BKR neemt hypotheek tweede woning en zakelijk krediet ook mee

12 maart 2020 Leestijd ± 3minuten
BKR neemt hypotheek tweede woning en zakelijk krediet ook mee

Per 1 februari 2020 heeft het BKR twee veranderingen doorgevoerd. Zakelijke kredieten waarvoor je privé aansprakelijk bent en hypotheken van een tweede huis of beleggingswoning worden nu ook geregistreerd. En vergeet niet dat de inkomsten uit huur ook gemeld moeten worden!

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft per 1 februari 2020 twee veranderingen in de registratie doorgevoerd waardoor het inzicht in het financiële plaatje van mensen wordt verbeterd. Het past in het streven van het BKR om mensen te behoeden voor overkreditering.


Tweede huis of beleggingspand

Een hypotheek met een ander onderpand dan het huis waarin iemand woont, wordt vanaf nu bij het BKR aangemeld. Dit soort hypotheken zijn de afgelopen jaren volgens het bureau fors toegenomen omdat steeds meer particulieren een recreatiewoning of tweede huis kopen voor de verhuur. Dat is het gevolg van de lage spaarrente én de lage hypotheekrente waardoor vastgoed ineens een interessante belegging wordt.


Meld verhuurinkomsten!

De nu geregistreerde hypotheek voor de tweede woning heeft dus gevolgen voor de toekomstige leencapaciteit. Belangrijk voor het pand dat als belegging is aangekocht, is dat de inkomsten uit verhuur gemeld worden bij de geldverstrekker.
Achterstallige betalingen van de tweede hypotheek worden door het BKR na twee maanden geregistreerd. Dat is anders dan bij de hypotheek voor de woning waar de particulier zelf woont: die hypotheek betalingsachterstand wordt pas na drie maanden doorgegeven aan het BKR. Overigens staat de hypotheek zelf van de eigen woning niet aangemeld bij het BKR.


Zakelijk krediet

Zakelijk krediet werd al gemeld bij het BKR. Door de verbeterde registratie kunnen geldverstrekkers nu echter zien voor welke zakelijke kredieten de ondernemer ook privé aansprakelijk is. Het gaat om kredieten van meer dan 1.000 euro met een looptijd langer dan één maand.   
Overigens wordt het daadwerkelijke bedrag niet geregistreerd. Die keuze maakt het BKR omdat de ervaring heeft geleerd dat het limiet van het zakelijke krediet in de praktijk vaak wordt aangepast. De kredietverstrekker zal voor het echte bedrag de jaarcijfers van de onderneming moeten inzien. Wel registreert het BKR de betalingsachterstanden van het zakelijke krediet.


Registratie-verandering treft vooral zzp’ers

Het BKR heeft de registratie van het zakelijke krediet vooral doorgevoerd omdat de arbeidsmarkt verandert. Steeds meer mensen beginnen voor zichzelf. Maar een loodgieter heeft dan een eigen werkbusje nodig, de winkelier een winkelinrichting en de vormgever moet investeren in bijvoorbeeld ICT. Hiervoor kunnen zij zakelijke kredieten afsluiten waarvoor ze dus wel hoofdelijk aansprakelijk zijn. Het zijn leningen die afgesloten worden voor een eenmanszaak, VOF of maatschap en voor de beherend vennoot van een CV.

 

Ondanks verbeteringen is financieel inzicht niet compleet

De nieuwe regels van het BKR vergroten het inzicht in het financiële plaatje van de consument. Maar ondanks de verbeteringen kan nog veel onder de radar blijven. Het BKR registreert immers niet de betalingsachterstanden bij de Belastingdienst, de studieschuld, de huurachterstanden en achterstanden op zorgpremies. Bovendien merken de instanties die zich hiermee bezighouden dat vanwege de verbeterde registraties bij het BKR en de aangescherpte eisen voor persoonlijke leningen, het aantal onbetaalde rekeningen groeit.


Lees ook
‘Er zijn echt wel betere doelen voor je geld dan aflossen’
Trends

‘Er zijn echt wel betere doelen voor je geld dan aflossen’

De hypotheekrente blijft laagterecords bereiken. Vorige maand zakte de rente voor tien jaar rentevast zelfs onder de 1 procent. Is extra aflossen op de hypotheek daarmee nog wel een goede bestemming voor overtollig spaargeld? Vaak niet, zeggen Fleur Kroonbergs van de Hypotheekshop en Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl.

Bij deze hypotheekadviseur blijven klanten maar terugkomen - en niet voor niks

Bij deze hypotheekadviseur blijven klanten maar terugkomen - en niet voor niks

Al 22 jaar zit hypotheekadviseur Mark van Dongen in het vak. In maart is hij de ‘hypotheekadviseur van de maand’ en dat is niet voor niks: hij weet als geen ander hoe je nazorg op zo’n manier biedt dat klanten nooit meer bij je weggaan.

Complexiteit wetgeving zal leiden tot afschaffing hypotheekrenteaftrek

Complexiteit wetgeving zal leiden tot afschaffing hypotheekrenteaftrek

De fiscale regels zijn door de stapeling aan veranderingen zo ingewikkeld geworden dat veel hypotheekadviseurs ze niet goed doorzien. Dat zal uiteindelijk leiden tot afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zeggen Paul Muskens van het Fiscaal Adviesbureau en Fleur Kroonbergs van de Hypotheekshop.

“Deze NHG-wijzigingen gaan een groot verschil maken - adviseurs kunnen hun klanten nu écht helpen”

“Deze NHG-wijzigingen gaan een groot verschil maken - adviseurs kunnen hun klanten nu écht helpen”

NHG heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd, waardoor er nu meer ruimte is om de ex-partner bij een scheiding uit te kopen. Wat betekent dit voor mensen met een hypotheek, hypotheekadviseurs en geldverstrekkers?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.