Boy van Strien: kanshebber Hypotheekkenner 2016

05 december 2016 Leestijd ± 2minuten
Boy van Strien: kanshebber Hypotheekkenner 2016

Wie wordt dé Hypothekenner van 2016? Het blijft spannend. Gingen Jan van de Wijdeven en Angelique Bakker hem eerder al voor als koploper; ook Boy van Strien (VanStrienAdvies) behoort sinds vorige week tot de top.

De hypotheekgoeroe waar we deze keer mee spreken is Boy van Strien, 52 jaar en vanaf 1986 werkzaam in de hypotheekbranche. Hij is zelfstandig adviseur onder de naam VanStrienAdvies.

De koppositie is deze keer voor jou! Hoe wist je zo hoog te eindigen?
“Ja, heel leuk! Benieuwd hoe lang ik het ga volhouden, haha. In mijn werk heb ik veel te maken met NHG, daarom wil ik goed op de hoogte zijn. Daarbij ben ik toevallig onlangs nog bij een SEH-bijeenkomst geweest die volledig in het teken stond van de NHG en de wijzigingen die vanaf volgend jaar gelden. De ontwikkelingen in de branche zijn bijna niet meer bij te houden. Om toch op de hoogte te blijven, ben ik geabonneerd op diverse nieuwsbrieven, bezoek ik regelmatig relevante bijeenkomsten en seminars en volg ik ook zo nu en dan een webinar. Eind vorig jaar heb ik al mijn papieren gehaald en sindsdien mag ik mezelf Erkend Financieel Adviseur noemen. Tot slot heb ik een Permanent Actueel-abonnement bij Lindenhaeghe.”

Wat vind je van de eisen die ten aanzien van hypotheekkennis gesteld worden?
“Ik vind ze niet echt te zwaar, maar nog strenger hoeven ze van mij niet. Het is even een omslag geweest voor de branche en de adviseur, maar uiteindelijk valt het allemaal wel mee en is het zelfs wel beter zo, vind ik.”

Even een uitstapje naar de versoepeling van de Nibud-norm. Wat is jouw mening daarover?
“Het heeft natuurlijk allemaal te maken met de bescherming van de consument, maar we kunnen ook doorslaan met het aanpassen van regelgeving en normen. En dat is er volgens mij de laatste jaren aan de hand. Nu het weer wat beter gaat met de economie en de huizenmarkt weer volop in beweging is, speelt de versoepeling van de Nibud-normen. Wat ik overigens geen verkeerde ontwikkeling vind, maar ik ben wel van mening dat het per doelgroep bekeken moet worden. Denk aan starters en alleenstaanden. Straks krijgen we weer te maken met een hogere rente. Voor mensen met een lager inkomen, alleenstaanden of starters wordt de huizenmarkt dan onbetaalbaar. Dat moeten we niet willen, dus een versoepeling – lees: verruiming – juich ik van harte toe.

Naast de versoepeling van de Nibud-regels zou er overigens ook gekeken moeten worden naar mogelijkheden voor goedkoper en kleiner bouwen. Of naar een regeling zoals het bouwsparen in Duitsland en België, waarbij je op een fiscaal vriendelijke manier geld opzij kan leggen en kan gebruiken voor de aankoop van de woning. Daar kan Nederland nog wat van leren.”


Lees ook
Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen
Trends

Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen

Elk jaar wagen economen zich eraan: een voorspelling van de ontwikkeling van de (hypotheek)rente. Geen wilde gokken, maar meestal goed onderbouwde verwachtingen van experts die weten waar ze over praten. Hoewel een bekend gezegde is: ‘vraag drie economen om hun mening en je krijgt er vier’. We zetten de renteverwachting voor 2020 van de economen bij de grootste Nederlandse banken voor je op een rij.

Wordt de hypotheekklant niet horendol van al die apps?
Trends

Wordt de hypotheekklant niet horendol van al die apps?

Een hypotheek aanvragen is al genoeg gedoe met alle documenten die hiervoor nodig zijn. Worden klanten dan niet helemaal horendol als ze dan ook nog moeten inloggen in de reeks aan ‘beveiligde omgevingen’ of ‘apps’?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.