Alleen concurrentie kan verandering bij grootbanken afdwingen

27 mei 2025 Leestijd ± 3minuten
Alleen concurrentie kan verandering bij grootbanken afdwingen

Door Menno Luiten 

Zonder Picnic hadden Albert Heijn en Jumbo niet zo’n vaart gezet achter hun besteldiensten. Swapfiets heeft de fietsbranche drastisch veranderd. Zonder Coolblue had de witgoedsector er nog heel anders uitgezien. Nieuwkomers dwingen de gevestigde orde tot verandering. Dat is in de financiële sector niet anders. 

Snelheid en gebruiksgemak zijn dé speerpunten voor nieuwkomers. Denk bijvoorbeeld aan Revolut, N26, Wise en Bunq: zij bieden modernere bankdiensten aan en dwingen daarmee grootbanken tot innovatie. Pas wanneer ze de hete adem van nieuwkomers in de nek voelen, passen gevestigde partijen hun dienstverlening aan.  

Sinds de lancering in 2014 past MUNT Hypotheken automatisch de rente aan wanneer een klant in een lagere risicoklasse valt. Daarmee kwam deze optie beschikbaar voor een groter publiek dan tot dan toe gebruikelijk was. Deze voorwaarde wordt geleidelijk gemeengoed bij de rest van de markt – maar nog steeds zijn er veel (groot)banken die hun klanten dit voordeeltje niet gunnen.  

Het consumentenprogramma Radar besteedde daar eind vorig jaar nog uitgebreid aandacht aan. Zo werd de vraag gesteld waarom een bank als ING niet automatisch de risico-opslag verlaagt. Meerdere keren benadrukte ING dat de bank zich houdt aan wat er vooraf met de klant is afgesproken. Dat is juridisch gezien volledig juist. Maar echt eerlijk is het niet. Want het klantbelang vraagt om meer dan alleen ‘je houden aan de afspraak’. Het leverde zeven minuten tenenkrommende televisie op. 

Deze maand kwam er groot nieuws van ING: alle klanten – zowel nieuwe als bestaande – worden vanaf nu getrakteerd op automatische rentedaling bij een lagere risicoklasse. Toeval? Misschien. Goed nieuws? Dat ook. Het laat vooral zien hoe publieke druk werkt.  

Innovatie of roemloos ten onder   

Verbeteringen ontstaan zelden spontaan. Vaak is regelgeving of maatschappelijke druk nodig, maar meestal wakkert concurrentie een innovatieslag aan. Dat zie je van de thuisbezorgsupermarkten tot de hypotheekwereld. Al moet je wel écht wat nieuws te bieden hebben, want anders laten consumenten je links liggen en ga je – zoals Hudson’s Bay of Marks & Spencer – roemloos ten onder.  

Toen MUNT in 2014 de markt betrad, introduceerden we productvoorwaarden die eenvoudiger en transparanter waren – en vooral: beter voor de klant. Andere geldverstrekkers volgden pas later. Niet omdat het niet kon, maar omdat de markt zich eraan aanpaste. Omdat de verwachtingen en eisen van klanten en adviseurs veranderden.  

Nieuwe toetreders zorgen dus voor concurrentie en voor het verbeteren van voorwaarden voor klanten. Uit zichzelf steken banken nooit hun vinger op! 

De rol van de onafhankelijke adviseur 

Dat er verbeteringen plaatsvinden in de hypotheeksector, komt door oplettende onafhankelijke adviseurs. Zij spelen een sleutelrol. Door kritisch te blijven. Door te vergelijken. Door te blijven vragen waarom het bij de één wel kanen bij de ander niet. Dat houdt de markt scherp en brengt verandering teweeg. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.