Woningmarkt in Groningen: “De enquête is een erkenning”

21 maart 2023 Leestijd ± 3minuten
Woningmarkt in Groningen: “De enquête is een erkenning”

Begin vorig jaar spraken we met adviseur Ronald Haan over de invloed van de aardbevingen in Groningen op de lokale woningmarkt. Bewoners zaten met de handen in het haar. Nu, een jaar later, blijkt dat de huizenprijzen ook in deze regio (bijna) over de kop zijn gegaan. Wat is er veranderd in een jaar tijd? 

Ronald, eerst bleef de Groningse huizenmarkt achter. Is dat niet meer zo?

“Ja, dat is inmiddels niet meer aan de orde. De gevolgen van de aardbevingen hebben niet zoveel impact meer op kopers. Het merendeel komt uit de omgeving en is inmiddels bekend met het fenomeen. Mensen van buitenaf hebben logischerwijs wat meer vragen, maar ook bij hen staat het dossier niet tot nauwelijks meer in de weg om te kopen.” 

Hoe zit dat met investeerders? Zijn die nog actief in jullie regio?

“De gemeente Delfzijl was op een bepaald moment de goedkoopste van Nederland. Dat trok enorm veel beleggers uit het hele land. Nu de marktwaarde ook daar enorm hoog is gegaan, zie je dat investeerders zich terugtrekken. Ze behalen geen rendement meer en de overheid zit hen op allerlei manieren dwars.” 

Hoe zit het met de financiering van woningen in het getroffen gebied?

“Laatst had ik een dossier waarbij het voorbehoud van de financiering iedere keer verlengd moest worden. Toen is de verkoper gaan Googlen en kwam bij ons vorige artikel uit. ‘Er zijn dus mensen bij geldverstrekkers die van de hoed en de rand weten?’ Helaas werd dit specifieke dossier opgepakt door iemand bij een grootbank die nog niet vaak met het bijltje had gehakt. Als de ‘verkeerde’ persoon het oppakt, blijven het zeurderige dossiers.” 

Hoe staat het er nu voor met de versterking van getroffen huizen?

“Het gaat nog steeds over tig schijven, er zijn zoveel instanties mee bezig. Het is frustrerend dat de oplossing lang op zich laat wachten. Dat levert schrijnende situaties op. Trajecten worden constant uitgesteld, dus het vertrouwen in de overheid is nog lang niet hersteld.”

Wat is het effect geweest van de parlementaire enquête over de gaswinning?

“De mensen krijgen hiermee een bevestiging dat hun gevoel destijds juist was. Het is een belangrijke erkenning. Het is alleen nog geen financiële genoegdoening voor een grote groep. Dit is pas een begin.” 

Hoe kijkt men in Groningen naar de woningbouwafspraken?  

“Je zou verwachten dat mensen hier denken: help mij eerst voordat je nieuwe huizen gaat bouwen. Maar die tendens bespeur ik niet. Ik denk dat mensen uit Groningen veel geduld hebben. Ze gaan niet snel de barricade op. Misschien helpt ook het feit dat er nu wel degelijk wat gebeurt. Complete wijken worden herbouwd. Dat zien die mensen ook.” 

Wat vind jij van de doelen die Hugo de Jonge heeft gesteld voor Groningen?

“Je weet op voorhand dat het niet haalbaar is. Door de gestegen rente is de grootste groep aan het afhaken. De grondprijs is hier een fractie goedkoper, maar de opgelopen bouwkosten en het gebrek aan kundig personeel doen dat teniet. Bouwen kost gewoon te veel. Helaas is dat niet alleen hier een probleem, maar in heel Nederland.” 

Ronald Haan is makelaar en hypotheekadviseur in de regio Delfzijl, Appingedam en Groningen.

Lees ook
De overname van Credit Suisse en de gevolgen voor de hypotheekrente
Column

De overname van Credit Suisse en de gevolgen voor de hypotheekrente

De overname van Credit Suisse door UBS volgde ik op de voet. Gaan centrale banken echt door met het verhogen van de rente, ook als dit betekent dat financiële markten onder de druk van de snel stijgende rente beginnen te piepen en te kraken? 

Beïnvloedt onrust straks de woningmarkt? “Je moet monitoren, niet fantaseren”

Beïnvloedt onrust straks de woningmarkt? “Je moet monitoren, niet fantaseren”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Dick van Leeuwen over onzekerheid in de bankenwereld, het communiceren met klanten hierover en de scheve verhoudingen van huur- en hypotheeklasten.

Brondata levert De Hypotheker 30% tijdswinst op in oriëntatiefase

Brondata levert De Hypotheker 30% tijdswinst op in oriëntatiefase

Een schoenendoos vol papierwerk voor een hypotheekaanvraag hoort - als het aan Jasper Cuijten ligt - snel bij het verre verleden. De directeur Business Development bij De Hypotheker legt uit waarom zijn organisatie inzet op het gebruik van brondata. “Het is efficiënter voor klant, adviseur en geldverstrekker. Bovendien stelt het de adviseur in staat om betere gesprekken te voeren.”

Adviseur in Groningen: “Als verstrekkers aardbeving lezen, gaan alle alarmbellen af”
Trends

Adviseur in Groningen: “Als verstrekkers aardbeving lezen, gaan alle alarmbellen af”

Elke hypotheekadviseur werkt zo nu en dan aan de financiering van een buitengewone woning. In deze rubriek gaan we op zoek naar bijzondere locaties. We spreken met Ronald Haan van het hypotheekadvies- en makelaarskantoor Ronald. Hij heeft in de provincie Groningen dagelijks te maken met door aardbevingen onstane schade.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.