'Elke mediator zou financieel adviseur moeten zijn'

21 februari 2018 Leestijd ± 3minuten
'Elke mediator zou financieel adviseur moeten zijn'

Bij de meeste stellen die uit elkaar gaan, wil een van de twee in het huis blijven wonen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet wel flink wat worden geregeld. Het belangrijkste is dat de hypotheek op één naam komt. Om dit in goede banen te leiden, moet de adviseur die een scheidend stel begeleidt kennis van zaken hebben. Daar schort het in de praktijk nog wel eens aan.

 

Echtscheidingsadviseur Martin Barkel ziet het regelmatig mis gaan bij mediators zonder financiële achtergrond. Hij is bestuurslid van het Register Financieel Echtscheidingsadviseurs (RFEA) en vertelt hoe hij aankijkt tegen zijn collega’s.

Waar ben jij in je werk de meeste tijd aan kwijt?

“Ik denk dat de helft van mijn mediationtijd opgaat aan complexiteit van onze wet- en regelgeving voor mensen die gaan scheiden. De bijleenregeling, verplicht aflossen om aan de norm te voldoen en de regels waaraan de bank zich moet houden. Dat maakt het bijna een Gordiaanse knoop. Ik begin altijd met de regeling voor de kinderen, daar ben ik dan twee uur mee bezig. Daarna is het voornamelijk richten op de vraag hoe we het met de hypotheek gaan doen? Vaak is de hoogte van het inkomen zelf niet zo’n probleem. Alleen is er altijd wel een ander minpuntje: partneralimentatie, (gedeeltelijke) afkoop van een polis, of net minder dan tien jaar voor de pensioendatum zitten waardoor iemand pensioeninkomen moet aantonen. Dat maakt het complex.”

Dat betekent dat de mediator die dit allemaal begeleidt flinke financiële kennis moet hebben?

“Ja, ik vind het heel knap dat er in Nederland mediators zijn die puur op het intermenselijk contact zitten. Je krijgt dan dat zij een convenant maken waarin ze bijvoorbeeld de achterblijvende partij de schulden toebedelen of het pensioen gaan verevenen, terwijl dit als inkomen voor de hypotheek nodig is en er andere oplossingen voorhanden zijn. Klanten kunnen dan klem komen te zitten bij het aanpassen van de hypotheek. Dan valt het hele kaartenhuis in elkaar en komt er spanning op het gezin te staan. Advocaten doen dat ook. Ze kijken wie het huis krijgt, wie de inboedel en verdelen alles keurig, maar vervolgens moet het wel door de hypotheekadviseur kunnen worden uitgevoerd.”

Een scheidend stel zit al snel verkeerd?

“Ik krijg vaak mensen die ergens anders al drie sessies hebben gehad en dan nog niet weten of ze in het huis kunnen blijven. Dat maakt de druk dan alleen maar groter, want als mensen gedwongen worden om het huis te verkopen, moeten ze twee nieuwe woningen hebben. Een woning is al amper te vinden, want je krijgt niet snel met voorrang een huurwoning. Zelfs niet met kinderen, en kopen is, zeker in de grote steden, een gekkenhuis.”

Zou er altijd een financieel of hypotheekadviseur betrokken moeten zijn?

“Eigenlijk zouden alle mediators geregistreerd financieel echtscheidingsadviseur (RFEA) moeten zijn of toch minimaal erkend hypotheekadviseur. Wat ook kan is dat een advocaat eerst een contourennota maakt en zijn cliënten dan naar een financieel echtscheidingsadviseur stuurt met de vraag of het uitgevoerd kan worden zoals het er staat, en zo nee, hoe dan wel? Sommige snappen het wel en ik wil ook niet afgegeven op een hele beroepsgroep, maar er zijn er die geen kennis van de complexe fiscale wetgeving én de acceptatieregels van hypotheken hebben. Ik raad collega mediators dan ook altijd aan de opleiding financieel echtscheidingsadviseur te volgen.”


Lees ook
Afkopen van aflosproducten is makkelijker
Opinie

Afkopen van aflosproducten is makkelijker

Vanaf vorig jaar is het veel makkelijker geworden om een aflosproduct af te kopen. Een consument moest altijd minstens vijftien of twintig jaar inleggen voor hij zijn opgebouwde vermogen kon gebruiken voor aflossing. Sinds vorig jaar zijn de regels voor deze zogenaamde ‘tijdklemmen’ flink versoepeld. Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek in Eindhoven deelt zijn ervaring hoe consumenten op deze verandering reageren.

Stijgende rente zorgt niet voor minder vraag naar woningen
Cijfers & onderzoeken

Stijgende rente zorgt niet voor minder vraag naar woningen

Als de hypotheekrente stijgt, heeft dit nauwelijks gevolgen voor de woningmarkt. Dat concluderen onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate. Dat is verrassend, omdat een lage rentestand wel een grote invloed heeft op de woningmarkt. Want, hoe lager de rente, hoe meer mensen kunnen lenen voor een huis. De huidige lage rente was de afgelopen jaren voor veel mensen een reden om een huis te kopen.

'De technologie moet zich nog bewijzen'
Opinie

'De technologie moet zich nog bewijzen'

Digitale platformen, artificial intelligence, blockchain: ook binnen de financiële dienstverlening heeft men er de mond vol van. Maar in hoeverre gaan hypotheekadviseurs in de (nabije) toekomst echt met de toepassingen van deze moderne technologieën te maken krijgen? Maurits Olijve, managing director bij consultantbureau Accenture besprak met Kop-Munt zijn visie op de hypotheekmarkt.

‘Hypotheken zijn beleggingen met een aantrekkelijk rendement’
Opinie

‘Hypotheken zijn beleggingen met een aantrekkelijk rendement’

Wat trekt pensioenfondsen in hypotheken en waar staat de markt nu? Nick van Winsen, vermogensbeheerder bij SPF Beheer, geeft antwoord.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.