Wordt hypotheekadvies geraakt door artificial intelligence?

13 april 2023 Leestijd ± 2minuten
Wordt hypotheekadvies geraakt door artificial intelligence?

Sinds een week of wat worden we overspoeld met berichten over hoe geweldig ChatGPT is. Laten we eens dichtbij huis beginnen en kijken wat de impact van AI kan zijn op het hypotheekadvies. Met de hoop dat adviseurs altijd nodig blijven.

Je zou kunnen stellen dat we de grootste technologische ontwikkeling sinds de industriële revolutie doormaken. Waar het precies naar toe gaat, niemand weet het. Ook de AI-ontwikkelaars niet, omdat de software zelflerend is. Misschien weet AI het zelf?

Voor de goede orde: deze column is geschreven door de auteur zelf. Maar het is wel interessant om te weten wat volgens ChatGPT de impact is op hypotheekadvies. ChatGPT zegt daarover:

“De toegevoegde waarde van AI in een hypotheekadvies is dat het efficiëntie, snelheid en nauwkeurigheid kan bieden. AI kan enorme hoeveelheden data analyseren en patronen identificeren om risico's en kansen beter te beoordelen. Het kan helpen bij het automatiseren van routinematige taken, zoals het verwerken van documenten en het beoordelen van kredietwaardigheid. Door machine learning kan AI ook continu leren en zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.“

Mooi om te lezen en het klinkt logisch. Blijft er dan nog wel toegevoegde waarde voor adviseurs? We vragen het wederom aan ChatGPT:

“Ja. Hoewel AI kan helpen bij het analyseren van gegevens en het automatiseren van bepaalde taken, blijft menselijke expertise en empathie waardevol bij het begrijpen van de unieke behoeften van klanten, het beoordelen van complexe situaties en het bieden van gepersonaliseerd advies.”

Dank je wel ChatGPT. Nog één vraagje dan. Moeten hypotheekadviseurs AI omarmen? Of worden ze overbodig?

“Hypotheekadviseurs kunnen AI omarmen als een waardevolle tool om hun dienstverlening te verbeteren, maar ze blijven waardevol. Ze worden niet overbodig, maar kunnen profiteren van de voordelen van AI.”

Gelukkig maar. Hypotheekadviseurs blijven belangrijk!


Lees ook
Hypotheekmarkt herstelt zich: ‘Mensen hebben weer energie om de markt op te gaan’

Hypotheekmarkt herstelt zich: ‘Mensen hebben weer energie om de markt op te gaan’

De hypotheekmarkt trekt langzaam weer wat aan. Dit is te danken aan de wat lagere rente van de laatste tijd en de prijzen die aan het afnemen zijn. “De markt komt weer op gang”, zegt Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop in Haarlem Centrum.

Honderd klanten aanschrijven levert zeker acht betaalde adviesgesprekken op
Column

Honderd klanten aanschrijven levert zeker acht betaalde adviesgesprekken op

Op hypotheekevents wordt telkens uitgebreid gesproken over de ‘noodzaak’ om over data te beschikken voordat je actief beheer kunt uitvoeren. Maar is dat werkelijk nodig? De ervaring leert van niet. 

Meer aandacht voor maatwerk: “Veel past niet meer in de vaste regels”

Meer aandacht voor maatwerk: “Veel past niet meer in de vaste regels”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Anouk Roest van Anouk Roest Hypotheekadvies over robo-hypotheekadvies en wooncoöperaties. 

‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’
Dat ene advies

‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Arjen van Doesum van Freek Hypotheek Zaandam over dat ene advies…

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.