De hypotheekmarkt volgens…Tiem Landsman

08 april 2016 Leestijd ± 2minuten
De hypotheekmarkt volgens…Tiem Landsman

Het was voor Tiem Landsman een doorn in het oog om te zien hoe in de hypotheek- en verzekeringsmarkt werd omgegaan met klanten. De producten moesten beter, het advies doorzichtiger. En daarom richtte hij in 1999 met zijn compagnon Landsman en Teune op.

Is het gelukt om uw ambities, eerlijker advies en betere producten aanbieden, waar te maken?
“Als je je bedenkt dat al onze klanten binnenkomen via mond-tot-mondreclame, durf ik dat wel bevestigend te beantwoorden. Wij hebben lang vóór de invoering van het verbod al de provisie over boord gegooid. We werken dus op basis van uur- en projecttarieven. De klant weet dus precies waar hij voor betaalt. En wat betreft die producten: wij kijken naar het totale financiële plaatje en nemen dus ook zaken als pensioen en overlijdensrisico mee. Dáár zit je meerwaarde. Er zijn ook partijen die alleen maar hypotheekadvies verstrekken, maar wat voeg je dan eigenlijk toe ten opzichte van je concullega’s?”

U bent al enkele decennia actief in deze markt. Haalt u er nog steeds voldoening uit?
“Financieel advies geven heeft twee kanten. Het contact met de klanten en het cijfermatige vind ik nog steeds ontzettend leuk. Maar alles wat daarna gebeurt, zoals het contact met de geldverstrekkers, is er niet leuker op geworden. De sterk doorgeslagen wet- en regelgeving hebben van de verstrekkers haast robots gemaakt die alleen maar controleren of de aanvragen wel voldoen aan de regels. Maar soms moet je ook flexibel kunnen zijn, samen een passende oplossing zoeken. Ik vind dat ik nu te veel tijd kwijt ben aan geneuzel omtrent stempeltjes, vinkjes, et cetera.”

Als u minister van Financiën was, wat zou u dan veranderen?
“Ik weet niet of ik dit als minister zou kunnen regelen, maar de Gedragscode Hypothecaire Financieringen bevat een paar idiote onderdelen. We moeten adviseurs toestaan hun menselijke verstand te laten gebruiken en iets flexibeler zijn. Daarnaast zitten er, als je het mij vraagt, ook een paar bugs in de nieuwe wet. Toch raar dat je een hoger bedrag kunt lenen bij een rente van 3,05 procent dan bij een rente van 2,8 procent. Het mag allemaal wel wat logischer met meer ruimte voor maatwerk.”
 


Lees ook
Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?
Opinie

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld om hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2017. Dylan Dresens, Directeur Beleid en Ontwikkeling Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW, verantwoordelijk voor de NHG) is de derde deelnemer aan onze ‘kijk op 2017’.

“Dit traject verliep briljant”

“Dit traject verliep briljant”

Toen Ellen Postma en haar partner een nieuwe hypotheek zochten, vroegen ze Niels Greven van MEDIOR financieel advies uit Groningen om raad. Hoe hebben beide partijen het traject ervaren?

Bouwsparen geeft beginnende huizenkopers een vliegende start

Bouwsparen geeft beginnende huizenkopers een vliegende start

Bij een dalende trend van de LTV moeten potentiële huizenkopers steeds meer eigen geld meenemen om een huis te kopen. Daarom gaan er plannen op om net als in omliggende landen bouwsparen in te voeren: een fiscaal gunstige of gesubsidieerde spaarregeling om starters te helpen met hun eerste stappen op de koopmarkt. “Het levert beginnende kopers op termijn substantieel lagere lasten en minder risico op, ongeacht of de LTV verder daalt of niet”, stelt Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft. Hij schreef twee papers over het onderwerp voor het ministerie van BZK en SNS Bank.

Altijd gericht op het allerbeste aanvraagproces

Altijd gericht op het allerbeste aanvraagproces

Iedere dag proberen om het aanvraagproces nog beter en nog eenvoudiger te maken. Dat is de taak van Christa van Dijke, servicemanager bij MUNT Hypotheken. “Dat maakt het makkelijker voor de consument, de hypotheekadviseur en uiteindelijk ook voor ons zelf.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.