Zijn er nog mogelijkheden om de hypotheekportefeuille te verkopen?

18 juni 2019 Leestijd ± 3minuten
Zijn er nog mogelijkheden om de hypotheekportefeuille te verkopen?

De hypotheekmarkt lijkt op een hoogtepunt en de vergrijzing slaat toe: steeds meer hypotheekadviseurs willen daarom hun portefeuille verkopen. Maar hoe gaat de verkoop van een hypotheekportefeuille in z’n werk. En op welke manier is dat rendabel?

We leggen deze kwestie voor aan Cisco Medeiros da Palma Barão, eigenaar van CJB Adviseurs voor Assurantieondernemers. Hij is een ervaren makelaar in assurantiën- en hypotheekportefeuilles.

Stel de waarde van hypotheekportefeuille vast

Vóór een adviseur overgaat tot verkoop van de hypotheekportefeuille is het belangrijk om na te gaan wat de waarde is, vindt Barão: “Veel hypotheekadviseurs menen dat de hypotheekmarkt op zijn hoogtepunt is en besluiten dat dit het moment is dat zij willen overgaan tot verkoop van de portefeuille. De vraag is alleen of er wel een koper gevonden kan worden. Als de dossiers niet actueel zijn, is de waarde van een hypotheekportefeuille vrijwel nihil. Er zijn nu al potentiële kopers die bij bepaalde portefeuilles vragen of ze geld toe krijgen.” Die vraag is volgens Barão niet zo raar. “Als de dossiers niet op orde zijn, dan moet eigenlijk alles opnieuw in kaart worden gebracht. De koper krijgt feitelijk weinig meer dan een lijst met namen en telefoonnummers.”

Up-to-date en extra producten

De markt is anders voor hypotheekadviseurs waarbij klanten een abonnement afsluiten. Door het abonnement is er regelmatig contact tussen klant en adviseur, en dat verhoogt de waarde van de hypotheekportefeuille meent Barão. “Dossiers die up-to-date zijn, kunnen eenvoudig worden overgedragen. Daar kan de kopende partij eigenlijk direct mee aan de slag. Dan nog is de waarde van enkel een hypotheekportefeuille minder, dan wanneer er ook nog andere producten aan gekoppeld zijn. Als je bijvoorbeeld ook nog assurantiën adviseert bij de hypotheekportefeuille, wordt het pas echt interessant voor de koper.”

"Er zijn nu al potentiële kopers die bij bepaalde portefeuilles vragen of ze geld toe krijgen"

Niet overdragen betekent risico

In de praktijk kunnen er volgens Barão ook portefeuilles zijn die onbeheerd achterblijven. “Soms dient zich een hypotheekadviseur bij mij aan, wiens vergunning al is verlopen. Het is in de praktijk wel gebeurd dat een bank zo’n zwevende portefeuille niet wil overnemen. Uiteindelijk heb ik het aan de AFM voorgelegd en die zeiden simpelweg dat de portefeuille gewoon verkocht kan worden als de vergunning is verlopen. Maar ja, als er dan geen koper is, dan ligt die hele portefeuille dus stil. De hypotheekadviseur waar de vergunning van is verlopen, mag niks meer doen. En de hypotheken in die portefeuille zweven, tot een overname, in een soort van niemandsland. Dat lijkt me niet wenselijk.”

Mag de portefeuille overgedragen worden volgens de AVG?

De introductie van de AVG maakt de verkoop van een portefeuille niet eenvoudiger volgens Barão: “De meningen over wat kan en mag lijken verdeeld. Ons standpunt is vooralsnog dat een portefeuille verkocht kan worden, mits de klant hierover goed wordt geïnformeerd. Ook portefeuilles waar abonnementen aan vastzitten, kunnen worden verkocht.”

Barão concludeert dat er zeker mogelijkheden zijn om de hypotheekportefeuille rendabel te verkopen: “Mits je dus de dossiers actueel hebt, liefst met een abonnement en extra financiële producten.”


Lees ook
Deze hypotheekadviseur maakt er een sport van om zijn tarief te verlagen
Adviseur van de maand

Deze hypotheekadviseur maakt er een sport van om zijn tarief te verlagen

Marco Anjema is de eerste hypotheekadviseur van de maand in 2020. Een doorgewinterde hypotheekadviseur, die het allerbeste wil voor zijn klanten.

Hier krijgt u misschien wel het meest vrouwelijke hypotheekadvies van Nederland
Adviseur van de maand

Hier krijgt u misschien wel het meest vrouwelijke hypotheekadvies van Nederland

Bij het kantoor van de hypotheekadviseur van de maand februari werken acht vrouwen. “En dat werkt fantastisch,” vindt Liza Smit.

Dit is de hypotheekadviseur die géén advies geeft
Adviseur van de maand

Dit is de hypotheekadviseur die géén advies geeft

Dé hypotheekadviseur van de maand juli is Marjon Geertsma van de HypotheekAcademie. Zij leert haar klanten hoe ze zelf een goede beslissing kunnen nemen over hun hypotheek. 

Dit is het kantoor dat voor elkaar krijgt wat anderen niet lukt
Adviseur van de maand

Dit is het kantoor dat voor elkaar krijgt wat anderen niet lukt

Hypotheekadviseurs zijn de solide basis van het hypotheektraject. Bijna ongemerkt zorgen zij dat alle schakels op de juiste manier in elkaar klikken. Hoog tijd dus om de adviseur eens in het zonnetje te zetten. Hét advieskantoor van de maand mei is Medior Financieel Advies in Groningen. Landelijk staat dit kantoor bekend als het kantoor dat (bijna) alles voor elkaar krijgt.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.