Woningmarkt keert terug naar gezondere situatie: “Het aantal overbiedingen neemt af”

28 juli 2022 Leestijd ± 3minuten
Woningmarkt keert terug naar gezondere situatie: “Het aantal overbiedingen neemt af”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop Haarlem-Centrum en Robert van der Hoeven van De Hypotheekshop in Voorburg zien dat de hectiek op de woningmarkt is afgenomen. “Wij merken dat klanten weer ruimschoots de gelegenheid krijgen om een woning te bezichtigen.”

Er kan weer onderhandeld worden over huizenprijzen. Herken je deze signalen ook in je eigen praktijk?

Ben: “Wij zien inderdaad veranderingen. Het aanbod van woningen is momenteel groter dan daarvoor. Mensen hebben daardoor meer te kiezen. De consument gaat kritischer kijken, waardoor het aantal afspraken per woning afneemt. Wij merken ook dat klanten weer ruimschoots de gelegenheid krijgen om een woning te bezichtigen. Het heel sterke overbieden is afgenomen en er is minder discussie over het doen van een bod zonder voorbehoud van financiering. We zijn kortom teruggekeerd naar een gezondere situatie.”

Robert: “Dat merken wij ook in De Hypotheekshop. De drukte neemt af. Er zijn minder overbiedingen en heel hoge overbiedingen zie ik bijna niet meer gebeuren. Dat heeft misschien met de vakantie te maken, maar ook met de stijgende rente. Als iemand zes maanden geleden een aankoop had gedaan, was de rente de helft geweest van het huidige niveau. Dat scheelt behoorlijk in de maandlasten. Er is ook veel onzekerheid, zoals rond de oorlog in de Oekraïne. Dat maakt mensen voorzichtiger.”

De ECB heeft vorige week de rente verhoogd. Slecht nieuws voor de ontwikkeling van de hypotheekrente en huizenkopers?

Ben: “Dit besluit heeft vooral invloed op de korte rente. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan spaarrente, of variabele hypotheekrente. Die zal hierdoor gaan stijgen. Voor een consument met een variabele hypotheekrente of een kortlopende hypotheekrente is dit vervelend. Anderzijds is een stijging van de spaarrente, na lange tijd alleen maar verlagingen, ook weer positief.”

Robert: “De lange rente laat een tegenovergesteld beeld zien. Er zijn op de hypotheekmarkt weer een aantal renteverlagingen. De daling gaat wel minder snel dan de stijging die we hebben gezien. Banken voeren verlagingen trager door om zo wat winst te creëren. De korte rentes op de kapitaalmarkt zijn wel aan het oplopen. Die stegen vorige week even gigantisch, naar aanleiding van het ECB-besluit.”

Tijdens de pandemie hebben veel particulieren in Nederland een vakantiehuis gekocht, zo blijkt uit onderzoek. Zijn er ook mensen die bij jou aankloppen, met interesse in de aankoop van een vakantiehuis?

Ben: “Deze markt was booming en ik heb inderdaad regelmatig vragen van klanten gehad over de aankoop van een vakantiehuisje. Ze wilden graag een recreatiewoning in Nederland kopen, zodat ze geen stress meer hadden van een vakantie in het buitenland. De aankoop werd wel veelal gefinancierd met de forse overwaarde op hun eigen woning. Er werd dus hiervoor geen aparte hypotheek afgesloten.”

Robert: “Ik heb die vraag niet veel van klanten gekregen. Het is een box-3-verhaal, met niet-aftrekbare rente. Mijn advies zou zijn; koop zo’n huisje met geld wat je over hebt en ga hiervoor geen financiering afsluiten. Maar ik maak dus dit soort vragen zelden mee.”


Lees ook
Dít doen ze anders op de Franse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Franse hypotheekmarkt

De Franse hypotheekmarkt is, in vergelijking met de Nederlandse, veel meer recht-toe-recht-aan. De annuïteitenhypotheek is vrijwel standaard, aflossingsvrij is er bijna onbekend en een rentevaste periode van 30 jaar wordt er nauwelijks afgesloten.

Wat uw klant moet weten bij het kopen van een vooroorlogse woning
Column

Wat uw klant moet weten bij het kopen van een vooroorlogse woning

Kennissen drukten me nog eens op het hart dat ik mijn jaren 30 twee-onder-één kap woning echt nooit moet verkopen. Vooroorlogse woningen zijn populair. Er wordt fors overboden en dan vooral op die unieke woningen met prachtig glas-in-lood.

Even bijlezen op het strand? Dit waren de spraakmakers van het eerste half jaar

Even bijlezen op het strand? Dit waren de spraakmakers van het eerste half jaar

De zomervakantie is voor menigeen begonnen. Tijd om even te ontspannen - óf om nog even bij te lezen. Dit waren de artikelen op Kop-Munt waar in de eerste zes maanden van 2022 flink over werd doorgesproken.

Even appen met: Harrie-Jan van Nunen

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.