Komt een museumdirecteur bij de hypotheekadviseur…

14 augustus 2019 Leestijd ± 3minuten
Komt een museumdirecteur bij de hypotheekadviseur…

In de serie ‘Mijn eerste huis’ praten kleurrijke Nederlanders over de aanschaf van hun eerste koophuis. Deze week vertelt museumdirecteur Bart Rutten over zijn eerste -en waarschijnlijk ook laatste- koophuis.
 

Als je een hekel aan verhuizen hebt, is het wellicht verstandig om een huis te kopen dat een beetje meegroeit met je leven. Directeur van het Centraal Museum, Bart Rutten, had dat goed door. Hij kocht in 2006 zijn eerste eigen woning in de Weesperbuurt in Amsterdam en woont daar nog steeds met veel plezier: “Ik hoef hier nooit meer weg.”

Kans gegrepen

Na studentenkamers en sociale huurwoningen in Utrecht kwam Rutten terecht in particuliere huurwoningen in Amsterdam. “Op een gegeven moment betaal je zoveel huur dat kopen een voordeliger optie is. Dus ik ben maar eens gaan uitzoeken wat mijn mogelijkheden waren.” Rutten wist de weg naar de hypotheekadviseur makkelijk te vinden. “Mijn ouders hadden als hobby ‘verhuizen’, die waren dus nogal bedreven in het financieren van woningen. Het afsluiten van een hypotheek voelt voor mij dan ook niet echt als iets dat beladen is. Het was destijds gewoon de meest logische stap.”

Concessies voor een zuivere hypotheek

Wat Rutten wel erg belangrijk vindt is dat de hypotheek zuiver is. “Voor een deel had ik een beleggingshypotheek. Prima, maar ik wilde niet dat geld voor mijn hypotheek wordt geïnvesteerd in de wapenindustrie.” In 2006 waren er nog niet veel producten op de markt die in deze wens van Rutten konden voorzien. “Het was wel even puzzelen, want ik wilde natuurlijk ook maximaal geld kunnen lenen. Uiteindelijk heeft die wens voor een zuivere hypotheek wel een beetje gescheeld in de hoogte van mijn hypotheek.”

Maximaal lenen is een optie

Rutten woont precies tussen De Pijp, stadsdeel Oost en Amsterdam Zuid. Daar heeft hij alles wat hij wenst in een huis. “We hebben een tuin, hoge plafonds en we wonen op de begane grond. Toen ik het huis kocht moest er nog enorm veel, zeg maar alles, aan verbouwd worden. Maar dat maakte wel dat ik het huis kon kopen.” Rutten heeft er destijds voor gekozen om maximaal te lenen. “Ik was begin dertig, maar wist ook dat ik meer zou gaan verdienen dan ik toen deed. Ik had geen zin om eerst een kleinere woning te kopen. De 115m2 die ik destijds kocht, zijn ook voldoende nu ik er met mijn vrouw en twee kinderen woon. Als je de mogelijkheid hebt om direct een huis op de groei te kopen, zou ik dat zeker doen. Het scheelt een hoop gedoe.”

Luister naar je gevoel, beredeneer met je hoofd

Als het aan Rutten ligt, blijft hij dus nog wel even waar hij zit. Maar wat adviseert hij anderen die een koopwoning overwegen? “Om hetzelfde te doen als ik, gewoon maximaal lenen als daar de mogelijkheid voor is. Luister naar je gevoel, je huis is toch een plek waar je veel tijd doorbrengt. Nou gaat het natuurlijk niet alleen om het gevoel, je moet zo’n financiële keuze ook goed beredeneren. Als je weet dat je in een situatie zit waar de potentie groot is dat je meer gaat verdienen, kun je best een goede investering doen in je hypotheek. Ik heb er in ieder geval geen spijt van.”

Droomhuis

Hoe honkvast Rutten ook is, er is wel een huis waarvoor hij direct zou verhuizen. “Het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. De schoonheid en de eenvoud van dat design bewonder ik. Maar ja, dat huis mag al lang niet meer bewoond worden, dus ik blijf lekker zitten waar ik zit.”


Lees ook
Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij
Trends

Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij

Sommige ouderen beschikken over een flink vermogen, maar dat zit vaak vast in hun huis. Om dit toch te verzilveren, bestaat er de ‘opeethypotheek’. Hiermee kunnen ouderen de overwaarde van hun huis verzilveren, zonder dat ze hoeven te verhuizen. Maar welke voor- en nadelen kleven er aan de opeethypotheek?

“Ik leef heel erg in het hier en nu, lastig dus om mijn aandacht te trekken voor de financiële planning”

“Ik leef heel erg in het hier en nu, lastig dus om mijn aandacht te trekken voor de financiële planning”

In de serie ‘Mijn eerste huis’ praten kleurrijke Nederlanders over de aanschaf van hun eerste koophuis. Deze week vertelt Thera Gerritsen, Chief Commercial Officer van Stater, over haar eerste hypotheek waarbij ze achteraf niet echt een idee had waar ze aan begon.

Deze hypotheek leek kansloos, maar pakte in de praktijk enorm goed uit

Deze hypotheek leek kansloos, maar pakte in de praktijk enorm goed uit

In de serie ‘Mijn eerste huis’ praten kleurrijke Nederlanders over de aanschaf van hun eerste koophuis. Deze week vertelt oprichter van online marktonderzoekbureau MWM2, Govert van den Bos, over zijn bijzonder spannende eerste hypotheekaanvraag.

‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen
Dilemma

‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen

Het is een feit dat de studieschuld soms verzwegen wordt bij het afsluiten van een hypotheek. Daar kan zelfs gevangenisstraf op staan. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.