Aanvrager hypotheek steeds grijzer

20 juni 2016 Leestijd ± 2minuten
Aanvrager hypotheek steeds grijzer

Woningkopers worden steeds ouder. Uit nieuwe cijfers blijkt dat het aantal vijftigplussers dat een hypotheek aanvraagt, de laatste jaren flink is gestegen.

Nederland vergrijst en dat is zichtbaar in elke (consumenten)markt. Neem de automarkt: in de reclames op tv mogen dan misschien jonge fotomodellen rijden in de nieuwste auto’s, in de showroom is de gemiddelde koper al flink grijzend. Inmiddels wordt bijna een derde van alle nieuwe auto’s in Nederland gekocht door 65-plussers. Ook in de huizenmarkt is de gemiddelde leeftijd de afgelopen jaren gestegen.

Meer ouderen, minder jongeren
Uit cijfers afkomstig van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat er de afgelopen jaren een stijging is in het aantal oudere aanvragers van een hypotheek. Absoluut, maar zeker ook relatief. In 2009 bedroeg het percentage 50-plussers dat een financiering van een woning aanvroeg ruim 18 procent van het totaal. In 2016 was het aandeel van deze groep gestegen naar bijna 25 procent.

Een tegengestelde trend is zichtbaar onder de jongste groep kopers op de huizenmarkt. Waar mensen onder de dertig jaar in 2009 nog bijna 30 procent van het totaal uitmaakten, was hun aandeel zes jaar later flink afgenomen. In 2015 was nog maar 22,2 procent van de hypotheekaanvragers jonger dan dertig jaar.

Er zijn verschillende verklaringen voor deze trends. Denk aan de veranderende demografische opbouw van de samenleving. De vergrijzing zorgt ervoor dat er simpelweg meer ouderen zijn, waardoor het logisch is te stellen dat er daardoor ook meer ouderen zijn die een hypotheek aanvragen. Andere verklaringen zijn veranderingen op de arbeidsmarkt (meer flexwerk en minder vaste contracten) en strengere eisen op de geldmarkt waardoor starters langer moeten sparen.

75-plussers
Een opvallende trend betreft het aantal 75-plussers dat een hypotheek aanvraagt. Niet iedere geldverstrekker bedient deze groep; MUNT Hypotheken is een van de weinige partijen die wel hypotheken verstrekt aan 75-plussers. Hoewel de categorie ouder dan 75 jaar nog geen procent vormt van het totaal aantal aanvragers op de Nederlandse hypotheekmarkt, groeit deze zeer snel: van 281 aanvragen in 2009 naar 2.483 aanvragen in 2015.


Lees ook
De hypotheekmarkt in 2018 volgens Carlo van Kemenade (Obvion)
Opinie

De hypotheekmarkt in 2018 volgens Carlo van Kemenade (Obvion)

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld om hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2018. Carlo van Kemenade, sinds 1 januari de nieuwe directievoorzitter van Obvion, geeft zijn visie op het aankomende jaar.

Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis
Trends

Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis

Investeren in een huis kost geld, maar kan ook veel opleveren. De meerderheid van de consumenten koopt immers graag een huis dat af is. De juiste verbouwing of renovatie kan huiseigenaren veel opleveren. Lees hier welke vijf waardevolle tips je als hypotheekadviseur aan toekomstige of huidige huiseigenaren meegeeft. Deze tips vergroten de meerwaarde van een huis, hebben invloed op de verkoop van het pand en de hoogte van de eventuele (oversluit)hypotheek.

Wat elke hypotheekadviseur moet weten over blockchain

Wat elke hypotheekadviseur moet weten over blockchain

Binnen nu en tien jaar is de blockchainhypotheek de gewoonste zaak van de wereld. Wie denkt dat blockchain vooral een speeltuin is voor nerds en idealisten, leeft nog in 2014. Banken investeren nu volop in de technologie die financiële processen sneller, transparanter en veiliger maakt.

De omkeerhypotheek: hoe haal je geld uit stenen?
Trends

De omkeerhypotheek: hoe haal je geld uit stenen?

Nu steeds meer ouderen kampen met een pensioentekort, hebben zij op hogere leeftijd behoefte aan een aanvulling op hun inkomen. Waarom zou je die niet halen uit je eigen woning? Dat is de gedachte achter de omkeerhypotheek, ook wel verzilverhypotheek genoemd. “Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat hier in Nederland niet meer oplossingen voor zijn,” vindt Dick de Zwart van de Nationale Hypotheekbond.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.