Bart de Nie, SEH: “Hypotheekadviseur gaat juist meer toegevoegde waarde bieden”

21 november 2017 Leestijd ± 4minuten
Bart de Nie, SEH: “Hypotheekadviseur gaat juist meer toegevoegde waarde bieden”

Spraken we twee weken geleden met Evert Creemers van NVHP, deze keer is het de beurt aan Bart de Nie, directeur van Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH). In zijn ogen is het keurmerk ‘Erkend Financieel Adviseur’ een uitstekende manier om de adviseur up-to-date te houden en vormt het een welkome aanvulling op de wettelijke diploma’s. Ten aanzien van execution only is hij heel stellig: ”Mijn verwachting is dat de hypotheekadviseur juist méér toegevoegde waarde gaat bieden binnen het hele aanvraagproces.”

Zelf maakt Bart de Nie, wanneer we het hebben over adviseurs die zich wel of niet aansluiten bij een stichting zoals de SEH, graag de vergelijking met iemand die weer meer wil gaan sporten. “Je hebt mensen die denken dit wel zelf te kunnen en er zijn personen die zich meteen bij een sportclub aansluiten.” Waar dan het verschil in zit? “Mensen die individueel aan de slag gaan, besluiten om bijvoorbeeld te gaan hardlopen. Dat gaat een paar weken goed, maar wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt, zie je dat mensen al vrij snel afhaken. Zij die zich bij een sportclubje hebben aangesloten, blijven wél gaan, omdat er ook anderen bij betrokken zijn, wat als een perfecte stok achter de deur dient.”

Voor de duidelijkheid: hypotheekadviseurs die geen keurmerk hebben, zijn de hardlopers in bovenstaande situatie, terwijl de hypothecair adviseurs die dit label wél mogen uitdragen zich aan een ‘clubje’ hebben toegevoegd. “Die laatste groep laat zich regelmatig bijpraten over relevante en actuele onderwerpen, bezoekt PE-bijeenkomsten en doet dus meer dan alleen eens in de drie jaar een wettelijk verplicht examen afleggen.”

Voordat iemand zich een Erkend Financieel Adviseur mag noemen, is het succesvol afronden van een assessment wel eerst noodzakelijk. Om dat kunnen doen, wordt minimaal een jaar aan werkervaring gevraagd. “Iemand die weinig tot geen ervaring binnen de branche heeft, volgt de vierdaagse SEH-opleiding Integraal Adviseren, die start met een tweedaagse training. Na een jaar te hebben gewerkt, volgen nogmaals twee dagen training vanuit de SEH, om vervolgens een assessment af te leggen. Iemand die wél al langer dan een jaar binnen de advieswereld werkt, doet het assessment na drie trainingsdagen.”

Geen angst voor execution only
Iemand die het label Erkend Financieel Adviseur draagt heeft er dus de nodige tijd in gestoken, maar ook veel extra zaken bijgeleerd. “Met het juist beantwoorden van een meerkeuzevraag over wat je moet doen in het geval van een echtscheiding toon je aan dat je over de juiste kennis beschikt, maar bij de SEH ga je ook praktisch aan de slag met wat je in zo’n geval daadwerkelijk moet vragen en doen.” Bij de SEH gaan ze dus dieper op de behandeling van dergelijke live-events in.

Maar natuurlijk wordt er ook onderling gesproken over recente ontwikkelingen binnen de hypotheekmarkt, zoals de opkomst van execution only en online hypotheken. Is De Nie bang dat dit de hypotheekadviseur overbodig gaat maken? “Execution only komt maar mondjesmaat voor en in het geval van de online hypotheek ontstaat er op een gegeven moment toch behoefte aan een hypotheekadviseur, omdat deze klanten uiteindelijk over te weinig kennis blijken te beschikken. Dus nee, daar ben ik niet bang voor. Sterker nog: de hypotheekadviseur gaat juist méér toegevoegde waarde bieden binnen het hele aanvraagproces. Zaken zoals gegevens opvragen zullen wél volledig geautomatiseerd worden, maar dat is juist goed. Des te meer tijd is er voor de adviseur om door te vragen en de gehele situatie in kaart te brengen.”

