‘Bouwsparen nog steeds een machtig mooi instrument’

30 april 2019 Leestijd ± 2minuten
‘Bouwsparen nog steeds een machtig mooi instrument’

Het kabinet heeft eerder dit jaar een plan gelanceerd om een deel van het pensioen te gebruiken voor de eigen woning. Wat in die plannen ontbrak maar er wel in zou passen: bouwsparen, fiscaal gunstig sparen voor de aankoop van een woning.

Nico Rietdijk, directeur van de NVB BOUW, de branchevereniging voor de bouw is, in zijn eigen woorden een ‘warm voorstander’ van bouwsparen. Begin jaren negentig ging hij al naar Duitsland om te kijken hoe het systeem daar werkt. Hij vertelt wat de voordelen zijn van bouwsparen en waarom het er toch niet van komt.

Waarom bent u een voorstander van bouwsparen?

“Bouwsparen heeft veel voordelen. Dankzij de hypotheekrenteaftrek wordt lenen in Nederland nu beloond en sparen eigenlijk afgestraft. Dat is toch een gekke situatie als je het van buitenaf bekijkt. Diep in ons hart willen we allemaal toe naar een systeem dat lenen minder loont dan sparen. Dat kan met bouwsparen. Daar komt bij dat de hypotheekrenteaftrek er een keer aan gaat. We kunnen ons daartegen verzetten maar de richting ligt vast, bouwsparen is dan een goed alternatief. Tenslotte werk je zo ook aan de stabiliteit van de woningmarkt.”

Hoe draagt bouwsparen daaraan bij?

“Mensen met schulden reageren veel extremer als het economisch tegenzit. Banken idem dito en als zij niet in paniek raken is het onze overheid zelf wel. Dat is in de kern de reden dat onze bouwsector in de crisis veel hardere klappen heeft opgelopen dan bouwers in Duitsland. Ik ben ervan overtuigd dat als wij 25 jaar geleden bouwsparen hadden ingevoerd, de dreun tijdens de crisis niet zo heftig was geweest.”

Stond het onderwerp 25 jaar geleden al op de agenda?

“In 1990 was er net als nu heel veel kritiek op de hypotheekrenteaftrek. Men vond die niet langer houdbaar en er werd op gewezen dat andere landen geen hypotheekrenteaftrek hadden. Het klopte dat men in andere landen lenen niet beloonde maar men beloonde sparen wel. In de kern komt dat op hetzelfde neer, alleen is het vertrekpunt anders. Toen hebben we gezegd dat we eens moesten gaan kijken in Duitsland. We hebben ons met een groepje van de overheid en enkele organisaties laten bijpraten. Ik kwam daar heel enthousiast vandaan.”

Waarom heeft dat toch nergens toe geleid?

“Op een of andere manier zakte de discussie over de hypotheekrenteaftrek weer weg. Pas decennia later zijn de eerste maatregelen genomen. Daar komt bij dat de invoering een hele lange transitieperiode heeft. Als je vandaag begint, gaat er een tijd overheen voor mensen het kapitaal voor een eigen woning beschikbaar hebben. Als het gaat om maatregelen op de woningmarkt, moet je ook heel voorzichtig zijn; die moet je uitsmeren in de tijd. Desondanks kan bouwsparen nog steeds een machtig mooi instrument zijn dat volledig past bij de huidige tijdsgeest.”


Lees ook
‘Consument niet bewust van impact private lease op leencapaciteit’
Cijfers & onderzoeken

‘Consument niet bewust van impact private lease op leencapaciteit’

Private lease heeft veel voordelen. De consument wordt ontzorgd, betaalt een vast bedrag per maand en hoeft niet te sparen voor aankoop van een auto. De keerzijde is dat het een grote impact kan hebben op de leencapaciteit bij een hypotheekaanvraag. Veel consumenten zijn zich daar niet van bewust, zegt Eric Herben van De Hypotheker Stadskanaal.

Bij deze adviseur kun je altijd aanwaaien
Adviseur van de maand

Bij deze adviseur kun je altijd aanwaaien

Dé adviseur van de maand november is Nico de Graaf van de Hypotheekshop Bussum. Dit kantoor staat bewust midden in een woonwijk en de hele buurt komt aanwaaien voor financieel advies.

Arbeidsmarktscan zal het verschil niet maken (maar is wel nuttig)
Opinie

Arbeidsmarktscan zal het verschil niet maken (maar is wel nuttig)

Starters met een flexibel inkomen moeten meer kans maken op een woning. Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zou hieraan aan kunnen bijdragen. Minister Ollongren en NHG introduceren hiervoor de Arbeidsmarktscan. Nog een ‘extra’ scan, is dat nou nodig?

'Als je online groot bent, ben je betrouwbaarder'
Opinie

'Als je online groot bent, ben je betrouwbaarder'

Er is geen keurmerk voor online hypotheekinformatie. Hoe kan de consument dan onderscheid maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie? Het meest eenvoudig is om af te gaan op de omvang van de organisatie achter een website of platform, zegt Jeroen Oversteegen van de Nationale Hypotheekbond.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.