Alexander Kops (PVV): “Geen windturbines, maar woningen”

Doorgeslagen regels van tafel, regie over woningbouw naar het Rijk, minder belasting
22 februari 2021 Leestijd ± 3minuten
Alexander Kops (PVV): “Geen windturbines, maar woningen”

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop/Munt met politieke partijen over hun plannen voor de woning- en hypotheekmarkt. Vandaag de visie van Kamerlid Alexander Kops, woordvoerder wonen van de PVV.

Wat is er in uw ogen misgegaan de afgelopen jaren? 

“Door incapabele overheden is de woningbouw de afgelopen jaren ernstig getraineerd. De stikstofcrisis, die helemaal geen crisis was en is, heeft de wooncrisis dramatisch verergerd. Hetzelfde geldt voor de veel te strenge PFAS-regeltjes, waardoor een groot deel van de woningbouw stil kwam te liggen. Het woningtekort is inmiddels opgelopen tot meer dan 330.000. De woningen die nog wél beschikbaar zijn, zijn voor een doorsnee Nederlands gezin vaak onbetaalbaar: koop- en huurprijzen zijn naar recordhoogte gestegen. De woningnood is een wooncrisis geworden.”

Hoe wil de PVV woningbouw stimuleren? 

“Belemmerende regelgeving rond stikstof en PFAS moet direct van tafel – net als doorgeslagen regeltjes over geluid, lucht, milieu, verduurzaming en klimaat. Want hoe meer regels, hoe langer de woningbouw duurt én hoe duurder het wordt.”

U bent ook voorstander van een nieuwe minister van Wonen. Waarom?  

“Terwijl provincies en gemeenten zijn verzand in bureaucratie, procedures en eindeloze discussies over waar wel en waar niet gebouwd mag worden, gebeurt er in de praktijk veel te weinig. De regie over de woningbouw moet weer terug naar het Rijk: er moet een minister van Wonen komen die ervoor dat er volop gebouwd gaat worden. Geen windturbines, maar woningen; niet voor asielzoekers, maar voor de Nederlanders.”

Wat voor soort woningen denkt u aan?

“Er moeten snel méér sociale huurwoningen worden gebouwd, méér middenhuurwoningen en méér koopwoningen – voor starters, gezinnen en ouderen. Gemeenten moeten meer én sneller nieuwe bouwgrond beschikbaar stellen en bouwvergunningen verstrekken – niet alleen in de stad, maar ook daarbuiten.”

Wat moet volgens de PVV gebeuren op de huurmarkt? 

“Het is tijd voor huurverlaging! Huurders hebben huurverhoging na huurverhoging voor hun kiezen gekregen. In tien jaar Rutte zijn de huurprijzen in de sociale sector gemiddeld 26% gestegen, aldus de Woonbond; in de vrije sector is dat zelfs 44%.  

Voordat de coronacrisis uitbrak, zaten al 800.000 huurders financieel klem. Ondanks dat is vorig jaar, midden in de crisis, de hoogste huurverhoging in zes jaar tijd doorgevoerd! Dat is onbegrijpelijk, schandalig en onverantwoord. De huurprijzen moeten omlaag.”

Hoe ziet de hypotheekrenteaftrek er wat de PVV betreft over 10 jaar uit?

“Tegen de verkiezingsbeloften van de VVD in is de hypotheekrenteaftrek onder Rutte steeds verder afgebouwd. Dat moet stoppen: handen af van de hypotheekrenteaftrek.”

Wat gebeurt er, als het aan de PVV ligt,  met het eigenwoningforfait?

“De Wet Hillen, die nu wordt afgebouwd, moet volledig terug. Deze wet bepaalt immers dat het eigenwoningforfait vervalt als deze hoger is dan de hypotheekrenteaftrek. Dat is voordelig voor woningeigenaren die (bijna) geen hypotheekschuld meer hebben en dus (bijna) geen hypotheekrente meer betalen.”

Er gaan stemmen op om verzilverhypotheken te verbieden, wat vindt de PVV hiervan?

“Vooral voor senioren kan een verzilverhypotheek gunstig zijn: zij kunnen hiermee – door de hypotheek op te hogen – de overwaarde op hun huis opnemen zonder te hoeven verhuizen naar een woning die er door het enorm opgelopen woningtekort bovendien vaak niet is. De overwaarde is dan een aanvulling op het pensioen, dat is vaak nodig na vele pensioenkortingen.”

U ziet geen risico’s?

“Goede voorlichting voor consumenten is uiteraard van groot belang, om te voorkomen dat zij te maken krijgen met een restschuld en alsnog hun huis moeten verkopen. Verzilverhypotheken zijn niet voor iedereen geschikt. Verzilverhypotheken verbieden: nee. Goede voorlichting, van vooral hypotheekverstrekkers, over de risico’s: ja.”

DNB stelde voor om de eigen woning te belasten in box 3. Wat vindt de PVV van dat voorstel?

“De PVV is erop tegen om de eigen woning te belasten in box 3. Eigen woningbezit is de afgelopen jaren steeds moeilijker en duurder geworden. Denk aan strengere hypotheekeisen, de afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de afschaffing van de Wet Hillen. Woningeigenaren worden al meer dan genoeg belast.” 


Lees ook
Roelof Bisschop (SGP):  “Voor echtscheidingen als oorzaak woningnood weinig oog”

Roelof Bisschop (SGP): “Voor echtscheidingen als oorzaak woningnood weinig oog”

Kantoren als studentenwoningen, Gemiddelde WOZ-waarde over 5 jaar moet stabiliteit brengen

10 maart 2021: Het Kop-Munt  Verkiezingsdebat

10 maart 2021: Het Kop-Munt Verkiezingsdebat

Nederland maakt zich op voor een gang naar de stembus. Met een gigantisch woningtekort en steeds verder stijgende huizenprijzen is wonen, na corona, hét thema van deze verkiezingen. MUNT organiseert daarom een debat tussen Daniel Koerhuis (VVD), Paul Smeulders (GroenLinks) en Faissal Boulakjar (D66). 

Daniel Koerhuis (VVD): “Tekort aan bouwlocaties blijft grootste drempel”

Daniel Koerhuis (VVD): “Tekort aan bouwlocaties blijft grootste drempel”

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen over hun plannen voor de woning- en hypotheekmarkt. Vandaag de visie van Kamerlid Daniel Koerhuis, woordvoerder Wonen voor de VVD.

Julius Terpstra (CDA) over de woningmarkt: “Minister moet straks palen in de grond slaan"

Julius Terpstra (CDA) over de woningmarkt: “Minister moet straks palen in de grond slaan"

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen over hun plannen voor de woning- en hypotheekmarkt. Vandaag de visie van Julius Terpstra, woordvoerder wonen van het CDA. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.