Bewust maken van risico’s
Het werk van een hypotheekadviseur wordt dus meer inhoudelijk. Straalt een recente trend, zoals de oververhitting van de stedelijke huizenmarkt, dan niet af op deze specialist, die juist op dat soort momenten meer de diepte in zou moeten gaan en de kopers moet behoeden zo’n gok te wagen? “Dat valt wel mee hoor. Uiteindelijk zijn de geïnteresseerden aan wettelijke regels gebonden, waardoor overkreditering praktisch onmogelijk is geworden. Daarnaast: wat moet je doen als iemand besluit om te overbieden, omdat diegene dat huis zo graag wil hebben?

Als hypotheekadviseur kun je dan alleen de situatie schetsen, door samen met de klant uit te tekenen wat de mogelijke scenario’s zijn. Wat als iemand arbeidsongeschikt raakt? Wat als er een scheiding gaat plaatsvinden? Wat als de partner overlijdt of de schenking die de ouders in het vooruitzicht hebben gesteld onverhoopt niet doorgaat of moet worden terugbetaald? Je kunt iemand niet weerhouden van het kopen van een woning die binnen de financiële mogelijkheden ligt, maar je kunt iemand wel bewust maken van de risico’s.” Daarmee kan de Erkend Financieel Adviseur daadwerkelijk van meerwaarde zijn.


Lees ook
Evert Creemers, NVHP: “Kennis- en ervaringstoets voor online afsluiten hypotheek een farce”
Opinie

Evert Creemers, NVHP: “Kennis- en ervaringstoets voor online afsluiten hypotheek een farce”

Wie als hypotheekadviseur de titel Erkend Hypothecair Planner (EHP) draagt, zit in de ‘Champions League’ van de hypotheekmarkt. Dat vindt Evert Creemers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Erkend Hypothecair Planners (NVHP), de vereniging die dit keurmerk met bovenwettelijke status beheert. Hij ziet de toegenomen zelfstandigheid van de huizenkoper, maar vindt een check door een EHP onmisbaar: “De vragenlijst die je als consument moet beantwoorden om zelf je hypotheek online af te sluiten is een farce.”

Veel huizenbezitters laten geld liggen door niet over te sluiten
Opinie

Veel huizenbezitters laten geld liggen door niet over te sluiten

Zo’n 60 procent van de huizenbezitters ondertekent direct de brief van hun hypotheekverstrekker na het aflopen van de rentevaste periode, zonder te checken of ze elders goedkoper uit zijn. Daardoor lopen ze behoorlijk wat geld mis. “Terwijl het aflopen van de rentevaste periode juist een mooi moment is om boetevrij over te sluiten”,  licht Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl toe. Hij geeft zijn kijk op de oversluitmarkt.

Is afschaffen Wet Hillen een slechte zaak?

Is afschaffen Wet Hillen een slechte zaak?

Het gefaseerd  afschaffen van de Wet Hillen houdt de gemoederen behoorlijk bezig. In Den Haag heeft de politiek er zijn handen vol aan, met oppositiepartijen PVV en 50Plus die fel protesteren tegen de afschaf, maar ook in hypotheekland klinken er kritische geluiden door. Wat vinden de adviseurs van de voorgenomen maatregel? We vroegen het aan Tony de Jong van HypotheekCompany Zaanstad, Andre van Luijk van Woonvisie Hypotheken en Verzekeringen en Martin Hagedoorn van CMIS Group.

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?

Het studiejaar is weer begonnen, met zoals gewoonlijk een enorm tekort aan studentenhuisvesting, vooral in de grote steden. De huurprijzen lopen hoog op. Een goed alternatief kan zijn om als ouder een woning te kopen waarin je zoon of dochter en eventuele andere huisgenoten een kamer kunnen huren. “Vooral als je zelf wat kapitaal achter de hand hebt, is dat zeker het overwegen waard”, vindt financieel planner Ramón Wernsen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.