'Boetevrij’ geld opnemen uit een spaar- of beleggingsproduct: goed of slecht idee?

14 maart 2017 Leestijd ± 3minuten
'Boetevrij’ geld opnemen uit een spaar- of beleggingsproduct: goed of slecht idee?

Per 1 april hoeven huiseigenaren die een spaar- of beleggingsdepot hebben gekoppeld aan hun hypotheek geen ‘boete’ of belasting meer te betalen aan de fiscus als zij binnen vijftien of twintig jaar hun geld uit het depot willen halen. Maar is het ook slim om dat te doen? Volgens Dennis van Lieshout, Directeur en Erkend Hypothecair Planner bij de Hypotheekshop Eindhoven is hier geen eenduidig antwoord op. “Mijn grondhouding is: laat een spaarproduct doorlopen, tenzij er goede redenen zijn om dat niet te doen. Bij een beleggingsproduct heb je drie opties: omzetten, voortzetten of beëindigen.”

Tot 2013 konden klanten bij hun hypothecaire geldlening nog kiezen uit een van de volgende drie ‘aflosproducten’: de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), de Spaarrekening Eigen Woning (SEW) of Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW). Zij betaalden de hypotheekrente en konden op een aparte geblokkeerde bankrekening of polis onbelast hun aflossing opbouwen door te sparen of beleggen. “Daarom zou ik het ook geen boete noemen, maar gewoon belasting die je betaalt als je de wettelijke regels niet volgt,” legt Van Lieshout uit. “Met een bankspaarproduct kun je tonnen belastingvrij opbouwen. Normaal gesproken had je hier al lang duizenden euro’s belasting over moeten betalen.”

Positief voor de schatkist, meestal negatief voor de huiseigenaar
Wie nu stopt met de opbouw van het spaar- of beleggingsdepot om zijn hypotheek vroegtijdig af te lossen, hoeft daar dus nu geen belasting over te betalen. Van Lieshout: “Fijn voor de overheid die als voordeel ziet dat als veel mensen dit doen, de schuldrest per direct wordt verlaagd. Bovendien neemt het belastingvoordeel af en dat heeft weer een positief effect op de schatkist. Daardoor is de regeling ook vrij soepeltjes door de Tweede Kamer geloodst: hij heeft niet zoveel nadelen, maar wel een positief effect op de schatkist.”

Voor de huiseigenaar is het anders vindt Van Lieshout. “Stel, iemand heeft 200.000 euro geleend en betaalt daar vijf procent rente over en bouwt de aflossing van 200.000 euro in dertig jaar tijd op in een spaardepot. Na tien jaar staat er dan nog maar zo’n 37.500 euro op deze geblokkeerde rekening. Immers, vanwege het effect van rente-op-rente, zit de grote groei van een bankspaarrekening tegen het einde van de looptijd; in de laatste tien jaar moet het bedrag nog bijna verdubbelen. Wie na tien jaar onbelast 37.500 euro vrijmaakt om al een deel van de het geleende geld af te lossen, houdt dan nog altijd een restschuld van 162.500 euro over.” Volgens Van Lieshout kunnen er wel redenen zijn om dit te doen, bijvoorbeeld als iemand zijn maandlasten niet kan betalen, maar rekenkundig is het af te raden.

BEW: voortzetten, afsluiten of omzetten?
Bij een beleggingsverzekering is de situatie weer anders: “Wat is de prognose voor het eindkapitaal? Als dat ver achterloopt op schema, dan is dat wel een reden om aan de beleggingsverzekering te gaan sleutelen. Dan heb je eigenlijk drie keuzes: beëindigen, voortzetten of omzetten naar een bankspaarproduct. Alleen door een goede cijfermatige onderbouwing kun je je klant hier goed adviseren.”

Wat nog kan spelen bij beleggingspolissen is dat de huiseigenaren in totaal al meer aan bruto premies hebben betaald dan de actuele waarde van de polis. “Dan is zo’n polis sowieso niet meer belast”, legt Van Lieshout uit. Er is überhaupt pas een belaste component als de waarde die je nu krijgt hoger is dan het totaal wat je ooit hebt betaald aan dat beleggingsproduct. Bij beleggingsverzekeringen is de beleggingswaarde bijna altijd lager dan de som van de premies. Dan kunnen mensen al onbelast eindigen.”

Maatwerk troef
Mijn belangrijkste conclusie is dat het voor iedere klant met een dergelijk product maatwerk is. Omzetten of voortzetten is in de meeste gevallen de meest voor de hand liggende optie. Klakkeloos beëindigen om een lagere restschuld te hebben is veel minder logisch, ondanks de voordelen op de kortere termijn. Je stopt immers met opbouwen om direct al een deel af te lossen, maar krijgt daar op de langere termijn de rekening van gepresenteerd."


Lees ook
Is oversluiten met een spaar- of beleggingspolis echt zo lastig?
Opinie

Is oversluiten met een spaar- of beleggingspolis echt zo lastig?

‘Sparende huiseigenaar belemmerd bij oversluiten’ kopte de Telegraaf begin deze maand. In het artikel geeft de krant aan dat consumenten met een beleggings- of spaarpolis belemmerd worden om hun hypotheek over te sluiten of een ander huis te kopen. Ze zouden hiervoor geld moeten bijlenen, terwijl ze de middelen gewoon hebben. Wij gingen op onderzoek uit: is dat ook echt zo? ”De soep wordt niet zo heet gegeten als die wordt opgediend,” analyseert Dennis van Lieshout het stuk. Hij is Directeur en Erkend Hypothecair Planner bij de Hypotheekshop Eindhoven. 

Veel huizenbezitters laten geld liggen door niet over te sluiten
Opinie

Veel huizenbezitters laten geld liggen door niet over te sluiten

Zo’n 60 procent van de huizenbezitters ondertekent direct de brief van hun hypotheekverstrekker na het aflopen van de rentevaste periode, zonder te checken of ze elders goedkoper uit zijn. Daardoor lopen ze behoorlijk wat geld mis. “Terwijl het aflopen van de rentevaste periode juist een mooi moment is om boetevrij over te sluiten”,  licht Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl toe. Hij geeft zijn kijk op de oversluitmarkt.

Beleggen in een vakantiewoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een vakantiewoning: wel of geen aanrader?

Je ziet ze steeds vaker, advertenties met teksten als: ‘Beleggen in een vakantiewoning, met een gegarandeerd rendement van 8 procent.’ Heel wat meer dan de huidige 0,5 procent die je nog op je spaarrekening krijgt. Een prima belegging dus? Of zitten er addertjes onder het gras? “Er zijn wel een paar voorbehouden te maken, voor je een klant een dergelijke belegging adviseert, helemaal als ze er geleend geld voor gebruiken,” constateert financieel planner Ramón Wernsen.

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?

Het studiejaar is weer begonnen, met zoals gewoonlijk een enorm tekort aan studentenhuisvesting, vooral in de grote steden. De huurprijzen lopen hoog op. Een goed alternatief kan zijn om als ouder een woning te kopen waarin je zoon of dochter en eventuele andere huisgenoten een kamer kunnen huren. “Vooral als je zelf wat kapitaal achter de hand hebt, is dat zeker het overwegen waard”, vindt financieel planner Ramón Wernsen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.