5 vragen over de landelijke proef met de Arbeidsmarktscan

29 januari 2020 Leestijd ± 2minuten
5 vragen over de landelijke proef met de Arbeidsmarktscan

Focus op iemand zijn toekomstperspectief in plaats van op het arbeidsverleden. Met dat idee werd vorige maand de landelijke proef met de Arbeidsmarktscan gelanceerd. Het doel van deze tool is duidelijk. De groeiende groep flexwerkers moet zo meer kans maken op een verantwoorde hypotheek. Hoe ziet de proef er nu precies uit?

Wat is de Arbeidsmarktscan?

De Arbeidsmarktscan is een tool die de verdiencapaciteit van iemand berekent en de kans om snel een nieuwe baan te vinden binnen hetzelfde vakgebied. Deze scan kijkt dus niet alleen naar het inkomen en arbeidsverleden, maar berekent de kans dat iemand ook in de toekomst voldoende inkomen voor zijn hypotheek heeft. De tool is niet nieuw. Al in 2015 ontwikkelden De Hypotheekshop, Arbeidsmarktkansen.nl, Obvion en Florius gezamenlijk de scan. Wel nieuw is dat de aangesloten geldverstrekkers de scan - bij wijze van proef - nu landelijk inzetten bij hypotheekverstrekking aan flexwerkers.

Voor welk probleem is dit de oplossing?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal flexwerkers in de afgelopen 15 jaar met 75% toegenomen tot ruim 3 miljoen in 2018. Het gaat hierbij om mensen met een flexibel dienstverband, maar ook om zzp’ers. Geldverstrekkers hadden lange tijd moeite om deze sterk groeiende groep te helpen aan een goede hypotheek. Er ontstonden wel steeds meer initiatieven om deze groep te helpen, maar wie korter dan drie jaar werkte, kwam toch amper aan een hypotheek. De Arbeidsmarktscan moet daar verandering in brengen.

Welke data gebruikt de Arbeidsmarktscan?

De scan werkt op basis van persoonlijke data en algemeen beschikbare data. De persoonlijke data ontvangt de scan via twaalf vragen over opleidingsniveau, diploma, leeftijd, werkervaring, branche, beroep en regio. De algemene data bestaat onder andere uit informatie over het aantal beschikbare vacatures en de verwachte ontwikkeling van de economie. Uit al deze data berekent de scan een score en de verdiencapaciteit. Met een score van 70 of meer kan de flexwerker een hypotheek aanvragen bij de geldverstrekkers die meedoen.

Welke geldverstrekkers doen mee met de proef?

Sinds 2015 werd de scan op kleinere schaal getest. Sinds 19 december 2019 is de pilot landelijk uitgebreid op gezamenlijk initiatief van de partijen die de scan hebben ontwikkeld aangevuld met MUNT, Aegon, a.s.r., ABN Amro, Rabobank, Volksbank, ING, HDN en NHG. Dat ook NHG meedoet, betekent dat aanvragers met een positieve score ook een hypotheek met NHG-garantie kunnen krijgen. Alle hypotheekadviseurs mogen meedoen aan de pilot.

Neem de kosten mee in het advies

De scan is niet gratis. Een flexwerker betaalt hier € 110 inclusief btw voor. Die kosten zijn wel aftrekbaar en worden alleen gerekend bij een positieve score. Flexwerkers kunnen de scan zelf aanvragen (via arbeidsmarktkansen.nl) of ze vragen de hypotheekadviseur om dit te doen.

Overigens geldt de Arbeidsmarktscan niet voor uitzendkrachten. Zij zijn al geholpen met een perspectiefverklaring.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Gluren bij de Buren: een Spaanse hypotheek is gewoon een stuk makkelijker

30 januari 2020 Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese ...

Dit is de ideale geldverstrekker, volgens hypotheekadviseurs…

23 januari 2020 Hoe zou u uw werk als hypotheekadviseur nou nóg beter ...

‘Verantwoordelijkheid voor financieringsvoorbehoud steeds meer bij adviseur’

03 februari 2020 Een verlopen financieringsvoorbehoud als de hypotheek nog niet rond is, ...

Met MUNT naar Nijntje: lekker luchtig en simpel

30 januari 2020 Eloise Tierie (32) is assistent hypotheekadviseur bij Standaert De Gier ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.