“De komende jaren zijn de grootbanken wel even klaar”

06 mei 2016 Leestijd ± 3minuten
“De komende jaren zijn de grootbanken wel even klaar”

Workaholic of op zoek naar balans? Vakkennis of operationele ervaring? In de rubriek Dilemma is kiezen verplicht. In deze editie Tim Rijvers, directeur van DAK. “De komende jaren zijn de grootbanken wel even klaar.”

Woningmarkt: extra asset class als verbreding of hét nieuwe goudhaantje voor de pensioensector? 
“Wat mij betreft is het vooralsnog puur verbreding. Pensioenfondsen zijn altijd risicomijdend, dus de woningmarkt zal als asset class nooit een heel groot deel uitmaken van hun portefeuille. Bovendien: we hebben genoeg goudhaantjes gehad in onze sector. Overigens denk ik wel dat de hypotheekmarkt voor pensioenfondsen erg interessant is, temeer omdat de betalingsmoraal in Nederland zo goed is. Dat moet een goed gevoel geven, zowel voor Nederlandse als aan buitenlandse beleggers.”

Pensioensector in hypotheken: wel even genoeg zo of het kan nog veel meer? 
“Het voelt fantastisch! Hartstikke mooi dat de hypotheekmarkt dankzij investeringen van pensioenfondsen een enorme boost krijgt. In mijn optiek is er ruimte voor meer. De komende jaren mag er nog wel meer geld uit de pensioensector de hypotheekmarkt in vloeien.”

Banken blijven belangrijke speler in hypotheekland of hun langste tijd is geweest?
“De komende jaren zijn de grootbanken wel even klaar.  Zij hebben andere dingen aan hun hoofd. Zij kunnen simpelweg minder funden doordat ze aan hun balans moeten werken. De vraag is of het later zal terugkeren. De komende jaren is dat nog zeker niet het geval. Ik denk ook dat ze moeite hebben de traditionele denkpatronen te doorbreken. Hooghartigheid, arrogantie speelt hen parten. Dat zit in de cultuur. ‘De consument kan niet om ons heen’, denken ze waarschijnlijk nog steeds. Dat soort denkwijzen moeten van bovenaf worden aangepakt, maar of dat snel en massaal zal gebeuren…”

Workaholic of op zoek naar balans?
“Ik ben een workoholic, maar mijn motto is: keihard werken en op z’n tijd ook keihard plezier maken. Ik heb er nooit moeite mee gehad om de balans te bewaken. Ik heb ook niet zo snel last van stress. Ik maak me wel eens zorgen, maar je moet het niet tot het binnenste poppetje van de matroesjka laten komen, zeg ik wel eens. Als ik ’s avonds een half uur of drie kwartier naar huis rijd, dan ben ik het meestal wel kwijt.”

Jouw functie: vakkennis of operationele ervaring?
“Operationele ervaring, absoluut. Ik draai al een paar jaar mee. Ik heb diepe dalen en hoge pieken meegemaakt. De dynamiek is zó sterk in onze branche. Alles beweegt en verandert. Dat maakt het ook spannend, dynamisch en complex trouwens.”

Houd je zelf (privé) van online uitpluizen of ga je liever meteen naar de adviseur?
“Ik vind het niet leuk om dingen uit te pluizen en heb er ook weinig tijd voor. Ik ben echt een consument die dingen laat regelen. Zeker financiële zaken, al wil ik uiteindelijk wel weten hoe het zit. Onze producten zijn nooit sexy geweest en dat zullen ze ook niet worden.”

Je eigen pensioen is op orde of is er nog werk aan de winkel?
“… Ik moet er echt over nadenken. Dat zegt misschien al genoeg. Ik heb niet helemaal stil gezeten en ik heb er wel een beeld van. Heel gedetailleerd is dat beeld niet; ik moet er nog eens goed naar kijken.”


Lees ook
Beleggen in een vakantiewoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een vakantiewoning: wel of geen aanrader?

Je ziet ze steeds vaker, advertenties met teksten als: ‘Beleggen in een vakantiewoning, met een gegarandeerd rendement van 8 procent.’ Heel wat meer dan de huidige 0,5 procent die je nog op je spaarrekening krijgt. Een prima belegging dus? Of zitten er addertjes onder het gras? “Er zijn wel een paar voorbehouden te maken, voor je een klant een dergelijke belegging adviseert, helemaal als ze er geleend geld voor gebruiken,” constateert financieel planner Ramón Wernsen.

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?

Het studiejaar is weer begonnen, met zoals gewoonlijk een enorm tekort aan studentenhuisvesting, vooral in de grote steden. De huurprijzen lopen hoog op. Een goed alternatief kan zijn om als ouder een woning te kopen waarin je zoon of dochter en eventuele andere huisgenoten een kamer kunnen huren. “Vooral als je zelf wat kapitaal achter de hand hebt, is dat zeker het overwegen waard”, vindt financieel planner Ramón Wernsen.

Alom kritiek op Consumentenbond: belangenbehartiger hecht weinig waarde aan advies
Opinie

Alom kritiek op Consumentenbond: belangenbehartiger hecht weinig waarde aan advies

De Consumentenbond heeft alom verbazing gewekt met haar kritiek op ‘hoge’ advieskosten voor huizenbezitters die wijzigingen laten aanbrengen in een hypotheek. De belangenvereniging wordt bestempeld als kortzichtig, onverstandig en hypocriet. De Consumentenbond vindt het verkeerd dat hypotheekverstrekkers consumenten voor ‘elk wissewasje naar een dure adviseur’ sturen. Hypotheekklanten, beweerde de directeur van de bond, worden gezien als ‘melkkoe’. 

Cas Verhage, Nh1816: “Voor financieel adviseurs is een mooie toekomst weggelegd”
Opinie

Cas Verhage, Nh1816: “Voor financieel adviseurs is een mooie toekomst weggelegd”

Nh1816 heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot dé adviseursverzekeraar van Nederland. De structurele focus op financieel adviseurs waarmee een match is, particuliere schadeproducten en de Nederlandse markt werpen zijn vruchten af. Het ‘doe maar gewoon’ van een zekere concurrent brengt de verzekeraar al ruim twee eeuwen in de praktijk. Met succes tot gevolg.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.