Wordt houtbouw de norm? “Zijn enorm verslaafd geweest aan beton”

28 december 2022 Leestijd ± 3minuten
Wordt houtbouw de norm? “Zijn enorm verslaafd geweest aan beton”

De traditionele woningbouw is geen houdbare industrie om in te gaan, zo concludeerde Floris Steenland al op vroege leeftijd. Samen met zijn broer, beiden begin dertig, richtte hij Element Buildings op. Een bedrijf dat zich specialiseert in het bouwen van houten huizen. Dat Steenland het volle vertrouwen heeft dat deze vorm van bouwen de toekomst heeft, blijkt uit een bezoek op een bouwplaats in Beverwijk, waar hij en zijn crew acht woningen uit de grond stampen.

We zoeken de rust en warmte op in de bouwkeet, die gestationeerd staat naast een enorme hijskraan. Buiten staat een viertal bouwvakkers op het dak te klussen, binnen vertelt Steenland op een uiterst bevlogen manier zijn verhaal. 

Houtbewerken blijkt in zijn genen te zitten. Als kind groeide Steenland op in de meubelfabriek van zijn ouders. Daarna gingen hij en zijn broer Marijn bouwkunde en architectuur studeren. Overal waar ze vervolgens kwamen, zagen ze in de beton- en metselindustrie een hoop fout gaan. Het proces is traag en niet-duurzaam, dus kozen zij ervoor het anders aan te pakken. 

In opdracht van wie maken jullie deze woningen?

“Dit is een eerste pilot die we draaien voor Dura Vermeer. Naast onze houten woningen worden er ook acht traditionele woningen gebouwd. Wij doen er ongeveer een maand over. Het bouwen van de andere, traditionele woningen duurt ongeveer twee keer zo lang. Hoe dat komt? Het is een overzichtelijker proces en de foutmarges zijn veel kleiner. Wij frezen bijvoorbeeld alles. Maar kijk ook naar het transport van hout versus beton. Je hebt zoveel minder vervoersbewegingen nodig.”

Daar is het eerste verschil: snelheid. Wat maakt houten woningen verder de toekomst?

“Studies laten zien dat houten huizen en gebouwen positief bijdragen aan het binnenklimaat van een huis. Door het gebruik en zichtbaarheid van natuurlijke materialen, vermindert de stress van mensen en wordt hun productiviteit hoger. Ook kinderen worden aantoonbaar rustiger. Verder zijn de kosten van beton- en houtbouw redelijk gelijk aan elkaar, maar is een houtskelet voor een huishouden wel beter voor de energierekening. Beton heeft geen isolatiewaarde, hout wel.”

Bomen moeten wel gekapt worden. In hoeverre is dat duurzaam voor de wereld?

“Als een boom omvalt en gaat rotten, dan komt de opgeslagen CO2 weer vrij. Je moet naaldbomen, die wij gebruiken, juist op hun piek kappen en opslaan in gebouwen en huizen. Door het hout goed te converseren, blijven de koolstofmoleculen gevangen. Dat bomen kappen niet goed is, is een grote misvatting. Zolang je op een selectieve manier kapt en er nieuw bos voor in de plaats wordt geplant, wat bosbouwers goed doen, is het juist duurzaam. Het bosareaal in Europa is de afgelopen dertig jaar alleen maar gegroeid.”  

Terug naar houten huizen. Wat zijn de risico’s wat betreft brandgevaar?

“Beton brandt minder snel, dat klopt. Maar probeer maar eens een blok hout in de brand te steken met een aansteker. Dat lukt niet. En áls er brand ontstaat bij houtmassiefbouw, dan verkoolt eerst de toplaag. Deze creëert een isolerende werking tussen de brand en de binnenkant van de constructie. Het vertraagt de brand dus. Bovendien kan het gedeelte wat overblijft het gebouw dragen. Dit in tegenstelling tot beton in combinatie met staal.”

De acceptatie van geldverstrekkers wordt ruimer. Hoe kijk jij hier tegenaan? 

“Ik snap dat er koudwatervrees is. Zo’n grote verandering brengt groeipijnen en nervositeit met zich mee. We zijn enorm verslaafd geweest aan beton en bakstenen. In Duitsland en België zijn ze verder. Wij halen ook inspiratie uit Scandinavië, Zwitserland en Oostenrijk. Gelukkig gunnen gemeenten steeds meer aan projectontwikkelaars die biobased bezig zijn, en accepteren geldverstrekkers steeds meer. Nederland gaat het omarmen! Ik ben volledig overtuigd dat hout straks de norm is.”


Lees ook
Fastlane door de honderd: “Met advies alvast voorsorteren op beheer”

Fastlane door de honderd: “Met advies alvast voorsorteren op beheer”

Vanaf het moment van introductie gaat het hard met Fastlane Advies van de Nationale Hypotheekbond. Adviseurs doorlopen met deze software het complete traject in één omgeving, van oriëntatie tot het opvragen van stukken en de aanvraag via HDN. Binnen vijf weken staat de teller van de applicatie op honderd adviseurs. Is dit de digitalisering die het intermediair hard nodig heeft? We vragen het aan een gebruiker van het eerste uur, adviseur Remco van Os.

Dit waren de meest gedeelde artikelen van 2022

Dit waren de meest gedeelde artikelen van 2022

Dat de AFM vindt dat met maatwerk de grenzen van verantwoord lenen worden opgezocht, zorgde voor flink wat beroering het afgelopen jaar. Maar ook verhalen over de meeneemregeling en een interview met Stater-topman Mario Menheere maakte veel tongen los. De volgende artikelen werden het vaakst gedeeld op social media. 

Explosieve stijging in aantal meegenomen hypotheken in 2022
Cijfers & onderzoeken

Explosieve stijging in aantal meegenomen hypotheken in 2022

Het aantal nieuwe leningen dat in 2022 is afgesloten, is in alle provincies gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dit vanwege de gestegen hypotheekrente in 2022. De daling is het grootst in Noord-Brabant en het kleinst in Groningen, zo blijkt uit interne data van MUNT Hypotheken. In plaats van het afsluiten van een nieuwe lening, hebben mensen bij een verhuizing in 2022 massaal gekozen voor het meenemen van hun hypotheek.

Zweedse huizenprijzen in vrije val: “In Nederland zal het stabiel blijven”

Zweedse huizenprijzen in vrije val: “In Nederland zal het stabiel blijven”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Jos Thewissen van Thewissen Financieel Advies, over het inzakken van de huizenmarkt en de verhoging van het minimumloon.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.