Drie vragen aan

De hypotheekmarkt volgens…Tiem Landsman

08 april 2016 Leestijd ± 2 minuten

Het was voor Tiem Landsman een doorn in het oog om te zien hoe in de hypotheek- en verzekeringsmarkt werd omgegaan met klanten. De producten moesten beter, het advies doorzichtiger. En daarom richtte hij in 1999 met zijn compagnon Landsman en Teune op.

Is het gelukt om uw ambities, eerlijker advies en betere producten aanbieden, waar te maken?
“Als je je bedenkt dat al onze klanten binnenkomen via mond-tot-mondreclame, durf ik dat wel bevestigend te beantwoorden. Wij hebben lang vóór de invoering van het verbod al de provisie over boord gegooid. We werken dus op basis van uur- en projecttarieven. De klant weet dus precies waar hij voor betaalt. En wat betreft die producten: wij kijken naar het totale financiële plaatje en nemen dus ook zaken als pensioen en overlijdensrisico mee. Dáár zit je meerwaarde. Er zijn ook partijen die alleen maar hypotheekadvies verstrekken, maar wat voeg je dan eigenlijk toe ten opzichte van je concullega’s?”

U bent al enkele decennia actief in deze markt. Haalt u er nog steeds voldoening uit?
“Financieel advies geven heeft twee kanten. Het contact met de klanten en het cijfermatige vind ik nog steeds ontzettend leuk. Maar alles wat daarna gebeurt, zoals het contact met de geldverstrekkers, is er niet leuker op geworden. De sterk doorgeslagen wet- en regelgeving hebben van de verstrekkers haast robots gemaakt die alleen maar controleren of de aanvragen wel voldoen aan de regels. Maar soms moet je ook flexibel kunnen zijn, samen een passende oplossing zoeken. Ik vind dat ik nu te veel tijd kwijt ben aan geneuzel omtrent stempeltjes, vinkjes, et cetera.”

Als u minister van Financiën was, wat zou u dan veranderen?
“Ik weet niet of ik dit als minister zou kunnen regelen, maar de Gedragscode Hypothecaire Financieringen bevat een paar idiote onderdelen. We moeten adviseurs toestaan hun menselijke verstand te laten gebruiken en iets flexibeler zijn. Daarnaast zitten er, als je het mij vraagt, ook een paar bugs in de nieuwe wet. Toch raar dat je een hoger bedrag kunt lenen bij een rente van 3,05 procent dan bij een rente van 2,8 procent. Het mag allemaal wel wat logischer met meer ruimte voor maatwerk.”