‘Mensen zitten er niet op te wachten zich in de schulden te steken voor duurzaamheid’

13 mei 2019 Leestijd ± 2minuten
‘Mensen zitten er niet op te wachten zich in de schulden te steken voor duurzaamheid’

Huizenbezitters lopen nog niet heel erg warm om te lenen voor verduurzaming. In een onderzoek van Stichting Erkend Hypotheekadviseur gaf slechts 9 procent van de woningbezitters aan bereid te zijn te lenen voor een energieneutrale woning. Wat kan de sector doen om de verduurzaming op gang te brengen? De visie van directeur Bart de Nie van SEH en Carla Muters van NHG.

"Mensen zitten er niet op te wachten om zich extra in de schulden te steken voor duurzaamheidsmaatregelen”, constateert De Nie. “De praktijk is dat veel mensen er toch financieel naar kijken. Voor bepaalde maatregelen die zich snel terugverdienen is er wel de bereidheid om die te nemen, maar dan wil men deze ook vaak weer met eigen geld betalen.”

Twijfel over bestaande oplossingen

Daarbij denkt De Nie bijvoorbeeld aan isolatie. Voor andere ingrepen om een huis energieneutraal te maken, zoals een warmtepomp, geldt dat mensen twijfelen of de bestaande oplossingen wel goed genoeg zijn. “Veel mensen worstelen met de vraag hoe goed de maatregelen zijn die ze nu kunnen nemen. Komen er niet nieuwe technieken aan die veel beter zijn dan wat er nu is? Alles wat verder gaat dan isoleren, daar wacht men dus nog maar even mee.”

Minder complexe kredietverlening

Muters van NHG denkt dat het zou kunnen helpen als de kredietverlening minder complex zou zijn. “Wat je in de hele markt ziet, is dat dé oplossing niet zo voor de hand liggend is”, zei ze begin dit jaar. “Het is belangrijk om standaard toetsingsvormen te ontwikkelen die drempels verlagen en tegelijkertijd verantwoord zijn. Als we verduurzaming willen stimuleren, dan moeten we zorgen dat doorlooptijden en kosten van verstrekking geen onnodig hoge drempels opwerpen. Daar ligt een uitdaging.”

De Nie wijst er daarnaast op dat de kosten van verduurzaming flink kunnen oplopen. Hij vraagt zich af of het realistisch is om van woningbezitters te vragen dat ze deze kosten via een hypotheek financieren. “Als je 60.000 tot 70.000 euro in woningen moet investeren, verdien je dat niet terug. Op termijn zal het moeten, maar het zal dan wel op een andere manier gefinancierd moeten worden.”

Meer tijd nemen

Volgens De Nie zou grondgebonden financiering een oplossing kunnen zijn. “Van de initiatieven op dat vlak zal moeten blijken of het werkt en of daar dan meer muziek in zit. Ik heb het idee dat er erg veel onterecht optimisme is hoe het allemaal aangepakt kan worden. Mijn persoonlijke gevoel is dat men een beetje over elkaar heen buitelt hoe het allemaal aangepakt moet worden, maar dat er wat meer tijd genomen moet worden om de techniek uit te werken. We moeten van gas af; dat is prima. Maar de vraag is: hoe dan? Het antwoord daarop is er nog niet.”


Lees ook
Nu écht maatregelen tegen buy-to-let?
Opinie

Nu écht maatregelen tegen buy-to-let?

De concurrentiestrijd tussen starters op de woningmarkt en beleggers lijkt uit de hand te lopen. Arjen van Drunen, fractievoorzitter van de PvdA in Breda, wil maatregelen nemen om de starters te beschermen. 

Bart de Nie, SEH: “Hypotheekadviseur gaat juist meer toegevoegde waarde bieden”
Opinie

Bart de Nie, SEH: “Hypotheekadviseur gaat juist meer toegevoegde waarde bieden”

Spraken we twee weken geleden met Evert Creemers van NVHP, deze keer is het de beurt aan Bart de Nie, directeur van Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH). In zijn ogen is het keurmerk ‘Erkend Financieel Adviseur’ een uitstekende manier om de adviseur up-to-date te houden en vormt het een welkome aanvulling op de wettelijke diploma’s. Ten aanzien van execution only is hij heel stellig: ”Mijn verwachting is dat de hypotheekadviseur juist méér toegevoegde waarde gaat bieden binnen het hele aanvraagproces.”

Eric de Vrieze over 2020: Het wordt alleen maar beter
Trends

Eric de Vrieze over 2020: Het wordt alleen maar beter

Eric de Vrieze, als zelfstandig ondernemer verbonden aan Hypotheken Midden Nederland, blikt terug op 2019 en kijkt vooruit naar 2020: ‘Het was mooi dat ik veel klanten van vroeger weer verder kon helpen.’

‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen
Dilemma

‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen

Het is een feit dat de studieschuld soms verzwegen wordt bij het afsluiten van een hypotheek. Daar kan zelfs gevangenisstraf op staan. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.