Wordt het rustiger bij de hypotheekadviseur?

20 mei 2021 Leestijd ± 2minuten
Wordt het rustiger bij de hypotheekadviseur?

Voor de meeste hypotheekadviseurs waren de afgelopen maanden gigantisch druk. Maar blijft die drukte aanhouden? We vragen Chris Oosterling, commercieel directeur bij MUNT Hypotheken, wat hij verwacht.  

“Bijna alle hypotheekverstrekkers hebben de afgelopen tijd hun rente verhoogd. In het verleden zagen we dat er, als renteverhogingen werden afgekondigd, een golf oversluiters kwam. Die wilden snel oversluiten voordat de rente verder opklom. Daarna wordt er normaal gesproken dan fors minder overgesloten. Of dat nu ook gaat komen, is lastig in te schatten - het kan zijn dat mensen denken: ik wacht even tot het genormaliseerd is.”

Maar de rente staat nog steeds laag, toch?

”Zeker, de rente staat voorlopig nog zo laag dat oversluiten voor de meeste consumenten erg interessant blijft. Degenen die hun hypotheek langer dan vijf jaar geleden af hebben gesloten, toen de rente aanzienlijk hoger stond, hebben daar sowieso profijt van. Ik verwacht daarom niet dat het rustiger gaat worden op de hypotheekmarkt.”

Welke rol speelt de krapte op de huizenmarkt?

“Juist vanwege de krapte zit het verhogen van hypotheken in de lift. Mensen willen groter wonen, maar verhuizen is in veel gevallen geen optie: het aanbod is er simpelweg niet. De logische stap is dan dat mensen hun huis gaan aanpassen. Dat kost geld, waarbij je of kunt oversluiten of verhogen. Op mijn wekelijkse rondje langs adviseurs hoor ik steeds vaker dat bestaande klanten kiezen voor verhogen, deels omdat dat simpeler is dan oversluiten.”

Welke groepen verhogen vooral?

“Dat gaat nu veel over senioren. Dat is ook logisch: die willen hun huis ‘future proof’ maken. Zij willen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen, en leggen dan een badkamer of slaapkamer aan op de begane grond. Ook willen senioren hun geld voor consumptieve doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld om hun kinderen te helpen met het kopen van een woning, of om zelf wat meer financiële ruimte te hebben. Het is simpel: sparen levert hen niets op, de hypotheekrente is nog heel laag. Ze kunnen hun wensen realiseren voor extreem lage maandlasten.”
 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

“Mijn generatie doet steeds meer online, maar persoonlijk advies heeft meerwaarde”

21 mei 2021 Charlene Backx (30) is hypotheekadviseur en vestigingsmanager bij Veldsink van ...

Zó worden adviseurs spannend op de foto gezet

19 mei 2021 Ben Biesbrouck van de Hypotheekshop in Haarlem Centrum geniet zichtbaar ...

Adviseurskalender wordt spannend: ‘Nu zijn wij het die stralen’

17 mei 2021 “Loop maar naar de camera toe hoor, we gaan nu ...

“Laat mensen zelf bepalen wat ze met hun pensioengeld doen”

17 mei 2021 De aflossingseis voor hypotheekrenteaftrek moet gehalveerd worden, vinden onderzoekers van ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.