dat hogere maandlasten op, terwijl het inkomen waarschijnlijk gedaald is omdat mensen met pensioen zijn. 

Het consumentenprogramma Radar wijdde er vorige week een uitzending aan: “De gevaren van de aflossingsvrije hypotheek”. Alsof het om een product met giftige stoffen gaat. In de uitzending kwam onder meer een echtpaar aan bod dat in de problemen kwam doordat ze hun hypotheek niet konden aflossen aan het einde van de looptijd. Overigens had dit stel een beleggingshypotheek afgesloten, maar was de opbrengst van de beleggingen niet voldoende om volledig af te lossen. Dat is weer een andere kwestie.

Misschien moeten we de olifant in de kamer eens benoemen. Aflossingsvrij is veel te lang niet goed begrepen. In wezen bestaat aflossingsvrij helemaal niet, er moet hoe dan ook een keer afgelost worden. Aflossingsvrij zouden we beter ‘aflossingsuitstelling’ kunnen noemen. Wie een aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft twee mogelijkheden. Of je bouwt tijdens de looptijd van je hypotheek vermogen op, waarmee je de lening aan het einde aflost, of je verkoopt je woning en betaalt met de opbrengst je hypotheek af.

Bij de laatste optie is het fijn als je na de verkoop nog wat geld overhoudt. Daarmee kun je je pensioen aanvullen of gewoon leuke dingen doen op je oude dag. Bij het opbouwen van vermogen is een mooie rol weggelegd voor de adviseur. Hij kan adviseren hoe je dat het beste doet. Mijn boodschap aan mensen die bang zijn dat ze straks hun hypotheek niet kunnen aflossen: loop even binnen bij je adviseur. Hij helpt je uit de brand. 


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

143 stemmen (gemiddeld 2,4 van 5).

Anderen bekeken ook

Starter, kijk naar je rentevasteperiode

04 mei 2018 Wil je de rente kort of lang vastzetten? Het is ...

Laten we elkaar niet in de put praten

16 april 2018 Voor wie de afgelopen weken het nieuws heeft gevolgd, lijkt ...

Welke invloed heeft ouderschapsverlof op de hypotheek?

28 februari 2018 Elke werknemer met kinderen onder de acht heeft recht op ...

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

02 juli 2018 Groot nieuws afgelopen week: de Europese Centrale Bank (ECB) draait ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.