Woningmarkt: aantal verkopen opnieuw omlaag, mogelijk kanteling sentiment

25 juli 2022 Leestijd ± 2minuten
Woningmarkt: aantal verkopen opnieuw omlaag, mogelijk kanteling sentiment

Het aantal woningverkopen is in het tweede kwartaal opnieuw gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal te koop staande woningen daarentegen nam toe, terwijl de gemiddelde koopsom in het vierde kwartaal met 21% steeg. Dat blijkt uit cijfers van Taxatheek.nl.

De woningverkopen namen in de eerste drie maanden met 10% af naar iets meer dan 47.000. “Dat is een heel laag niveau”, stelt Niek Hoogeveen van Taxatheek.nl. Hij combineert cijfers van het CBS, Funda en de NVM in zijn marktrapportages.

Het aantal te koop staande objecten nam daarentegen toe: het afgelopen kwartaal waren er ongeveer 64.800 woonhuizen, percelen en garageboxen, beschikbaar. Dat is een stijging van bijna 15% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. “Het aantal te koop staande objecten neemt toe, maar de stijging is beperkt”, meent Hoogeveen. 

Meer ruimte in de markt

Wordt alleen gekeken naar woonhuizen, dan is er duidelijk meer ruimte in de markt. Aan het eind van het tweede kwartaal stonden bij NVM-makelaars ruim 25.300 woningen te koop, 42% meer dan in het tweede kwartaal 2021. Het flink toegenomen aanbod en de minder hard doorstijgende verkoopprijs zorgen voor een iets verbeterde positie van kopers. “De rente stijgt en het vertrouwen neemt af. Tot voor kort waren er 40 gegadigden en kreeg je tal van biedingen", weet Hoogeveen. "Dat is niet meer het geval. De vraag is nu: slaat het koopsentiment om?”

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het tweede kwartaal van 2022 naar 448.000 euro. Dit is een stijging met 3,5% ten opzichte van het eerste kwartaal 2022.

Er zit altijd een verschil tussen de cijfers van de NVM en het CBS: de NVM kijkt alleen naar de cijfers van de eigen leden, zo’n 69% van de markt. Het CBS werkt met gegevens van het Kadaster, dat de verkoop registreert op het moment dat de notaris de akte passeert. De NVM-cijfers zijn dus actueler maar niet volledig.

Bovendien corrigeert het CBS de cijfers voor de huizenvoorraad. Daardoor zijn appartementen in de grote steden, die vaker worden verkocht, oververtegenwoordigd in de NVM-cijfers.
 


Lees ook
Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises

Recordbedragen aan de pomp, halve maandsalarissen aan verwarmingskosten: de brandstofprijzen hielden Nederland in de greep de afgelopen maanden. Hoe reageren huizenprijzen op brandstofperikelen?

Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt in Groot-Brittannië ziet er op veel punten anders uit dan de Nederlandse. Er is geen provisieverbod en er worden veel kortlopende hypotheken verstrekt. Ook vecht een groot aantal hypotheekverstrekkers om een klein marktaandeel.

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

De Steunpilaar van Frank Calis: compagnons Marnix Medema en Jeroen van Wolde

De Steunpilaar van Frank Calis: compagnons Marnix Medema en Jeroen van Wolde

Wie of wat maakt het leven van adviseurs makkelijker? Frank Calis van Hypotheco in het Groningse Haren nomineert vol overgave zijn compagnons Marnix Medema en Jeroen van Wolde. “Zonder deze twee was het lang niet zo leuk!”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.