Woningmarkt: veel minder verkopen, prijzen blijven stijgen

28 april 2022 Leestijd ± 2minuten
Woningmarkt: veel minder verkopen, prijzen blijven stijgen

Het aantal woningverkopen is in het eerste kwartaal opnieuw fors gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal te koop staande woningen nam ook af, terwijl de gemiddelde koopsom in het vierde kwartaal met 13% steeg. Dat blijkt uit cijfers van Taxatheek.nl.

De woningverkopen namen in de eerste drie maanden met 34% af. “Het aantal verkopen is nog steeds lager dan in 2020 en 2021, maar je ziet in het afgelopen kwartaal op maandbasis toch een stijgende lijn”, relativeert Niek Hoogeveen van Taxatheek.nl. Hij combineert cijfers van het CBS, Funda en de NVM in zijn marktrapportages.

Het aantal te koop staande objecten daalde ook fors: het afgelopen kwartaal waren er ongeveer 50.000 panden beschikbaar. Dat is een daling van 21,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. “Het aantal te koop staande huizen is nog steeds erg laag, maar toch is er in het afgelopen kwartaal een opgaande beweging te zien. Bovendien stijgen de prijzen minder hard dan voorheen. Misschien is dit een kantelpunt voor de woningmarkt”, meent Hoogeveen.

Minder extreme stijging huizenprijs

De NVM stelde eerder dat de huizenprijzen in een jaar tijd met 13,7% zijn gestegen. Dit is niet meer zo extreem als in de voorgaande drie kwartalen toen de prijs met circa 20% op jaarbasis steeg. Volgens de makelaarsvereniging is de gemiddelde verkoopprijs van een woning nu €428.000.

Er zit altijd een verschil tussen de cijfers van de NVM en het CBS: de NVM kijkt alleen naar de cijfers van de eigen leden, zo’n 69 procent van de markt. Het CBS werkt met gegevens van het Kadaster, dat de verkoop registreert op het moment dat de notaris de akte passeert. De NVM-cijfers zijn dus actueler maar niet volledig.

Bovendien corrigeert het CBS de cijfers voor de huizenvoorraad. Daardoor zijn appartementen in de grote steden, die vaker worden verkocht, oververtegenwoordigd in de NVM-cijfers.


Lees ook
De rente stijgt, maar geldt dat ook voor het huizenaanbod?
Column

De rente stijgt, maar geldt dat ook voor het huizenaanbod?

Wie een paar maanden geleden bij mij aan het bureau zat om de financieringsmogelijkheden van een mogelijk droomhuis te laten berekenen, krijgt een half jaar later een compleet ander plaatje voorgeschoteld. Hetzelfde huis is flink in waarde gestegen. Dat geldt helaas ook voor de maandlasten voor dat huis, terwijl de maximale leencapaciteit voor de hypotheek is gedaald. 

Van Bruggen: ‘Tien jaar vast wint weer terrein’
Cijfers & onderzoeken

Van Bruggen: ‘Tien jaar vast wint weer terrein’

Tien jaar vast is weer terug in de schijnwerpers. De aanhoudende stijging van hypotheekrentes zorgt dat consumenten wat minder geneigd zijn hun hypotheekrente twintig of dertig jaar vast te zetten, stelt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Paul Swinkels en Hans Stroosma van BTER Financieel Leeuwarden bespreken de mogelijke aanscherping van de leennormen. “Het had al veel eerder moeten gebeuren.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.