De stap van bankadviseur naar onafhankelijk intermediair, Dirk Kempen

29 september 2017 Leestijd ± 3minuten
De stap van bankadviseur naar onafhankelijk intermediair, Dirk Kempen

Van bankkantoor naar onafhankelijk intermediair. Veel adviseurs hebben deze overstap gemaakt. Wat zijn hun bevindingen? Wat is er veranderd in hun werk? En wat zijn de voordelen voor klanten van de keuze voor een bank of een onafhankelijk intermediair? Dirk Kempen maakte de overstap van Rabobank naar De Hypotheekshop Eindhoven.

Lees ook het verhaal van Sonja den Blanken, mede-eigenaar Hypotheek Visie, Hilversum.

Nadat Dirk Kempen twee jaar had gewerkt bij de Rabobank in Venraij als assistent-hypotheekadviseur, werd zijn tijdelijke contract vanwege reorganisaties niet verlengd. Hij kwam terecht bij de Hypotheekshop in Eindhoven, waar hij nu een jaar werkt als hypotheekadviseur. Hij heeft de overstap als heel positief ervaren. “De Rabobank is heel strikt, er is minder vrijheid, alle klanten worden getoetst aan criteria waar je geen invloed op hebt.  Bij de Hypotheekshop krijg ik alle vrijheid die ik wilde. We doen wat nodig is om de klant zo goed mogelijk te bedienen."

Geen belang bij keuze hypotheekverstrekker
Het grootste verschil tussen bankadviseur en onafhankelijk intermediair voor de klant is logisch en duidelijk: bij een onafhankelijk adviseur heeft hij de keuze uit alle hypotheekverstrekkers, bij de bank maar uit een. “Dat onafhankelijk is ook echt onafhankelijk”, vindt Dirk: “De Hypotheekshop heeft er totaal geen belang bij, bij welke bank de klant terecht komt. Het enige wat telt is het klantbelang. Het gevolg is ook dat we meer flexibiliteit kunnen bieden. Klanten die nu een koopcontract hebben, maar pas op 1 juni volgend jaar naar de notaris willen, kunnen we een langere offertegeldigheid bieden. En te zijner tijd misschien zelfs een voordeliger hypotheek regelen. We kijken altijd waar de gulden middenweg ligt tussen goede voorwaarden en lage rente.”

Een verschil is ook dat Rabobank vaste prijzen hanteert voor de dienstverlening. “Bij de Hypotheekshop kijken we hoeveel tijd we kwijt zijn aan een klant en aan de hand daarvan bepalen we de kosten. Dat is transparanter. De advieskosten bij een bank zijn in de regel wel een stuk lager, maar je krijgt er dan ook minder voor terug”, aldus Dirk. “Je hebt niet de keuze uit het complete hypotheekaanbod en de Hypotheekshop neemt meer werk uit handen: ook het contact met de taxateur en de notaris en advies over verzekeringen.”

Lagere drempel voor bank
Wel merkt Dirk dat er voor sommige klanten nog best een drempel is om naar de onafhankelijk adviseur te stappen. Banken slechten die drempel met hun lagere advieskosten en doordat de klant de bank al kent. De Rabobank was in Venraij duidelijk marktleider als het gaat om hypotheken: “de klanten kwamen er gewoon aanwaaien,” omschrijft hij de situatie. Een ander verschil is dat de hypotheekadviseur bij de Rabobank in de meeste gevallen ook de acceptant is. “Je heb als bankklant daardoor direct zekerheid over je financiering. Bij de Hypotheekshop ben ik afhankelijk van de acceptant van de hypotheekaanbieder. In doorsnee situaties kan ik de uitkomst wel raden, maar ik moet iets voorzichtiger formuleren richting de klant.”


Lees ook
De stap van bankadviseur naar onafhankelijk intermediair: Sonja den Blanken

De stap van bankadviseur naar onafhankelijk intermediair: Sonja den Blanken

Van bankkantoor naar onafhankelijk intermediair. Veel adviseurs hebben deze overstap gemaakt. Wat zijn hun bevindingen? Wat is er veranderd in hun werk? En wat zijn de voordelen voor klanten van de keuze voor een bank of een onafhankelijk intermediair? We duiken erin met Sonja den Blanken FFP, financieel adviseur bij Hypotheek Visie Hilversum.

Halal hypotheek moet vicieuze cirkel stoppen

Halal hypotheek moet vicieuze cirkel stoppen

Spraken we eerder met Sharif Soliman over de voorwaarden waar een islamvriendelijk financieel product aan zou moeten voldoen, deze keer is het de beurt aan een organisatie die inmiddels al enkele jaren bezig is een islamvriendelijke hypotheek op de markt te brengen. Mohamed el Bakali, oprichter van Albarakah Real Estate, praat ons bij over de mogelijkheden van dit hypotheektype. 

6 x meer nadruk op de onafhankelijkheid van hypotheekadvies

6 x meer nadruk op de onafhankelijkheid van hypotheekadvies

Het belang van onafhankelijk hypotheekadvies: voor de meeste adviseurs een vanzelfsprekendheid. Voor de consument is het verschil in onafhankelijkheid tussen adviseurs en het belang daarvan echter vaak nog onduidelijk. Als het gaat om inzicht in een onafhankelijke werkwijze zijn er dus nog wat stappen te zetten.

Islamvriendelijk financieren voor meer groepen interessant

Islamvriendelijk financieren voor meer groepen interessant

Nu we de kredietcrisis achter ons hebben gelaten lijkt de weg vrij voor bepaalde initiatieven binnen de hypotheekbranche die enige tijd in de ijskast hebben gestaan. Islamvriendelijk financieren is daar een mooi voorbeeld van. Maar waar moet een hypotheekvorm die als islamvriendelijk wordt beschouwd aan voldoen? We spraken erover met Sharif Soliman, advocaat bij NautaDutilh en expert op het gebied van Islamic finance.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.