“Bij isolatiemaatregelen moet je het peloton proberen te bereiken”

Interview met Pieter Grinwis
28 september 2021 Leestijd ± 3minuten
“Bij isolatiemaatregelen moet je het peloton proberen te bereiken”

In Nederland zijn op dit moment zo’n 2,7 miljoen woningen slecht geïsoleerd. Ze hebben lage energielabels als D, E, F of G. Om deze huizen versneld te isoleren, presenteerden eerder deze maand een drietal politieke partijen en een aantal organisaties een plan om een versnelling tot stand te brengen. “Als we zo doorgaan, zijn we pas in 2100 klaar”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis, die het initiatief voor het plan nam. Hij is blij met de aankondiging van het kabinet op Prinsjesdag om een half miljard euro voor het isoleren van woningen beschikbaar te stellen.

Grinwis is zeven jaar lang raadslid in Den Haag geweest en toen viel het hem al op dat het isoleren van woningen zo langzaam werd aangepakt. “Ik bezocht kwetsbare wijken, met huizen van voor de Tweede Wereldoorlog of net na de oorlog. Die waren slecht onderhouden, vochtig, tochtig en beschimmeld. De woningen waren in handen van woningcorporaties of van particuliere woningeigenaren. Ik verbaasde me erover hoe de maatregelen in elkaar staken. Je moet eerst zelf je maatregelen financieren en daarna met je factuur naar het subsidieloket gaan”, zegt Grinwis. “Daarmee komen de isolatiesubsidies ten goede aan mensen die toch al een wat dikkere portemonnee hebben en de weg weten. Dat is de kopgroep. De uitdaging is juist om het peloton te bereiken.”

Sneller, slimmer en socialer

Grinwis verruilde in maart het pluche in Haagse gemeenteraad voor dat in de Tweede Kamer en ging zich onder meer inzetten voor een ‘sneller, slimmer en socialer’ isolatiebeleid. Hij presenteerde op 12 september samen met het CDA en GroenLinks en een aantal organisaties, waaronder de Consumentenbond, Bouwend Nederland en Natuur & Milieu, het Nationaal Isolatieprogramma. Hierin wordt een aantal voorstellen gedaan. 

“Eén van de voorstellen in het plan is om woningeigenaren met een laag inkomen een tegoedbon te geven, waarmee ze hun woning kunnen isoleren. “Iedere gemeente kan zo’n tegoedbon verstrekken aan woningeigenaren. Zo heb je aan de voorkant geld voor de isolatie van de woning, in plaats van dat je aan de achterkant misschien geld terugkrijgt. Zo’n voucher bedraagt 2000 euro, maar mensen met een heel laag inkomen kunnen een nog hoger bedrag krijgen.”

Volgens Grinwis ligt de isolatiesnelheid veel te laag. “Het kan sneller. Als we in het huidige tempo doorgaan, met gemiddeld 65.000 isolatiemaatregelen per jaar, dan zijn we pas rond 2100 klaar. Terwijl we juist als doel hebben om in 2050 een volledig duurzaam gebouwde omgeving te hebben. Dat begint toch écht met isoleren.”

Half miljard is goed begin

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat het een half miljard euro wil uittrekken voor het isoleren van zowel koop- als huurwoningen. “Dat is voor de komende drie jaar. Daarmee kan het Nationale Isolatieprogramma worden opgezet. Er kan een goed begin worden gemaakt met de slechtst geïsoleerde huizen in Nederland", meent Grinwis. "Maar dit is na drie jaar niet afgelopen. De inzet van de ChristenUnie en de andere initiatiefnemers van het Isolatieprogramma is om hiervan een stabiel en langjarig programma te maken. Wij blijven ervoor knokken. Juist nu de energierekening voor mensen met een kleine beurs stijgt, moet dit een prioriteit zijn. Maar voor een demissionair kabinet is die half miljard een heel forse stap.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

“Verlengen ontbindende voorwaarden vergeten”

29 september 2021 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze ...

Woningborg: “Lopende nieuwbouwprojecten niet in gevaar”

04 oktober 2021   Het was vorige week wederom een ...

Prijsstijging koopwoningen loopt verder op

22 september 2021 Bestaande koopwoningen waren in augustus 17, 8% duurder dan een jaar ...

Wat wilt u weten over oversluiten?

24 september 2021 De oversluitmarkt is dankzij de lage rente de laatste jaren ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.