Bieden zonder voorbehoud, overgewaardeerde huizen en verduurzaming

26 november 2021 Leestijd ± 8minuten
Bieden zonder voorbehoud, overgewaardeerde huizen en verduurzaming

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Wat speelt er en wat is de visie van hypotheekadviseurs? We spreken met Niels Eriks van Bloedjes & Eriks en Paul van HypotheekVakman.

Er worden door de stijgende energieprijzen steeds meer hypotheken verstrekt om te verduurzamen. Is dit onderwerp de laatste tijd een groter onderdeel geworden van jouw gesprek? 

Niels: “Wij namen het altijd mee, maar het is nu bij de klant wel herkenbaar en hot. Er wordt veel meer gekozen om zonnepanelen en isolatie op te nemen in de verbouwingsspecificatie. In plaats van een aanbouw of een nieuwe keuken komt er nu vijfduizend euro voor verduurzaming. Ik kan dus wel beamen dat er meer mee wordt gedaan. We moeten klanten er alleen vaak nog op wijzen. Gelukkig doen genoeg kantoren en banken dat actief.”

Paul: “Ik breng het al jaren ter sprake omdat ik het heel belangrijk vind. Het mes snijdt aan twee kanten. Door verduurzamen ga je comfortabeler wonen én het brengt op termijn een financieel voordeel. De stijgende energieprijzen zijn voor mij nu wel een haakje om te beginnen over bijvoorbeeld isolatie. Ik blijf wel voorzichtig, want het is een beetje een momentopname. De energieprijzen stijgen nu fors, maar het gaat ook weer een keer dalen.”

In Nederland duurt het met een gemiddeld inkomen tien jaar om een huis van honderd vierkante meter aan te schaffen. Zijn de Nederlandse huizen overgewaardeerd? 

Paul: “Dat is sterk uitgedrukt. Tuurlijk, de prijzen zijn hoog, maar dat is vraag en aanbod. Het kan zomaar zijn dat de marktwaarde over een aantal jaar corrigeert. Maar als je niet hoeft te verkopen en je inkomen blijft gelijk, dan is er eigenlijk niets aan de hand. Zolang je fijn kan blijven wonen in het huis, loop je zonder een verkoop ook geen verlies. En ook hier geldt de economische wet: wat omlaag gaat, gaat ook weer omhoog.”

Niels: “Nee, het is een uiterst penibele situatie, maar de markt bepaalt de prijs. Als je de huizenprijzen vergelijkt met het geld wat is bijgedrukt door de ECB, dan zou een grotere stijging zelfs gerechtvaardigd zijn. We hebben er allemaal voor gekozen om de rente naar nul te brengen. En op het moment dat de Nibud zegt: het is verantwoord om iets meer van het tweede inkomen mee te nemen, waardoor de woonquote beter wordt, dan blijven de prijzen ook stijgen.”

De ontwikkeling van bieden zonder voorbehoud baart zorgen. Moeten consumenten beter gewaarschuwd worden tegen eventuele boetes? 

Niels: “Onze specialiteit is moeilijke hypotheekaanvragen. Het gaat er in dit vakgebied om wat je kan en wie je kent. Blijf zoveel mogelijk met mensen communiceren, zo open mogelijk. Op die manier voorkom je dit soort puinzooi. Bij ons is het nog niet voorgekomen, maar ik ken de verhalen wel. Verhalen dat iemand aan tien procent van vijf ton vastzit.”

Paul: “Ik vind de berichtgeving een beetje overdreven. Het gebeurt inderdaad dat klanten bieden zonder voorbehoud, maar het is bij ons nooit voorgekomen dat een klant een boete moest betalen omdat de financiering niet rondkwam. Het gaat om een zorgvuldige voorbereiding. Als wij een risico zien adviseren wij het niet te doen, maar het laatste woord is aan de klant. Gelukkig wordt ons advies bijna altijd overgenomen.”


Lees ook
Een verbouwing is geen geldmachine (maar kan wel inzicht geven)
Opinie

Een verbouwing is geen geldmachine (maar kan wel inzicht geven)

Hoe verstandig is een verbouwing in een tijd waar (Amsterdamse) rijtjeshuizen al verkocht worden voor 1,2 miljoen? Hoe zorg je met een verbouwing nog voor waardevermeerdering als de prijzen al torenhoog zijn?

Reinier van der Heijden: "Hypotheekbranche zoekt continu de weg naar voren"
De Koplopers

Reinier van der Heijden: "Hypotheekbranche zoekt continu de weg naar voren"

De hypotheekbranche is volop in beweging. In onze serie De Koplopers belichten we de kopstukken in deze enerverende sector. Wat beweegt hen en wat is hun achtergrond? Deze keer: Reinier van der Heijden, sinds 2017 algemeen directeur bij Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Minder NHG, minder jubelton en meer efficiëntie
Opinie

Minder NHG, minder jubelton en meer efficiëntie

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Wat speelt er en wat is de visie van hypotheekadviseurs? Over de week van 15 november praten we met Frank Calis van Hypotheco en Raymond Lohuis van Vhast Hypotheken.

“Laat mensen zelf bepalen wat ze met hun pensioengeld doen”
Opinie

“Laat mensen zelf bepalen wat ze met hun pensioengeld doen”

De aflossingseis voor hypotheekrenteaftrek moet gehalveerd worden, vinden onderzoekers van het Centraal Planbureau. Dat gaat lijnrecht in tegen wat de AFM wil. Hypotheekexperts schijnen hun licht over de kwestie.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.