Brexit heeft gevolgen voor Britten met Nederlandse hypotheken

11 april 2019 Leestijd ± 2minuten
Brexit heeft gevolgen voor Britten met Nederlandse hypotheken

De Brexit heeft consequenties voor Britten die in Nederland een hypotheek willen afsluiten. De vraag is alleen: welke?

Dennis Draaisma en Olaf Nijenmanting zijn met hun bedrijf Hypotheekcontact bedreven in hypotheken voor expats. “Nu ja, we richten ons vooral op uitdagende zaken. En daar horen naast ondernemingen en beleggers ook expats bij.”

Weinig Brexit-druk

Nijenmanting wil eerst een (voor-)oordeel de wereld uit helpen: “Er wordt gesteld dat de Brexit een van de redenen is dat de Amsterdamse huizenmarkt zo onder druk staat. Dat valt relatief erg mee, denk ik.” Volgens Nijenmanting zijn er door de Brexit heus bedrijven en medewerkers verhuisd naar Amsterdam. Maar er was geen sprake van een volksverhuizing: “Het gaat meestal om een paar medewerkers per bedrijf.” 

Daarbij zijn de meeste Britten al gewend aan een langere reistijd naar hun werk. Volgens Draaisma zijn Britten daardoor niet alleen gericht op de Amsterdamse huizenmarkt wanneer ze daar werken. Ze vinden het ook prima om in Den Haag of Rotterdam een huis te kopen: “Daar kunnen ze simpelweg vaak meer huis krijgen voor hun geld.”

Ergste hausse wel voorbij

Nadat de Britten in 2016 hadden gestemd voor een Brexit, was er wel een opvallende piek in het aantal Britten dat wilde investeren in de Amsterdamse huizenmarkt. Volgens Nijenmanting was dat een logisch gevolg: “Britten verkochten hun vastgoed in het thuisland en zochten naar veilige vastgoedkansen op het continent. Amsterdam is sowieso dichtbij en het wordt gezien als een stabiele markt.” Ondertussen is die hausse wel weer voorbij. Volgens Draaisma zijn de Britten ondertussen gewend aan de potentiële Brexit en wachten ze rustig af voor ze investeringen gaan verplaatsen naar een ander land.

Hypotheek na de Brexit?

Op zich zal het nu en in de toekomst niet onmogelijk zijn om als Brit een hypotheek af te sluiten in Nederland. Zeker als men een salaris ontvangt in euro’s. “Voor buitenlanders die in Nederland werkzaam zijn, is dit natuurlijk meestal het geval”, meent Draaisma. Toch zullen er consequenties zijn voor Britse hypotheekaanvragers, zeker in het geval van een ‘harde Brexit’: “Als er geen speciale afspraken worden gemaakt, zullen hypotheken van Britten worden gezien als een niet-EU aanvraag. Dan zijn extra zaken als een verblijfsvergunning vaak een voorwaarde. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker kunnen dan ook nog extra voorwaarden gelden voor bijvoorbeeld de minimale arbeidsduur, of een lagere financiering.” 

Welke gevolgen de Brexit heeft moet natuurlijk nog blijken. Voorlopig hebben de Britten tot 31 oktober uitstel gekregen. In de tussentijd zullen ze tot een akkoord moeten komen. Tot die tijd kunnen Britten met een gerust hart een Nederlandse hypotheek aanvragen.

 


Lees ook
Alle hypotheekadviseurs zijn hetzelfde
Opinie

Alle hypotheekadviseurs zijn hetzelfde

Adviseurs zien onderling het verschil tussen zichzelf en andere kantoren. Consumenten zien soms echter één pot nat. Hoe onderscheiden adviseurs zich? Of wat kunnen ze nog meer doen om de verschillen duidelijker te maken?

Naar het werk met Sabine Bomhof

Naar het werk met Sabine Bomhof

Journalist Bert ter Hoeve reist met adviseurs mee naar hun werk. Deze aflevering gaat hij naar het werk met Sabine Bomhof, eigenaar van Hypotheek Visie Hilversum. Adviseert zij nou anders dan haar (voornamelijk) mannelijke collega’s? Sabine vertelt over het ambacht van het adviesvak en waarom je de klant beter niet vertelt hoe lang andere klanten hun rente vastzetten.

‘Adviseurs gaan er soms onterecht van uit dat een hypotheek in box 1 valt’
Opinie

‘Adviseurs gaan er soms onterecht van uit dat een hypotheek in box 1 valt’

Hoe lang heeft een huiseigenaar nog recht op hypotheekrenteaftrek? Het kan door de complexe regelgeving een ingewikkelde vraag zijn. De Vereniging Eigen Huis vermoedt dat adviseurs er fouten mee maken en wil daarom dat de Belastingdienst op aanvraag inzicht geeft.

“Alles wat geen advies is, is ballast” (Christian Dijkhof) [deel 2]
Dilemma

“Alles wat geen advies is, is ballast” (Christian Dijkhof) [deel 2]

Workaholic of op zoek naar balans? Online of face-to-face zakendoen? In de rubriek Dilemma is kiezen verplicht. In deze editie Christian Dijkhof, voorzitter van de Organisatie voor Financiële Dienstverleners (OvFD). De brancheorganisatie voor de onafhankelijke hypotheekadviseurs, hypotheekketens en serviceproviders vertegenwoordigt meer dan vijftig procent van de intermediaire hypotheekmarkt. “Je moet tegengas durven geven; daarvoor heeft de klant je ook nodig.” Vandaag deel twee van het interview.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.