Deze hypotheek leek kansloos, maar pakte in de praktijk enorm goed uit

11 september 2019 Leestijd ± 3minuten
Deze hypotheek leek kansloos, maar pakte in de praktijk enorm goed uit

In de serie ‘Mijn eerste huis’ praten kleurrijke Nederlanders over de aanschaf van hun eerste koophuis. Deze week vertelt oprichter van online marktonderzoekbureau MWM2, Govert van den Bos, over zijn bijzonder spannende eerste hypotheekaanvraag.

In 2004 gebeurde alles tegelijk bij Govert van den Bos, hij investeerde hard in zijn net opgerichte onderneming MWM2 en in de uitbreiding van zijn gezin. Met een tweede kind op komst werd het huurhuis midden in Amsterdam toch echt te klein. Een huis kopen leek de beste optie voor Van den Bos. “Maar niemand was natuurlijk happig om mij een hypotheek te verstrekken.”

Toch wel iets uit te leggen

“Tegenwoordig is het zelfstandig ondernemerschap, of zzp-en, een stuk normaler dan in de tijd dat ik mijn eerste huis kocht,” vertelt Van den Bos. “Ik had toch echt wel wat uit te leggen toen ik begin van deze eeuw ontslag nam bij een verzekeringsmaatschappij, om vervolgens ‘zomaar’ voor mezelf te beginnen. En ik begon ook nog eens een marktonderzoekbureau helemaal gericht op online meten, iets dat toen niet voorkwam waardoor de financiële potentie wellicht iets lastiger was in te schatten.” Kortom, Van den Bos leek met zijn startende onderneming alles behalve een ideale hypotheekkandidaat.

De joker

Een vriend van Van den Bos wist echter raad. Althans, deze hypotheekadviseur had een plan dat heel misschien wel zou werken. “Mijn hypotheekadviseur legde in die tijd meestal een stuk of tien aanvragen tegelijk neer bij de bank. Hij nam mijn aanvraag mee in een stapel met keurige hypotheekaanvragen die volgens het boekje waren. Hier hoefde de hypotheekverstrekker niet echt over hoefde na te denken. Bij mijn dossier gaf de adviseur een korte toelichting in de trant van ‘prima ondernemer en hij heeft beloofd dat hij direct weer in loondienst gaat als het iets minder loopt.’ Mijn aanvraag was dus zeg maar de joker.”

Geen spijt

“Het was natuurlijk super spannend of onze hypotheekaanvraag geaccepteerd zou worden,” herinnert Van den Bos zich. “We waren enorm blij toen we een ‘ja’ kregen. Hoewel, ik was wel een paar dagen goed zenuwachtig toen de hypotheek rond was. Hoe zouden we al dat geld ooit terug kunnen betalen?” De hypotheeklast wende al snel en Van den Bos en zijn gezin verhuisden naar Amstelveen. “Naar een fantastisch huis, met veel licht en ruimte waar we uiteindelijk twaalf jaar hebben gewoond. Mijn bedrijf bleef groeien, de hypotheek werd betaald en ik, noch de hypotheekverstrekker, had spijt van deze ‘spannende’ hypotheek.”

Maak wel eerst een plan

Van den Bos zou het allemaal zo weer doen. “We moesten op dat moment natuurlijk wel een stap nemen, maar we kochten ook een huis dat erg goed bij onze situatie paste en mee kon groeien.” Dat is ook het advies dat Van den Bos wil meegeven aan mensen die anno nu een huis kopen. “Ik zie binnen mijn eigen onderneming nog wel eens jonge mensen die een huis kopen en vervolgens geen rekening houden met de toekomst. Leuk, zo’n postzegel midden in Amsterdam, maar op termijn komen daar toch vaak partners en kinderen bij. Ik zou zeggen, koop vooral een woning die op de middellange termijn ook nog bij je past. Dat scheelt een hoop gedoe met hypotheken en verhuizen en is financieel waarschijnlijk ook slimmer. Wat mensen vaak vergeten is dat ze toch kosten maken voor zo’n koopwoning met een beperkte houdbaarheidsdatum.”


Lees ook
‘Doorstromer die wil verhuren ziet veel over het hoofd’

‘Doorstromer die wil verhuren ziet veel over het hoofd’

De oude woning niet verkopen maar verhuren. Door de lage rente is het een interessante optie. In grote steden was het fenomeen al in opkomst, maar Jamie Hilgersom, hypotheekadviseur in de regio Haaglanden, ziet het ook in zijn werkgebied opkomen. Van de doorstromers komt twee op de vijf bij hem binnen met de wens om de oude woning aan te houden. Hij vertelt wie deze mensen zijn en hoe het in de praktijk uitpakt.

“Ik leef heel erg in het hier en nu, lastig dus om mijn aandacht te trekken voor de financiële planning”

“Ik leef heel erg in het hier en nu, lastig dus om mijn aandacht te trekken voor de financiële planning”

In de serie ‘Mijn eerste huis’ praten kleurrijke Nederlanders over de aanschaf van hun eerste koophuis. Deze week vertelt Thera Gerritsen, Chief Commercial Officer van Stater, over haar eerste hypotheek waarbij ze achteraf niet echt een idee had waar ze aan begon.

‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen
Dilemma

‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen

Het is een feit dat de studieschuld soms verzwegen wordt bij het afsluiten van een hypotheek. Daar kan zelfs gevangenisstraf op staan. 

Dit is het kantoor dat de klant eens goed door elkaar schudt
Adviseur van de maand

Dit is het kantoor dat de klant eens goed door elkaar schudt

De onconventionele aanpak van hypotheekadviseur Pieter Bolle leidt tot tevreden en soms positief geschrokken klanten. Hét advieskantoor van de maand juni is Gewoon Lekker Leven in het Zeeuwse Wemeldinge. Bolle vertelt wat zijn zaak zo speciaal maakt.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.