Zijn hindernissen wel zo hoog voor zzp’ers?

15 april 2021 Leestijd ± 3minuten
Zijn hindernissen wel zo hoog voor zzp’ers?

Zzp’ers stuiten op hindernis na hindernis bij het aanvragen van een hypotheek, zo stelt de Consumentenbond. Het idee leeft dat er voor zzp’ers en flexwerkers niets mogelijk is, maar dat is dat wel terecht?

Tags

De belangenbehartiger luidde vorige week de noodklok in de landelijke media, terwijl angstige zzp’ers naar een vergelijkingstool op de eigen site werden geloodst. “Het is een misvatting dat er niets mogelijk is voor zzp’ers”, reageert Quintus Winkler van De Hypotheker in Maarssen. “Je kunt bij veel geldverstrekkers met de omzet van slechts een jaar al kijken naar een hypotheek.” 

Hij geeft toe dat het niet altijd gaat om het bedrag waar de klant op hoopt, maar sommige verstrekkers zijn flexibeler dan anderen. “Je kunt bij beginnende zelfstandigen vaak kijken naar het inkomen van de afgelopen drie jaar. Stel, je klant is eerst schilder in loondienst, en daarna gaat hij verder als schilderende zzp’er. Als het inkomen minstens gelijk blijft, zijn er hypotheekverstrekkers die het accepteren als je de loondienstjaren meeneemt.”

Striktere geldverstrekkers 

Romany Staring van Hypotheek Visie in Vianen ziet wel degelijk beren op de weg. “Het is echt lastig voor ondernemers, zeker wanneer ze in sectoren werken die hard zijn geraakt door corona. Geldverstrekkers zijn strikter aan het worden. Dus als je een ondernemer hebt die pas anderhalf jaar bezig is en in juli zijn bedrijf is begonnen, is het lastig om tot een gunstig toetsinkomen te komen. In dat geval zou je het inkomen moeten voorleggen.” 

Staring merkt ook op dat het hypotheekproces voor zzp’ers onzekerder kan zijn. “Pas wanneer mensen een huis hebben gekocht, kun je de aanvraag voorleggen. Voor klanten in loondienst is het helder, maar bij ondernemers weet je niet zeker weet of de verstrekker het berekende inkomen accepteert. Daar kan bovendien veel tijd overheen gaan. Dat maakt het moeilijk voor ondernemers, want mensen die zonder voorbehoud van financiering of maar met een heel kort voorbehoud bieden, krijgen voorrang op de huidige woningmarkt.”

Zowel Winkler als Staring hebben regelmatig zzp’ers aan tafel. Als adviseur kun je hier echt je toegevoegde waarde laten zien, stellen ze. “Het is iets meer werk, je moet wat meer focussen op het inkomen dan bij loondienst. Dat kan een goede puzzel zijn”, ervaart Staring. Winkler: “Het mooie is, zzp’ers zitten zelf aan de knoppen. Je kunt ze voorrekenen wat verschillende inkomens doen met hun leencapaciteit. Als ze er hard aan trekken en meer opdrachten binnenhalen, kunnen ze driekwart jaar later aan tafel zitten met een heel ander plaatje. In dat opzicht hebben freelancers veel meer mogelijkheden dan mensen in vaste dienst.” 

Extra kosten voor inkomensverklaring 

De Consumentenbond hekelt ook de inkomensverklaring die zzp’ers moeten aanvragen. Staring is het deels eens met de kritiek: “Ik heb er moeite mee dat klanten op extra kosten worden gejaagd”, vertelt ze. Tegelijkertijd ziet ze het nut ervan in: “Het kost geldverstrekkers veel tijd en er is expertise voor nodig om het inkomen van zelfstandigen te beoordelen, daarom geven ze dat uit handen. Het zorgt er ook voor dat de doorlooptijden bij de geldverstrekkers kort blijven.” 

Een inkomensverklaring kan bovendien ruim van tevoren worden aangevraagd. “Zo’n verklaring is gedurende het kalenderjaar waarin het is afgegeven geldig en geeft 100% zekerheid over het vastgestelde inkomen.”

Winkler vult aan: “Extra kosten zijn inderdaad jammer, maar het gaat om een paar honderd euro - dat weegt niet op tegen de kosten van een huis.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

1,6 miljoen ‘zombiebanen’ verdwijnen, daar zitten ook hypotheekadviseurs tussen

16 april 2021 In Nederland komen 1, 6 miljoen banen onder druk te ...

Stijging woningprijzen 15% ‘ongekend’

15 april 2021 De woningprijzen lagen afgelopen kwartaal vijftien procent hoger dan een ...

Is bieden zonder voorbehoud van financiering slim?

12 april 2021 Bijna een derde van de huizenkopers brengt tegenwoordig een bod ...

De drie grootste struikelblokken bij scheiden

09 april 2021 Er zijn mensen die makkelijker afkomen van hun ex-partner dan ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.