Drie vragen aan

De hypotheekmarkt volgens…Gert-Jan de Bekker

21 april 2016 Leestijd ± 2 minuten 180 views

Gert-Jan de Bekker had nooit verwacht dat zijn full-service aanpak jongeren zou aanspreken. Met de vele nieuwe online mogelijkheden op hypotheekgebied had hij gedacht dat deze groep hun hypotheek digitaal zou regelen. Nu blijkt dat het juist jongeren zijn die zijn persoonlijke insteek erg waarderen. Vrijdag & de Bekker verzorgt het koopproces vanaf het moment dat de klant binnenloopt totdat er een handtekening wordt gezet bij de notaris.

Waarom heeft u voor dit vak gekozen?
Omdat ik het plezierig vind om met mensen in contact te zijn en ze te helpen. Het kopen van een woning is een heel spannend en emotioneel proces. Toen ik begon als adviseur was ik begin 20. Ik gaf al jaren advies terwijl ik zelf nooit eerder een huis had gekocht. Daardoor kon ik nooit goed inschatten hoe spannend het was. Dat realiseerde ik me pas toen ik mijn eerste huis kocht. Inmiddels heb ik door de jaren heen zelf drie huizen gekocht en in meer dan 2000 hypotheken geadviseerd.  

Wat is het beste advies dat u zelf heeft gekregen en dat u andere mensen ook wil meegeven?
Blijf bij jezelf. Forceer vooral niks. Het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek moet goed voelen. Dit probeer ik altijd mee te geven aan klanten. Kijk, soms klikt het niet tussen een adviseur en een klant, dat kan. Dan geven we dat ook eerlijk aan. Het zaken doen is niet het meest belangrijk; dat is het gevoel dat je overhoudt na een belangrijk proces als het kopen van een huis.

Als u minister van Financiën was, wat zou u dan veranderen?
Dat is een goede vraag. Ik zou dan minder reguleren en het ondernemerschap meer vrijlaten aan de adviseurs. Ik vind dat de regelgeving momenteel doorslaat. Er heerst een angstcultuur in Nederland en daar moeten we van af. Als adviseurs een opleiding hebben gevolgd en gekwalificeerd zijn, dan moet de overheid er ook op vertrouwen dat zij hun werk goed doen. Ze moeten zich dan niet nog met het proces bemoeien door middel van regelgeving.