3 tips om de WOZ-waarde te controleren

23 januari 2020 Leestijd ± 3minuten
3 tips om de WOZ-waarde te controleren

Ergens in de komende weken valt bij miljoenen huishoudens weer de nieuwe WOZ-beschikking op de (digitale) deurmat. Voor velen een spannend moment omdat het niet alleen iets zegt over de waarde van je woning, maar ook een aantal belastingen hierop wordt gebaseerd. Het advies luidt standaard: controleer de WOZ-waarde goed om te hoge belastingen te voorkomen. Maar hoe kun je dat advies verrijken? Welke betrouwbare manieren zijn er voor de huiseigenaren om te controleren of de WOZ-waarde klopt?

Tip 1: Bekijk het taxatieverslag

De WOZ-waarde wordt automatisch berekend op basis van kenmerken van het object, het perceel en recente verkoopprijzen van een aantal geselecteerde huizen in de buurt. Alle details van deze berekening kan de huiseigenaar teruglezen in het taxatieverslag. Dat verslag is eenvoudig en gratis te downloaden via mijn.overheid.nl. Kloppen de gegevens niet of zijn de gebruikte ‘vergelijkbare’ woningen eigenlijk helemaal niet zo vergelijkbaar? Dan kan het slim zijn om bezwaar te maken.

Tip 2: Vergelijk de eigen WOZ-waarde met die van huizen uit de buurt

Een andere handige website is wozwaardeloket.nl. Hier kan iedereen zelf de recente WOZ-waardes van huizen in de buurt bekijken. De website is niet alleen aantrekkelijk voor nieuwsgierigen die willen weten wat het huis van de buren of familie waard is. Huiseigenaren doen er goed aan om zelf de WOZ-waarde van - volgens hen - vergelijkbare woningen te controleren. Zijn er flinke verschillen? Dan kan dat betekenen dat de WOZ-waarde niet klopt of de buren hebben in het verleden al succesvol bezwaar gemaakt.

Tip 3: Bestel de koopsominformatie van het Kadaster

Het is een populair document bij huizenkopers en makelaars: de koopsominformatie van het Kadaster. Als je weet voor welk bedrag huizen met dezelfde postcode in het verleden daadwerkelijk zijn verkocht, sta je sterker tijdens de onderhandelingen over de koopsom. Maar ook voor huiseigenaren die de WOZ-waarde willen controleren, biedt dit document uitkomst. De werkelijke verkoopprijzen kunnen immers een heel ander beeld geven dan de WOZ-waardes. Het overzicht is online te bestellen en kost € 2,95.

Onderbouw het advies om te controleren met feiten

De bereidheid om de WOZ-waarde te controleren, wordt waarschijnlijk groter als men beseft dat miljoenen huizen in het verleden een verkeerde WOZ-waarde hebben gekregen. Eind 2018 bleek uit onderzoek van de NOS dat in de vier jaar daarvoor zo’n 1,5 miljoen woningen een verkeerde WOZ-waarde hadden gekregen. De Waarderingskamer - die toezicht houdt op de WOZ-bepaling - tikte tientallen gemeenten op de vingers. Die gebruikten bijvoorbeeld verkeerde bouwjaren of oppervlakten. Ook kwam het regelmatig voor dat de aanwezigheid van dakkapellen en garages verkeerd stond geregistreerd.

Baat het niet dan schaadt het niet

Met alle hierboven genoemde tips krijgt de huiseigenaar in ieder geval een beter beeld van de WOZ-waarde van zijn of haar huis. Of bezwaar maken succesvol zal zijn, valt nooit met zekerheid te zeggen. Maar een Oud-Hollands gezegde geldt hier in ieder geval wel: baat het niet, dan schaadt het niet.

 


Lees ook
Dit is de ideale geldverstrekker, volgens hypotheekadviseurs…
Opinie

Dit is de ideale geldverstrekker, volgens hypotheekadviseurs…

Hoe zou u uw werk als hypotheekadviseur nou nóg beter kunnen doen? En wat kan de geldverstrekker daarin betekenen?

‘Lagere toetsrente bij afwachtende starter’
Opinie

‘Lagere toetsrente bij afwachtende starter’

Deze hypotheekadviseur maakt er een sport van om zijn tarief te verlagen
Adviseur van de maand

Deze hypotheekadviseur maakt er een sport van om zijn tarief te verlagen

Marco Anjema is de eerste hypotheekadviseur van de maand in 2020. Een doorgewinterde hypotheekadviseur, die het allerbeste wil voor zijn klanten.

Op zoek naar de nuance: wel of niet extra aflossen?
Trends

Op zoek naar de nuance: wel of niet extra aflossen?

Het einde van het jaar nadert snel. Traditioneel gezien hét moment voor financiële instellingen en fiscalisten om hun klanten financiële eindejaarstips te geven. De tip om nog in 2019 extra af te lossen op de hypotheek, zal ook nu weer bij veel huiseigenaren op de digitale deurmat vallen. Een tip die soms beter klinkt dan dat het daadwerkelijk is.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.