Winkel overnemen? Bij bedrijfsoverdracht komt veel kijken

04 april 2022 Leestijd ± 2minuten
Winkel overnemen? Bij bedrijfsoverdracht komt veel kijken

De hypotheeksector vergrijst, de komende jaren zullen bedrijfsoverdrachten steeds vaker plaatsvinden. Waar moet een adviseur op letten als hij besluit een bedrijf over te nemen? Dit is het eerste van een tweetal artikelen over bedrijfsoverdrachten.
 

“Ondernemerskwaliteiten en een bepaalde visie zijn enorm belangrijk”, stelt adviseur Quintus Winkler, die per 1 april De Hypotheker in Maarssen heeft overgenomen. Sinds december 2020 was hij hier al in loondienst, nu heeft hij het rayon onder zijn hoede. “Via de winkels in Den Haag en Leidsche Rijn ben ik in december 2020 in Maarssen terechtgekomen”, vertelt Winkler. “Ik had toen al de afspraak met de eigenaar gemaakt dat ik deze vestiging zou kunnen overnemen. Dat was een win-winsituatie. Ik kon als adviseur alvast in dienst komen en ondertussen kijken of dit rayon bij mij zou passen.”

Ambitie

Volgens Winkler is zijn overname gebaseerd op ‘ambitie’. “Ik zag om mij heen mensen die franchisenemer werden. Ik dacht: dat kan en wil ik ook. Ik wil daarin groeien. Overigens mag in principe iedereen franchisenemer bij De Hypotheker worden, onder voorbehoud van de goedkeuring van de overkoepelende De Hypothekers Associatie.”
Een bedrijfsoverdracht is volgens Winkler een langdurig traject, waarvan onder meer een assessment en een onderzoek door de bedrijfsrecherche deel uitmaken. “Aan zo’n traject zit veel vast. Een half jaar geleden zijn we gestart en heb ik gesprekken met de organisatie gevoerd. Ze beoordelen naar aanleiding hiervan of je wel of niet geschikt bent om franchisenemer te worden.”

Na de gesprekken volgde er voor Winkler een assessment, waarbij hij een aantal opdrachten moest maken. “Als dat helemaal positief afgerond is, dan ben je formeel goedgekeurd. Dan kan de loper worden uitgerold voor de rest van de zaken. De bedrijfsrecherche gaat daarna ook een achtergrondcheck doen. Dat heeft te maken met het feit dat je in de financiële dienstverlening iets overneemt. Je bent een soort poortwachter voor de financiële markt. De AFM heeft hier natuurlijk ook bepaalde regels voor.”

Verantwoordelijkheden

Volgens Winkler zijn ondernemerskwaliteiten bij een overname uiterst belangrijk. “De organisatie kijkt goed of je over dergelijke kwaliteiten beschikt. Maar ook: waar wil je naartoe groeien? Wat is je visie? Je moet je verantwoordelijkheden als ondernemer wel durven en kunnen pakken. Je moet met personeel kunnen omgaan en met businesspartners. Ik heb ook een overnamesom moeten betalen. Hiermee koop je voornamelijk goodwill. Het klantenbestand heeft de grootste waarde. Op basis van een waarderingsrapport van de vestiging, opgemaakt door een onafhankelijke accountant, is de waarde en daarmee de overnamesom bepaald.”

Winkler wijst ten slotte ook op de wettelijke bedenktijd bij de overname. “Dat is te vergelijken met het kopen van het huis, waar een wettelijke bedenktijd van drie dagen is. Bij het kopen van een onderneming is die bedenktijd vier weken. Een soort stand still periode.”


Lees ook
‘Hoe groter een onderneming is, hoe makkelijker die te verkopen is’

‘Hoe groter een onderneming is, hoe makkelijker die te verkopen is’

De hypotheeksector vergrijst, waardoor bedrijfsoverdrachten de komende jaren steeds vaker zullen plaatsvinden. Maar wat zijn de mogelijke obstakels bij een bedrijfsoverdracht? “Belangrijk is transparantie. Niet proberen in het begin relevante informatie achter te houden. Onder het motto: dit is misschien niet zo heel fraai”, zegt overname-adviseur Maarten van Dijk. Dit is het tweede van een tweetal artikelen over bedrijfsoverdrachten.

Jonge koppels stellen kinderwens uit door krapte op woningmarkt
Cijfers & onderzoeken

Jonge koppels stellen kinderwens uit door krapte op woningmarkt

De oververhitte woningmarkt is momenteel voor veel jonge koppels een reden om te twijfelen over gezinsuitbreiding. Ruim één derde van de stellen onder de 35 jaar stelt het krijgen van (meer) kinderen uit door het gebrek aan kansen op de huizenmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder duizend Nederlanders die met hun partner samenwonen in een koophuis.

Wel of geen ORV? De kracht van de adviseur
Column

Wel of geen ORV? De kracht van de adviseur

Sinds het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet langer verplicht is bij een hypotheek met NHG, krijgen wij regelmatig de vraag of NHG een ORV overbodig vindt. Dat is zeker niet het geval. Een ORV heeft in veel gevallen een meerwaarde. Tegelijkertijd is het afsluiten ervan niet voor iedereen wenselijk of nuttig. Dit is afhankelijk van de individuele situatie. Het is de kracht van een adviseur om, samen met de consument, te beoordelen of de ORV meerwaarde biedt op basis van de persoonlijke financiële situatie van de consument.

Topdrukte: “Door rentestijgingen komen twijfelaars in beeld”
Adviseur van de maand

Topdrukte: “Door rentestijgingen komen twijfelaars in beeld”

Topdrukte zijn ze bij Ruben Steen op kantoor wel gewend. Geregeld komt er een hele bak met nieuwbouwaanvragen langs bij Q Financieel. “Dan draaien we onder grote druk enorme productie. Net als nu.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.