En dé hypotheekkenner van 2016 is...

11 januari 2017 Leestijd ± 2minuten
En dé hypotheekkenner van 2016 is...

De vlag mag uit. Jamie Hilgersom (Hilgersom Financieel Advies & Planning) wist dé hypotheekkenner van 2016 te worden door de hoogste kennistestscore te behalen. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? En welke ontwikkelingen op de hypotheekmarkt voorspelt hij voor 2017?

Wauw, gefeliciteerd! Dat moet goed voelen. Hoe wist je de eerste plek te behalen?
“Het is fijn om bevestigd te krijgen dat de parate kennis op orde is. Ik vind quizzen leuk, en blijkbaar lagen de vragen in mijn straatje. Regels, beleid, wetgeving en procedures veranderen heel snel. Ik doe mijn best om alles zo goed mogelijk bij te houden. Maar uiteindelijk gaat het er vooral om dat je een klantsituatie zo goed mogelijk analyseert, luistert naar de wensen en de behoeften van de klant, en hier je advies op afstemt. Weten wat de behoeften zijn en deze invullen zijn onmisbare ingrediënten om een bestendige relatie op te kunnen bouwen. Ik wil koste wat kost voorkomen dat ik een oplossing presenteer die uiteindelijk niet mogelijk blijkt te zijn. Daarom besteed ik veel tijd en aandacht aan het bijhouden van de acceptatievoorwaarden en de veranderingen daarin van de geldverstrekker waarvoor ik bemiddel.”

Wat ga je eraan doen ook dit jaar op nummer één te eindigen?
Nog steeds veel informatie tot me blijven nemen en steeds nieuwe ontwikkelingen op de voet blijven volgen. Blijkbaar werkt dat. Het zou mooi zijn als een directe collega van mij dit jaar de eerste plek weet te behalen. Dan wordt duidelijk dat ik niet de enige ben met veel kennis binnen ons kantoor. We zijn een deskundig team en daar ben ik trots op.”

Tot slot: wat hoop jij voor 2017 wat betreft de hypotheekmarkt?
Ik hoop van harte dat de AFM ziet dat haar zienswijze met betrekking tot het toetsmoment op normen voor kredietwaardigheid niet het moment moet zijn dat er een bindend rente-aanbod is. Ik ga me hier ook voor inzetten. Dit jaar is er een overgangsregeling, waardoor je alsnog onder de normen van 2016 valt, mits je een bindend aanbod krijgt voor 1 februari 2017. Ik denk niet dat de toezichthouder zich realiseert hoeveel mensen hierdoor nu in onzekerheid verkeren wat betreft de van toepassing zijnde normen. Het toetsingskader van hypotheeknormen wordt vanuit het Nibud / de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet / NHG vaak pas bekend rond 1 november. Pas daarna passen geldverstrekkers hun eigen beleid hierop aan. Daardoor ontstaat de situatie dat je als adviseur je klant moet vertellen dat je niet weet wat de nieuwe normen zullen zijn in het volgende jaar, en dat je dus niet kunt garanderen dat een beslissing om bijvoorbeeld tot een aankoop over te gaan, uiteindelijk nog realiseerbaar is. AFM: practice what you preach! Stel het klantbelang centraal en bepaal vanuit die visie hoe dit het beste wordt gediend. Dat was en is dat het moment van aanvragen van een krediet bepalend is ten aanzien van de van toepassing zijnde normen.”


Lees ook
Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?
Opinie

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2017. Menno Luiten, Manager Marketing en Distributie bij MUNT Hypotheken is de tweede deelnemer aan onze ‘kijk op 2017’.

Dagboek van een makelaar: Arjen Tysma (Tysma Makelaardij)

Dagboek van een makelaar: Arjen Tysma (Tysma Makelaardij)

9.00: Het nieuwe jaar is net begonnen en mijn kantoor heeft net twee enorm drukke maanden achter de rug, in verband met de run op hypotheken met lage rentes. Maar als ik in mijn agenda kijk, lijkt de drukte niet op korte termijn af te nemen. In tegendeel: de komende weken zijn compleet volgekalkt met afspraken. Maar dat is alleen maar goed nieuws. Ik ben nu onderweg naar een afspraak bij een woning met bedrijfsruimte. Straks zal ik eerst een stel dat er een atelier van wil maken door het pand begeleiden. Daarna leid ik mensen rond die de ruimte willen verhuren, als belegging. Twee hele verschillende typen geïnteresseerden.

Mixen rentevaste periodes wordt te weinig aangeboden

Mixen rentevaste periodes wordt te weinig aangeboden

Hypotheekadviseurs zouden hun klanten vaker de optie moeten voorleggen om rentevaste periodes te mixen, in plaats van deze hypotheekrente meteen voor tientallen jaren voor maar één rentepercentage vast te leggen. Dit vindt financieel planner Ramón Wernsen, die zich hier al decennia geleden hard voor maakte. “De hypotheekadviseur moet hiervoor zijn klant wel goed kennen.”

Gekkenhuis voor hypotheekadviseurs - en dat zal nog wel even zo blijven

Gekkenhuis voor hypotheekadviseurs - en dat zal nog wel even zo blijven

Op z’n zachtst gezegd is 2020 niet het meest eenvoudige jaar geweest. Van coronastress tot oversluitgolf, het kostte nogal wat energie. Maar nu is de zomer daar...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.