Zijn senioren de toekomst van de huizenmarkt?

11 oktober 2023 Leestijd ± 2minuten
Zijn senioren de toekomst van de huizenmarkt?

Tegen 2030 heeft een kwart van de huishoudens in Nederland een hoofdbewoner die 70-plus is. Het grootste gedeelte van deze bevolkingsgroep heeft een woning die in verhouding (te) groot is. Het is logisch dat senioren blijven wonen in die grote woning, maar dit betekent wel dat de doorstroming van de huizenmarkt beperkt wordt. 

Afgelopen donderdag was ik op een conferentie over zorg en wonen. Het ging helaas veel over de laatste twintig maanden die mensen gemiddeld doorbrengen in verzorgingstehuizen. Veel minder ging het over 70-plussers die zelfstandig zijn, maar langzamerhand worstelen met het onderhoud van die grote woning en vereenzamen.

Het gesprek over verhuizen aangaan met senioren is vaak moeilijk. Zij hechten veel sentimentele waarde aan de huidige woning, en genieten nu nog van de luxe van veel ruimte. De andere kant van de medaille is dat het onderhoud van een woning duur en complex is. Senioren zien dit doorgaans als taak voor de volgende bewoner. Verduurzaming is echter essentieel voor waardebehoud, en dus behoud van de erfenis. Nog even los van het (financiële) comfort van een verduurzaamde woning.

Mocht u als adviseur het genoegen hebben om een financieel adviesgesprek aan te gaan met een 55-plusser, is het dus verstandig om verhuizen op de agenda te zetten. Zeker als een klant veel vermogen in de woning heeft. Deze woning tegen wil en dank aanhouden en tegelijkertijd bijvoorbeeld een verzilverhypotheek afsluiten voelt tegendraads. 
Natuurlijk is het vinden van een nieuwe leuke woning een uitdaging, en vinden senioren verhuizen vaak complex. Maar met het makelaarsnetwerk van adviseurs kunt u daar vast drempels wegnemen.

Waarom bekommeren om senioren als adviseur? 

In het geval dat senioren verhuizen, heeft u niet alleen geholpen bij het waardig ouder worden van iemand in uw gemeenschap, maar helpt het in sommige gevallen ook de kinderen. Belangrijker dan dat helpt u op grotere schaal ook de doorstroming van de huizenmarkt op gang te brengen. 

De toekomst van de huizenmarkt zit niet alleen in het bouwen van meer woningen, maar vraagt ook om genoeg doorstroming. Dat begint bij de voorlichting voor senioren, met name rond de leeftijd 55+ als de verhuisbereidheid nog groot is. Deze verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij hypotheekadviseurs, maar u kunt daar wel een mooie rol in spelen.


Lees ook
‘Ondanks een BKR-registratie was een hypotheek toch mogelijk’

‘Ondanks een BKR-registratie was een hypotheek toch mogelijk’

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Stephan Schouten, bedrijfsleider/financieel adviseur bij De Hypotheker in Hoofddorp, over dat ene advies…

Rente op studieschuld vervijfvoudigt: “Met de kennis van nu hadden veel mensen andere keuzes gemaakt”

Rente op studieschuld vervijfvoudigt: “Met de kennis van nu hadden veel mensen andere keuzes gemaakt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week spreken we Nico de Graaf van Hypotheekshop Bussum over de rente op studieschulden, die vanaf volgend jaar vijf keer zo hoog is.

Hoe (a)sociaal is de Nederlandse huizenmarkt eigenlijk?
Column

Hoe (a)sociaal is de Nederlandse huizenmarkt eigenlijk?

Wat sociaal is, is een hele moeilijke vraag. Het meest sociale is als iedereen een mooie betaalbare woning heeft op de plek waar hij of zij dat begeert. Helaas is dit niet mogelijk in een dichtbevolkt land als Nederland, dat constant te maken heeft met een tekort aan woningen.

Geen doorhalingen meer: “Als een klant gokverslaafd is, kan hij of zij dat alsnog buiten beeld houden”

Geen doorhalingen meer: “Als een klant gokverslaafd is, kan hij of zij dat alsnog buiten beeld houden”

Tegenwoordig zijn bankafschriften niet meer geanonimiseerd/doorgehaald. Banken en adviseurs kunnen alle transacties zien, waaronder ook betalingen die wellicht gevoelig liggen. Zoals gokgerelateerde afschrijvingen, maar bijvoorbeeld ook grote betalingen aan slijterijen. Hoe gaan adviseurs hiermee om?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.