2017: een terugblik

22 december 2017 Leestijd ± 4minuten
2017: een terugblik

Het jaar is weer bijna ten einde en dat vraagt om een terugblik. 2017 kan als een roerig jaar worden beschouwd, met een recordduur aan formatiebesprekingen, opmerkelijke wetswijzigingen en nieuwe hypotheekproducten die het levenslicht zagen. Chronologisch lopen we nog één keer gezamenlijk het jaar door.

Voor mensen met een (bank)spaarhypotheek begon het jaar direct met een interessante tegemoetkoming. Het afkopen van een (bank)spaarhypotheek werd meteen fiscaal aantrekkelijker, aangezien er bij de aankoop van een nieuwe woning geen belasting over het gespaarde tegoed meer betaald hoeft te worden. Dit meldden we al in onze vooruitblik op 2017.

Een paar dagen later gevolgd door het bericht dat er ook bij MUNT extra afgelost kan worden met behulp van een iDeal-module. Als één van de weinige hypotheekverstrekkers biedt MUNT zijn klanten de kans om via deze online betaalmethode aanvullend af te lossen. Hiermee is extra aflossen op je hypotheek wel erg laagdrempelig geworden. Doordat aflossen met je eigen geld boetevrij is, lopen klanten nooit de kans dat ze onbedoeld voor extra kosten komen te staan..

Stond 2016 al in het teken van de, vaak te hoge, boeterente bij het vervroegd aflossen van de hypotheek; in 2017 was dit opnieuw the talk of the town. Een half jaar na de eerdere constatering dat veel mensen te veel boeterente hadden betaald, bleek dit teveel nóg hoger te zijn. De AFM kwam in maart 2017 met een leidraad, die banken en andere hypotheekverstrekkers onder andere verplicht om een vergelijkingsrente te hanteren die voordelig is voor de klant, in plaats van voor henzelf. Ook moet aan klanten die ná 14 juli 2016 een hypotheek hebben afgelost het teveel aan betaalde boeterente worden terugbetaald. MUNT heeft deze klanten inmiddels proactief benaderd.

De restschuldregeling, die ervoor zorgt dat mensen de rente op hun restschuld maximaal vijftien jaar kunnen aftrekken, wordt in 2018 niet verlengd. Dat maakte (destijds) demissionair staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, in juli 2017 bekend. Omdat de huizenprijzen alweer tijden in de lift zitten, zag hij geen reden deze regeling na vijf jaar opnieuw te verlengen.

Daar was hij dan eindelijk, op 10 oktober 2017: het regeerakkoord! Na liefst 209 dagen formeren konden de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met hun plannen naar buiten. Dat het akkoord, luisterend naar de naam ‘Vertrouwen in de toekomst’, ook voor hypotheekadviseurs de nodige relevante paragrafen bevatte, was op voorhand al geen verrassing.

Zo werd die dag in oktober een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek aangekondigd, voor zover dat niet al vooraf was uitgelekt. Vanaf 2020 wordt dit belastingvoordeel in stappen van drie procent per jaar afgebouwd, van 46 procent in 2020 naar 36,9 procent in 2023. Daarnaast werd aangekondigd dat de wet Hillen stapsgewijs wordt afgeschaft en het eigenwoningforfait wordt verlaagd, tot 0,60 procent van de WOZ-waarde.

In november 2017 kondigde MUNT Hypotheken aan dat ze een speciale overstaphypotheek op de markt gaan brengen. Met deze hypotheek kunnen mensen eenvoudig van hypotheekaanbieder overstappen, zonder opnieuw een werkgeversverklaring, loonstrook en taxatierapport op te moeten vragen. Veel mensen blijven bij hun huidige hypotheekaanbieder zitten, omdat overstappen te veel moeite kost. Terwijl dit betekent dat honderdduizenden hypotheekbezitters daardoor veel te veel betalen voor hun hypotheek.

De wet Hillen bleef ook in november de gemoederen bezighouden. Een marathondebat, dat moest voorkomen dat deze wetswijziging doorgang zou vinden, werd na ruim acht uur beëindigd. Dit fiscale voordeel voor mensen met slechts een kleine of helemaal geen woningschuld, wat ervoor zorgt dat het eigenwoningforfait vervalt wanneer deze hoger is dan de hypotheekrenteaftrek, staat daarom nog steeds op de planning om in dertig jaar afgebouwd te worden.

Begin deze maand bleek uiteindelijk dat er geen overgangstermijn komt voor mensen die eind 2017 nog een hypotheekaanvraag hebben ingediend. Omdat de Loan-To-Value (LTV) daalt van 101 procent naar 100 procent, waardoor extra kosten niet meegefinancierd kunnen worden, kan het zijn dat hypotheekaanvragers hiermee in de problemen komen. De politiek én de AFM zijn van mening dat de hypotheekverstrekkers tijdig zijn geïnformeerd over de hypotheekvoorwaarden van 2018 en dat zij hier in hun informatieverstrekking richting de klant voldoende rekening mee hebben kunnen houden.

Bij Kop-Munt werken we gewoon door, maar we willen u wel alvast hele prettige feestdagen toewensen!


Geschreven door

Redactie
Redactie

Vond u het artikel interessant?

Bedankt voor uw stem!

30 stemmen (gemiddeld 3,6 van 5).

Anderen bekeken ook

Hoe ziet de hypotheekmarkt er in 2018 uit?

22 december 2017 De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit ...

Wat leeft er online onder consumenten?

22 december 2017 Welke gespreksonderwerpen leven er online onder consumenten als het gaat ...

MUNT Hypotheken introduceert gecertificeerde inkomensverklaring voor ondernemers

09 januari 2018 MUNT Hypotheken gaat samenwerken met Raadhuys Tax Legal Accounting voor ...

De hypotheekmarkt in 2018 volgens Tim Rijvers (DAK)

08 januari 2018 De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.