'Belegger die illegaal verhuurt, is oneerlijk’

18 december 2018 Leestijd ± 3minuten
'Belegger die illegaal verhuurt, is oneerlijk’

Beleggers zijn de laatste jaren een belangrijke factor op de woningmarkt. In de vier grote steden werd vorig jaar 21 procent van de woningen gekocht door een belegger. Het is een ontwikkeling die kan rekenen op veel politieke en maatschappelijke aandacht. Een adviseur uit Haarlem die veel hypotheken voor woningen voor de verhuur bemiddelt, vertelt wie de beleggers zijn die nu kopen. Op verzoek blijft hij anoniem; zijn naam is bekend bij de redactie. De adviseur pleit er ook voor om de illegale verhuur van woningen aan te pakken, die zijn gefinancierd met een hypotheek voor eigen bewoning.

 

 

Wie zijn de beleggers die nu kopen?

“Dat zijn deels professionele vastgoedbeleggers die al langer beleggen in woningen en de ervaring en mogelijkheden hebben om hun portefeuille uit te breiden. Daarnaast is er een hele grote groep mensen die geld hebben, of goed geld verdienen en door hun omgeving worden aangestoken om te investeren in verhuurd vastgoed. De rente is praktisch nul, de beurs is niet voor iedereen geschikt en dan blijven er niet heel veel investeringsmogelijkheden over.”

 

Door de scherpe huizenprijsstijging zijn de rendementen bijvoorbeeld in Amsterdam niet erg hoog meer. Kijken kleine beleggers daarnaar?

“Er is een groep die puur naar het rendement kijkt, maar er zijn ook mensen die het sexy vinden om te kunnen zeggen dat ze een appartement in Amsterdam hebben. Daar betaal je natuurlijk wel drie keer de hoofdprijs voor. Het is bijna niet meer te doen om een fatsoenlijk rendement te maken. Je ziet dus wel dat het meer opschuift naar gebieden waar mensen vroeger minder geneigd waren te kopen, zoals Amsterdam Zuidoost, Amsterdam Noord, of Almere, Den Haag of Rotterdam. Daar kan je drie appartementen kopen voor de prijs van één in Amsterdam.”

Hoe zit dat voor professionele partijen?

“De meesten kijken er toch vooral zakelijk naar, maar er zijn ook professionele beleggers die zich concentreren op een buurt of wijk die ze goed kennen. Die zeggen ‘dit is mijn buurt’, dat zie je best wel veel.”

De politieke roep om de opmars van beleggers te remmen is sterk. Wat zou er kunnen worden gedaan?

“Waar ik me enorm over verbaas is dat er niets wordt gedaan tegen de zogenaamde woninghypotheken. Die worden afgesloten door mensen die zeggen dat ze ergens gaan wonen, maar dat dan niet doen. Ik denk dat dit over aanzienlijke aantallen gaat. Ik kom mensen tegen met drie of vier woningen met een hypotheek voor eigen bewoning. Dit betekent eigenlijk dat zij een oneerlijke strijd aan gaan met iemand die een huis wil kopen om in te wonen, of die het op een zuivere manier wil doen.”

Zouden hypotheekaanbieders hier meer op moeten controleren?

“Het is een groep die onder de radar kan zitten omdat veel adviseurs doen alsof hun neus bloedt en hypotheekaanbieders het wel best vinden. Er wordt geen aantekening van gemaakt en er is ook niemand die na een tijdje vraagt of een klant zijn vorige woning echt heeft verkocht. Ik denk dat als je dat wel zou doen je al enorm veel beleggers uit de markt haalt.”


Lees ook
Eindejaarskorting op je maandlasten

Eindejaarskorting op je maandlasten

Het einde van het jaar is in zicht. Veel mensen ontvangen een eindejaarsuitkering op hun rekening. Daar kun je mooi extra mee aflossen op de hypotheek. Maar wat is het effect hiervan?  

Finance Families: Deze vader en dochter geloven in hard werken en loyaliteit
Finance Families

Finance Families: Deze vader en dochter geloven in hard werken en loyaliteit

Is de financiële dienstverlening erfelijk, of besmettelijk? Het is in ieder geval opvallend dat familieleden van verschillende generaties werkzaam blijven in de financiële sector. In de maand december vind je hier op Kop-Munt een aantal portretten van MUNT medewerkers uit finance families. Vandaag: Thirza Spaans en haar vader Wim Spaans.

Envelopje met cash

Envelopje met cash

Deze week was ik op een bijeenkomst bij De Nederlandse Bank (DNB). Het onderwerp: woningtaxaties. Op dit gebied is iets wonderlijks aan de hand.

Een beetje nuance graag

Een beetje nuance graag

Aflossingsblij, zo heet de campagne die bezitters van een aflossingsvrije hypotheek moet aansporen om af te lossen. Het is duidelijk: de oorlog is verklaard aan de aflossingsvrije hypotheek. Het lijkt mij tijd voor enige nuance.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.