Wordt het rustiger bij de hypotheekadviseur?

20 mei 2021 Leestijd ± 2minuten
Wordt het rustiger bij de hypotheekadviseur?

Voor de meeste hypotheekadviseurs waren de afgelopen maanden gigantisch druk. Maar blijft die drukte aanhouden? We vragen Chris Oosterling, commercieel directeur bij MUNT Hypotheken, wat hij verwacht.  

“Bijna alle hypotheekverstrekkers hebben de afgelopen tijd hun rente verhoogd. In het verleden zagen we dat er, als renteverhogingen werden afgekondigd, een golf oversluiters kwam. Die wilden snel oversluiten voordat de rente verder opklom. Daarna wordt er normaal gesproken dan fors minder overgesloten. Of dat nu ook gaat komen, is lastig in te schatten - het kan zijn dat mensen denken: ik wacht even tot het genormaliseerd is.”

Maar de rente staat nog steeds laag, toch?

”Zeker, de rente staat voorlopig nog zo laag dat oversluiten voor de meeste consumenten erg interessant blijft. Degenen die hun hypotheek langer dan vijf jaar geleden af hebben gesloten, toen de rente aanzienlijk hoger stond, hebben daar sowieso profijt van. Ik verwacht daarom niet dat het rustiger gaat worden op de hypotheekmarkt.”

Welke rol speelt de krapte op de huizenmarkt?

“Juist vanwege de krapte zit het verhogen van hypotheken in de lift. Mensen willen groter wonen, maar verhuizen is in veel gevallen geen optie: het aanbod is er simpelweg niet. De logische stap is dan dat mensen hun huis gaan aanpassen. Dat kost geld, waarbij je of kunt oversluiten of verhogen. Op mijn wekelijkse rondje langs adviseurs hoor ik steeds vaker dat bestaande klanten kiezen voor verhogen, deels omdat dat simpeler is dan oversluiten.”

Welke groepen verhogen vooral?

“Dat gaat nu veel over senioren. Dat is ook logisch: die willen hun huis ‘future proof’ maken. Zij willen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen, en leggen dan een badkamer of slaapkamer aan op de begane grond. Ook willen senioren hun geld voor consumptieve doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld om hun kinderen te helpen met het kopen van een woning, of om zelf wat meer financiële ruimte te hebben. Het is simpel: sparen levert hen niets op, de hypotheekrente is nog heel laag. Ze kunnen hun wensen realiseren voor extreem lage maandlasten.”
 


Lees ook
“Mijn generatie doet steeds meer online, maar persoonlijk advies heeft meerwaarde”
Adviseur van de maand

“Mijn generatie doet steeds meer online, maar persoonlijk advies heeft meerwaarde”

Charlene Backx (30) is hypotheekadviseur en vestigingsmanager bij Veldsink van der Kolk in het Brabantse Dorst. Met haar leeftijd is ze een echte digital native, toch gelooft ze in de kracht van het persoonlijke advies.

Zó worden adviseurs spannend op de foto gezet

Zó worden adviseurs spannend op de foto gezet

Ben Biesbrouck van de Hypotheekshop in Haarlem Centrum geniet zichtbaar van de aandacht die hij krijgt. Zijn make-up wordt nog even bijgewerkt terwijl een muntgroene stropdas om zijn schouders wordt gedrapeerd. De fotografe klikt op exact het juiste moment en maakt een topfoto voor de spannende adviseurskalender.

Adviseurskalender wordt spannend: ‘Nu zijn wij het die stralen’

Adviseurskalender wordt spannend: ‘Nu zijn wij het die stralen’

“Loop maar naar de camera toe hoor, we gaan nu even voor een heel goede maar ook spannende lach, doe maar even heel erg gek. Héél goed, dit is leuk en speels!”, roept de fotografe. Op het hoofdkantoor van MUNT Hypotheken flitst ze er lustig op los.

“Laat mensen zelf bepalen wat  ze met hun pensioengeld doen”
Opinie

“Laat mensen zelf bepalen wat ze met hun pensioengeld doen”

De aflossingseis voor hypotheekrenteaftrek moet gehalveerd worden, vinden onderzoekers van het Centraal Planbureau. Dat gaat lijnrecht in tegen wat de AFM wil. Hypotheekexperts schijnen hun licht over de kwestie.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.