Zweedse huizenprijzen in vrije val: “In Nederland zal het stabiel blijven”

23 december 2022 Leestijd ± 2minuten
Zweedse huizenprijzen in vrije val: “In Nederland zal het stabiel blijven”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Jos Thewissen van Thewissen Financieel Advies, over het inzakken van de huizenmarkt en de verhoging van het minimumloon.

In Zweden ligt de gemiddelde huizenprijs maar liefst veertien procent lager dan eerder dit jaar. Stelling: ook in Nederland zal de huizenmarkt komend jaar dusdanig inzakken. 

“Dat denk ik niet. De woningnood is zo groot dat de huizenprijzen in Nederland stabiel zullen blijven. Als er veel vraag is dan stijgen de prijzen. Dat wordt natuurlijk gedempt door de hoge rente van nu, maar al met al zullen de prijzen niet dalen zoals in Zweden. Ik denk zelfs niet met zes procent in de komende twee jaar zoals DNB voorspelt. In de hogere prijsklasse zullen we een gemiddelde daling zien, maar in de gangbare prijsklasse zie ik dat niet gebeuren.”

Het salaris van bijna iedere werkende in Nederland neemt in 2023 toe. Stelling: de verhoging van het minimumloon zal leiden tot meer lucht voor huishoudens die het moeilijk hebben om de hypotheek te betalen.

“Ik zie dat de betaalmoraliteit van mensen met een hypotheek hoog is. Een dak boven je hoofd hebben is immers een noodzaak. Er zal eerder een bedrag elders open blijven staan. De loonsverhoging zal gelukkig leiden tot wat meer lucht om de gestegen energiekosten en boodschappen te betalen.”


Lees ook
Visie op 2023: “Gevolgen metamorfose huizenmarkt 2022 komen nog”

Visie op 2023: “Gevolgen metamorfose huizenmarkt 2022 komen nog”

Dat de woning- en hypotheekmarkt er anders uitziet aan het eind van 2022 dan aan het begin lag wel in de lijn der verwachtingen. Maar wat staat ons volgend kalenderjaar te wachten? Aan het woord is Oscar Noorlag, compliance officer bij Van Bruggen Adviesgroep.

Vervroegd aflossen houdt beleggers flink bezig
Column

Vervroegd aflossen houdt beleggers flink bezig

Op dit moment is vervroegd aflossen een onderwerp dat beleggers in hypotheken goed bezighoudt. Waarom is vervroegd aflossen zo belangrijk voor pensioenfondsen, verzekeraar en banken? 

Dít is anders op de Zweedse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít is anders op de Zweedse hypotheekmarkt

Na een prijsexplosie op de Zweedse woningmarkt, zorgt inflatie en oplopende rente voor dalende huizenprijzen. Net als in Nederland neemt de dominantie van grootbanken op de hypotheekmarkt in Zweden af. Maar er zijn grote verschillen met ons land: zo is de LTV aanzienlijk lager en maken veel Zweden gebruik van ongedekte leningen voor de financiering van hun huis.

Over de Grens: in deze landen zijn Kop-Munt-lezers het meest geïnteresseerd

Over de Grens: in deze landen zijn Kop-Munt-lezers het meest geïnteresseerd

We gluren allemaal graag bij de buren. Dat geldt ook voor hypotheekland. Onze serie Over de Grens, waarbij we afgelopen maanden onze blik richtten op de woning- en hypotheekmarkten van andere landen, werd zeer veel gelezen. In onderstaande landen waren adviseurs het meest geïnteresseerd.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.