Opinie

‘Stabilisatie huizenprijzen grote steden, verdere stijging in de randgemeenten’

11 september 2018 Leestijd ± 3 minuten 212 views

De huizenprijzen stijgen al sinds eind 2013 en met een plus van ruim 10 procent in het tweede kwartaal is hieraan nog geen einde gekomen. Toch kunnen de huizen niet eindeloos duurder worden. Adjunct-directeur Frans Wittenberg van Bureau Stedelijke Planning verwacht dan ook een stabilisatie van de prijzen.

Daarbij baseert hij zich mede op een voorspellend model dat de organisatie heeft ontwikkeld. Voor zover de prijzen verder stijgen zal dat dat vooral buiten de grote steden zijn, vertelt Wittenberg in een interview over het model en de ontwikkelingen op de woningmarkt die hij ziet.

Wat is het model en hoe werkt het?

“We zijn er in 2015 mee begonnen om iets te kunnen zeggen over de ontwikkeling van de huizenprijzen. We gebruiken het model bij adviezen voor klanten. Daarbij combineren we onze eigen cijfers met informatie uit secondaire bronnen. We hebben voor het model een historische analyse gemaakt. De belangrijkste input is het consumentenvertrouwen. Vanaf 2005 zie je dat bij een daling van het consumentenvertrouwen enige tijd later, meestal na een jaar, de woningprijzen ook gaan dalen.”

Wat verwachten jullie nu?

“We zien sinds 2017 dat het consumentenvertrouwen nog steeds ongekend hoog is, maar wel is gestabiliseerd en af en toe licht daalt. We zien ook dat de woningprijzen ongekend ver zijn gestegen. Er is dus wel te verwachten dat er een stabilisatie zal optreden. Er zijn ook veel andere factoren die daarop duiden.”

Een paar jaar geleden voorspelden jullie al een stabilisatie. Hoe is te verklaren dat die voorspelling niet uit is gekomen?

“Een belangrijke verklaring is de lage rente. Daarbij speelt ook de opkomst van kleine beleggers, mensen die op zoek zijn naar rendement op hun vermogen. In de Randstad en met name de grote steden is de prijsstijging feitelijk ongekend. Een belangrijke nuancering is wel dat het landelijk gebied nog een stuk onder het niveau van 2008 staat.”

Is er sprake van overwaardering in de grote steden?

“Ik verwacht niet dat er een grote terugval komt als ik kijk naar rente en de economie die goed draait. In de grote steden blijven de prijzen wel op niveau. Tegelijkertijd denken we wel dat de grootste prijsstijgingen er voorbij zijn omdat mensen zich realiseren dat ze in aangrenzende gemeenten meer huis voor hun geld kunnen krijgen. Als ik kijk naar de toekomst zien we de grootste prijsstijgingen dus juist buiten de grote steden. In de steden zal het wat afvlakken. Verder is het ook wel spannend wat de regulering gaat doen die gemeenten instellen in een poging om grip te krijgen op de woningmarkt.”

Wat voor regulering gaat het dan om?

“Kijk bijvoorbeeld naar het beleid in Amsterdam. Daar is veel nadruk op sociale huurwoningen en op minder dure huurwoningen in de vrije sector. Stel dat straks alle marktpartijen in Amsterdam afhaken omdat ze tegen deze voorwaarden geen koopwoningen meer kunnen bouwen. Er is dan nog minder aanbod dus op korte termijn kan dat tot prijsstijgingen leiden, dan is interessant wat er daarna gaat gebeuren.”